A MOB elnökét és főtitkárát meghívta Jacques Rogge a NOB elnöke a szervezet 125. közgyűlésére

A MOB elnökét és főtitkárát meghívta Jacques Rogge a NOB elnöke a szervezet 125. közgyűlésére

2013. 09. 03.
Megosztás

2013. szeptember 07-10. között kerül megrendezésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 125. közgyűlése (IOC Session) Argentína fővárosában, Buenos Aires-ben, amelyen mind a nemzetközi olimpiai mozgalom, mind a világsportja számára nagyhorderejű és hosszútávra meghatározó döntések várhatók.

A leköszönő NOB elnök, dr. Jacques Rogge, Christophe De Kepper a NOB ügyvezető igazgatóján keresztül személyesen hívta meg Borkai Zsoltot a MOB elnökét és Szabó Bencét a MOB főtitkárát. A megtisztelő meghívásnak eleget téve Borkai Zsolt és Szabó Bence közvetlenül a helyszínen vehet részt a következő NOB elnök megválasztásában, a 2020. évi Nyári Olimpiai Játékok helyszínéről és a birkózásról szóló döntésben. A NOB tagként Schmitt Pál és NOB tiszteletbeli tagként dr. Aján Tamás is részt vesz az eseményen.

Fontos döntések megvitatása a Buenos Aires-i NOB közgyűlésen


A NOB 125-ik közgyűlésén Buenos Airesben szeptember 7-én döntenek a 2020-as olimpia helyszínéről és az azt követő napon állítják össze az olimpiai program listáját. A nagy fontosságú esemény fénypontja 10-én lesz, ekkor választják meg a NOB következő elnökét.

Az esemény a NOB hivatalos oldalán (www.olympic.org) egyenesben követhető majd.

A közgyűlés előtt a NOB végrehajtó bizottsága tárgyal szeptember 4-én és 5-én. Jacques Rogge a jelenlegi elnök, aki tizenkét éven át vezette az olimpiai mozgalmat az ülés után sajtótájékoztatót tart délután két órakor.

A 125. közgyűlés a szervezet minden tagjának részvételével szeptember 6-a estéjén megnyitóval veszi kezdetét a Teatro Colon Operaházban.

Isztambul, Tokió és Madrid, a 2020-as olimpiára kandidáló három város szeptember 7-én mutatják be utolsó prezentációját sorsolás szerinti sorrendben, majd a NOB tagok szavazatainak leadása után ünnepélyes keretek között jelentik be a 2020-as olimpia helyszínét, várhatóan délután öt és fél hat között.

A 2020-as olimpia programjának összetételét 8-a reggel vitatják meg, s döntés már negyed tizenegy körül várható. A várólistás három sportágról (baseball/softball, squasht és a birkózás) dél körül döntenek.

Még 8-a délutánján a közgyűlés a következendő olimpiák és ifjúsági olimpiákról szóló jelentéseket hallgatják meg. A Szocsi 2014, Rio 2016, PyeongChang 2018 nyári és téli olimpiák, a
Nanjing 2014 és Lillehammer 2016 ifjúsági olimpiák szervező bizottságai, továbbá a NOB koordinációs bizottságai részletes beszámolót adnak majd az eddigi munkálatokról és elért eredményekről.

Szeptember 9-én a közgyűlés tagjai beszámolókat vehetnek át a NOB különböző bizottságaitól, a NOB adminisztrációtól, a CAS-tól és a WADA-tól.

A közgyűlés utolsó napján, szeptember 10-én a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megválasztja új elnökét. Ugyanezen a napon szavazzák meg az alelnököt és az egy új igazgatósági tagot.
A elnöki székért versenyben lévő hat jelölt alfabetikus sorrendben (Thomas Bach, Sergey Bubka, Richard Carrión, Ser Miang Ng, Denis Oswald, Chiang-Kuo Wu) mutatkozik be a közgyűlésnek.
Az új NOB elnök bejelentése délután 12:30-kor lesz.

(Minden feltüntetett idő helyi idő, a magyar idő az +5 óra)

(A forrás angol nyelven itt megtalálható.)