Borkai Zsolt: Győr olimpiai város lesz!

Borkai Zsolt: Győr olimpiai város lesz!

2014. 10. 01.
Megosztás

„Győr olimpiai város lesz” - fogalmazott Borkai Zsolt győri polgármester, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki sajtótájékoztatón elmondta, 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált megelőzően idén egy másik olimpiai eseményt, a sakkolimpiát rendezheti a Rába-parti város.

Borkai Zsolt hozzátette, Győr törekszik arra, hogy minél több rangos sporteseményt rendezhessen, amit jól mutat, hogy az ifjúsági megmérettetés épp azután kezdődik, hogy a női kézilabda Európa-bajnokság győri mérkőzéseit lejátszották.

Dr. Seszták Miklós, Nemzeti Fejlesztési Miniszter, a Magyar Sakk Szövetség elnöke köszönetet mondott Borkai Zsoltnak, hogy Győr elvállalta a házigazda szerepét, hiszen a város már többször bizonyította, hogy nagyszerű rendezője a nemzetközi eseményeknek. Az elnök Győrben jelentette be, hogy Magyarország megpályázza a 2020-as felnőtt sakkolimpia rendezési jogát is. Mint mondta, a szövetség jó úton halad kitűzött céljai felé, hiszen a sakk újra láthatóvá vált hazánkban azzal, hogy a nemzeti alaptanterv részévé vált, a sportolóknak sikerült stabilitást adni, és talán ennek is köszönhető az augusztusi ezüstérem. Az sakkelnök az U16-os versennyel kapcsolatban kifejtette, rekord részvételt vár, és minimum négy magyar csapat indulását, plusz egy csak lányokból álló együttes kiállítását is.

A nevezések megkezdődtek, már most mind az öt kontinensről van induló, eddig 13 ország 20 csapata jelentkezett, de összességében 500-600 indulóra számítanak.

Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat nem véletlenül támogatja az ifjúsági sakkolimpia megrendezését, és általában a sakk-sportot, hiszen az stratégiai gondolkodásra neveli a fiatalokat, fejleszti koncentrációs képességüket, taktikai érzéküket, fegyelmüket. Az államtitkár hangsúlyozta, örömteli, hogy abban a törekvésükben, melynek értelmében minél több nemzetközi versenyt szeretnének hazánkba hozni, olyan kitűnő partnerek működnek közre, mint éppen Győr. A sportpolitikus kiemelte, a sport – legyen az fizikai, vagy szellemi – a fiatalok egészséges nevelését szolgálja, ezért fontosak az olyan utánpótlástornák, mint az U16-os sakkolimpia, amelynek mérkőzéseit a Nyugat Magyarországi Egyetem Apáczai Karán rendezik majd.

Az eseményen Polgár Judit, a 20. század legjobb női sakkozója, friss sakkolimpiai ezüstérmes a sakkoktatás nemzeti alaptantervbe való beemelésének fontosságáról és annak a gyerekekre gyakorolt jótékony hatásairól beszélt. Mint fogalmazott, a sakk egy idegen nyelv, de bármerre járunk a világban, mindig találunk barátokat, akik megértik, és beszélik ezt a közös nyelvet. Polgár Judit az egyik szereplője annak a kisfilmnek, ami az U16-os sakkolimpia népszerűsítését szolgálja. A film elérhető a rendezvény honlapján, a sakk.webpont.com oldalon, amelyen folyamatosan friss információkat olvashatunk majd a versennyel kapcsolatban.

Az U-16-os Nemzetközi Sakk Olimpiának 2014 december 12-től 22-ig Győr ad otthont. A szövetség a 2020-as felnőtt világversenyre is pályázik.

Emlékeztetőül: idén a felnőtt sakkválogatott ezüstérmet nyert a tromsői sakkolimpián.

(Gyor.hu - MOB, fotó:Team Force)