Krakow

Baku, majd Minszk, most Krakkó

2023. 06. 19.
Megosztás

Az Európa Játékok 2015 óta szerepel az öreg kontinens sportpalettáján. Akkor az azeri főváros, Baku adott otthont a multisporteseménynek, majd 2019-ben a fehérorosz Minszk látta vendégül Európa sportolóit, most pedig Krakkó, pontosabban a Kis-lengyelországi régió a házigazda. Az Európa Játékok története dióhéjban.

Az Ázsia Játékok és a Pánamerikai Játékok 1951, az Afrika Játékok 1965 óta gazdagítja a nemzetközi sportnaptárat. Miután korábban Európa volt az egyetlen földrész, ahol felnőtt korosztálynak nem rendeztek az egész kontinenst átfogó, több sportágat magába foglaló versenyt, az európai olimpiai család szükségét érezte, hogy megalakítsa saját multisporteseményét.

Az Európa Játékok életre hívását – a londoni olimpia évében – 2012. december 8-án szavazta meg az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) közgyűlése Rómában, ahol eldőlt az is, hogy a 2015-ös házigazda Baku lesz. A 2. Európa Játékoknak 2019-ben a fehéroroszországi Minszk adott otthont.

A 3. Európa Játékokat 2023. június 21. és július 2. között Krakkóban és a környező kis-lengyelországi régióban, összesen 13 településen bonyolítják le.

Myslenice Arena Myslenice
Krakkó2023

Az előzményekhez tartozik, hogy Lengyelország – krakkói központtal, hiszen város kandidál – már 2014-ben beadta pályázatát a 2022-es téli olimpia rendezési jogára a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, majd visszalépett. Krakkó Lengyelország második legnagyobb városa, 2000-ben Európa kulturális fővárosának, 2014-ben Európa sportfővárosának választották. Ugyanebben az évben férfi röplabda-világbajnokságnak, 2016-ban férfi kézilabda Európa-bajnokságnak adott otthont.

A 2023-as Európa Játékok megrendezésére a szintén lengyel Katowice volt az első jelentkező, az érdeklődés azonban fokozatosan alábbhagyott, a szándékot Krakkó vitte tovább; a település végül Kazannyal volt versenyben. A döntést 2019. június 21-én hozta meg az Európai Olimpiai Bizottság közgyűlése Minszkben, a 2. Európa Játékok idején.

Lengyelországban 22 sportágban 177 magyar sportoló (plusz az atléták) fog megmérkőzni.

A 3. Európa Játékokkal kapcsolatos információk (hírek, a Team Hungary tagjai, program, helyszínek) a MOB honlapján ide kattintva tekinthetők meg.

A multisportesemény honlapja: https://www.european-games.org.

(MOB-Média; fotó: Krakkó2023)