Békéscsabán tanácskoztak az olimpiai körök vezetői

Békéscsabán tanácskoztak az olimpiai körök vezetői

2012. 09. 11.
Megosztás

Az Előre Centenáriumi Klubban Ferencz Rezső a Centenáriumi Bizottság marketing vezetője köszöntötte a 28 résztvevőt, majd Printz János a MOA Tanács tagja, a körök koordinálója jelölte meg azt a célt, amiért a városba hívtuk az olimpiai mozgalom hazai „zászlóshajóinak kapitányait”.

Ez pedig nem m ás, mint a körök színes tevékenységének bemutatásával egy kis olimpiai közösség szerveződésére ösztönözni a békéscsabaiakat. A MOA főtitkára a körök helyzetét, szerepét elemezte az olimpiai ciklusban (2009-2012).

„Jelenleg 20 körrel van együttműködési megállapodásunk., amelyek 739 tagot regisztrálnak. A körvezetők részére évente áprilisban tartottunk tanácskozást a MOB tanácstermében, ősszel pedig vidéken. A körök működése eltérő: rendszeres programmal működők, egy-egy eseményre összejövők vagy „egyszemélyesek”.

A Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület, a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör, a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör jelentet meg saját újságot, amellyel tájékoztatják tagjaikat, az érdeklődőket színes, változatos, rendszeres programjaikról.

A szombathelyiek Halmay – kupa úszóversenyüket minden évben is megrendezik Bükfürdőn. A „Csanádisok” végig szurkolták a Kajak-kenu VB-ét, a londoni olimpiát. A várpalotaiak Csik Ferenc győzelme időpontjában elevenítették fel a korabeli eseményeket.
A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör a XVI. kerületi iskolások nyári táborában szervezett olimpiai napokat.
A keszthelyi Csik Ferenc OBK magas színvonalú élménybeszámolókat szervezett a Fejér György Városi Könyvtárban.
Gyöngyös Város Barátainak Köre, a Szokolyi Alajos Olimpiai Kör és a neszmélyi „Hídverők” a szlovák-magyar kapcsolatokat példamutatóan ápolják.
A Steiner Rezső Olimpiai Baráti Kör nagy sikerrel rendezi minden évben az Olimpiai napokat Mosdóson.
A Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Köre Messzi István birkózó sírjánál megemlékezést tartott, emléktábláját a róla elnevezett Sportcsarnok falán helyezte el.
A Pécs-Baranyai Olimpikonok Klubja a főiskolások részére az „Olimpiai és nevelés” kiállítást mutatta be.
A Hajdú-Bihar megyeiek sporttörténeti kiállítást szerveztek.
A ceglédiek könyvbemutatókat tartottak, Gál József birkózó emléktábláját avatták a Városháza udvarán.
A Sikátori Olimpiai Kör tagjai hazai és nemzetközi sporteseményeken vettek részt.
A miskolci Borsodi Olimpiai Barátok Köre és a kunszentmártoni Binder Ottó Baráti Kör, a Nógrádi Sporttörténeti Egyesület a helytörténeti kutatásokban élen jár, a Fradi Hagyományőrző Egyesület élménybeszámolókat, könyvbemutatót szervezett.

Általános iskolásokat foglalkoztató ifjúsági köreink: Nyíradonyban a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör, a szőnyi Bozsik József Olimpiai Kör és a zuglói Mező Klub, amelyek kiállításokat, versenyeket és vetélkedőket szerveztek” .

Szigeti Csaba sportcsoport vezető Békéscsaba sportolóinak londoni olimpiai szerepléséről tartott tájékoztatást: Böczögő Dorina (torna), Bohus Richárd, Balogh Gábor (úszás), Márton Anita, Bay Balázs, Madarász Viktória (atlétika) vettek részt az olimpián, edzőként Petrovszki Pál, pontozó bíróként Kalmár Zsuzsa és Bökfi János a súlyemelő delegáció vezetőjeként. Eddig 43 csabai olimpikon van. A sikerkovácsokat is üdvözölhettük: Lukács József, Lukács Józsefné, Medovarszki János, Tóth Sándor és Maráczi Márta edzőket.

A körök vezetőinek kiegészítése után Vighné Kemény Teréz Sikátor község polgármestere bejelentette, hogy a kör ez év júliusában bejegyzett egyesületté alakult és Zsivótzky Gyula nevét veszi fel, elnöke dr. Printz János lett.

A tanácskozás befejezéseként Szigeti Csaba vezetésével a színházban lévő kiállítást néztük meg, amely a város olimpikonjainak relikviáiból és az olimpiák résztvevőinek tablóiból áll.