Sport - Országos sakkbajnokság

Elhunyt a sakkolimpiai bajnok Adorján András

2023. 05. 13.
Megosztás

Hosszan tartó betegség után 73 éves korában május 11-én elhunyt Adorján András nemzetközi sakknagymester, sakkolimpiai bajnok és szakíró.

A magyar válogatottal az 1978-as, Buenos Aires-i sakkolimpián győztes, háromszoros magyar bajnok haláláról féltestvére, Jocha Károly adott tájékoztatást a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Adorján András 16 évesen szerzett sakkmesteri címet, 1970-ben nemzetközi mester, három évvel később pedig nemzetközi nagymester lett. A világbajnokjelöltek versenyében az 1979/1980-as kiírásban bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a nyugatnémet Robert Hübnerrel szemben maradt alul, az 1983-as plovdivi Európa-bajnokság aranyérmet nyert.

Elemző és szakkönyvíró tevékenységét nemzetközileg is elismerték. Kedvenc témája a „Black is OK!”, vagyis a sötét színnel való játék eredményességének bizonyítása volt.

Adorjan andras sakk jochakaroly
Jocha Károly

„Ereje teljében a Vasas, majd az MTK-VM, végül pedig 18 évig a Statisztika PSC játékosa volt. Rengeteg időt, pénzt és energiát fordított az 1993-ban életre hívott Papp Béla Alapítvány működtetésére, amely pénzösszegeket a kivételesen eredményes sakkpedagógus, Papp Béla (1920-1988) emlékének életben tartását is célzó sakkversenyek rendezésére fordított” - emlékeztetett Jocha Károly.

A Magyar Olimpiai Bizottság részvétét fejezi ki a családnak és a sakkozók közösségének.

(MTI, MOB; fotó: MTI/Németh Ferenc; Jocha Károly)