„Berki Krisztián Rióban akár olimpiai bajnok lehet"

„Berki Krisztián Rióban akár olimpiai bajnok lehet"

2014. 11. 13.
Megosztás

Erről is beszélt a MOB-bal folytatott szövetségi konzultáció során a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a hazai tornaszövetség elnöke, a MOB alelnöke és Kovács István, Berki Krisztián edzője, a MOB Kiemelt Edző Programjának tagja.

„Ha valaki tudja, mit jelent tornában két egymás utáni olimpiát megnyerni, akkor én tudom. Berki Krisztián lovon ma a világ legjobb tornásza. Második olimpiájára készül, címvédőként. Ha jól sikerül a felkészülése, kvalifikációt szerez, ha Rióban tökéletes napot fog ki, ismét olimpiai bajnoki címet nyerhet. A jelen állapot szerint újra ő lehet a legjobb. A szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is legyen. A Berki, Kovács páros egy szenzációs páros, bízunk bennük. Ha Krisztián 2016-ban nyerne, ő lehetne a 16. magyar olimpiai tornászarany tulajdonosa" - hangsúlyozta a Magyar Torna Szövetség első embere azon a megbeszélésen, ahol a szövetség idei szakmai beszámolójára került sor, a riói felkészülés napirendjében.

„London után volt, aki már nem bízott bennünk, a MOB azonban mindvégig kitartott mellettünk, ezt köszönjük. Az Eb nem igazán úgy sikerült, ahogy szerettük volna, de akkor született Krisztián kislánya, mely változást hozott az életében. Igazából a vébére állt össze újra a gyakorlata. Nagy tehetség, ha kijön neki a lépés, akkor bármi megtörténhet. Benne van még egy olimpia. Igaz, van egy vállsérülése, ami a világbajnokságon is előjött, de profi stáb dolgozik azon, hogy ez ne hátráltassa. Nagy a tét, ha Krisztián kijut Rióba, és minden a legjobban alakul, abban az ötven másodpercben fog minden eldőlni" - fogalmazott a mesteredző.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója aláhúzta, a MOB első számú küldetése az olimpiai csapat felkészítése és részvételének biztosítása, ezért egy potenciális érmesért, így Berki Krisztián sikeréért mindent megtesznek.

Kovács István a megbeszélésen a válogatott egészéről is beszélt. Megelégedéssel szólt a csapat világbajnoki szerepléséről is. Mint ismeretes, a férfiak a nanningi 20. helyükkel kijutottak a jövő évi glasgow-i kvalifikációs világbajnokságra. „Jönnek fel a fiatalok, több ígéretes tehetségünk is van. Bízunk az ifjúsági olimpián is jól szerepelt Kardos Botondban, továbbá Dudás Norbertben. Ahogy kiderül a pontos kvalifikációs szabály, abban a pillanatban alkalmazni tudjuk a felkészülési stratégiát Rióra. Számítanánk a fiatal tehetségekre. Jó csapat van kialakulóban!" - tette hozzá a Kiemelt Edző Program szakembere.

A konzultáción Altorjai Sándor összefoglalta: sikeres volt a magyar tornasport számára az esztendő, Berki vébéaranya mellé mindkét csapat kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra, emellett Kardos Botond ezüstérmet nyert a nanjingi ifjúsági olimpián. Botond eredménye a jövő tekintetében igen biztató!" - mondta a főtitkár.

Draskóczy Imre női kapitány szintén pozitívan értékelt, miután a nők szintén kijutottak a rióra kvalifikáló vébére. A szakember - aki szintén tagja a Kiemelt Edző Programnak - is hangsúlyozta a fiatalok jelentőségét, kiemelte köztük Dévai Boglárkát, aki döntős, 6. lett az ifjúsági olimpián.

Az utánpótlásról dr. Magyar Zoltán is kedvezően nyilatkozott. A sikert részben a MOB által koordinált Sport XXI. programnak valamint a sportágfejlesztésnek köszönte. Növekszik a gyerekek száma, egyre több a fiatal edző, nyílnak a tornatermek. Csarnokot avattunk Miskolcon, felújítás alatt van a tatai edzőtábor terme, Győrben, Sopronban és Debrecenben is hamarosan a tornasport szolgálatába állíthatunk egy-egy csarnokot. Sok esetben fogtunk létesítményfejlesztésbe, öltözők felújításába, világítás, fűtés javításába. De odafigyelünk az edzők képzésére, továbbképzésére is" - hangsúlyozta az olimpiai bajnok sportvezető.

A tornaelnök azt is elmondta, a szövetségen belül összesen hét szakágért felelős, ezek közül az aerobik igen sikeres, a magyar válogatott várhatóan az Európa Játékokon is szerepelhet.

Dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese a tudományos háttér, az edzőképzés fontosságát emelte ki. Dr. Nagy Zsigmond tájékoztatást adott arról, hogy a jövő esztendőben Tbilisziben, majd 2017-ben, Győrben is megmérettetés vár a magyar tornász fiatalokra, akik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon képviselhetik majd a magyar válogatottat, várhatóan három-három fővel. Magyar Zoltán erre úgy reagált, 2017-ben fog beérni egy igen fiatal generáció.

(MOB/Vasvári Ferenc)