Julio Maglione: A magyarok jó úton járnak

Pekingben bronzérmes a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó

2022. 02. 05.
Megosztás

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger Henry-John összeállításban szerezte a magyar küldöttség első érmét, egy bronzot a pekingi olimpián, ahol snowboardban meg debütáltunk.

A magyar váltó a nap folyamán a negyed- és elődöntőben is az élen végzett. Ezután következett az A finálé. A fináléban a hazaiak, Kína, akik a világkupában a legjobbak voltak, a kanadaiak és az olaszok vártak a vk-harmadik magyarokra. Az elődöntőhöz hasonlóan Krueger John-Henry pihent, ő a negyeddöntőben korcsolyázott. A vezetőség bízott az elődöntőben bevált receptben, azaz nem Kónya, hanem Jászapáti kezdett, csakhogy az első kanyarban hárman összeakadtak, a kanadai Florence Brunelle esett, és kisodorta Jászapátit. Új startot rendeltek el, amiben Jászapáti a negyedikként fordult az első kanyarban, így váltotta Kónyát, aki nem tudott előzni. Nem úgy Liu Shaoang, majd testvére, így már a második volt a staféta, ám amikor Kónya került sorra, a kanadai riválisa, Brunelle miatt elesett, így Jászapátinak a mezőny végén kellett kezdenie a körözést. Az esés okozta különbséget a férfiak sem tudták ledolgozni. Következett a videózás, ez alapján Kanadát kizárták, így végül Magyarországé lett a bronzérem. Az oroszok és az amerikaiak elődöntős kizárása miatt a B döntőben csak Kazahsztán és Hollandia versenyzett, végül utóbbi győzött. Az A döntőből kizárt Kanada lett a hatodik.

O E61 ND Dw

„Ez az eredmény tulajdonképpen tükrözte az egész idénybeli teljesítményünket, hiszen a világkupában is harmadikok lettünk. Ugyanakkor ha nem ütnek el bennünket, akkor akár fényesebb is lehetett volna az érem, legalábbis tudtunk volna érte harcolni. Azonban ezen kár rágódni, ilyen a short track. Kimondhatatlanul boldog vagyok és büszke a csapatra!" - mondta Bánhidi Ákos csapatmenedzser. A szakember az egyéni számokat illetően is elégedett volt az indulókkal, Liu Shaolin Sándort és Krueger John-Henryt kimondottan erősnek látta az 1000 méter selejtezőjében, míg Liu Shaoangnak - úgy véli - kell még „puskapor", hogy százszázalékos legyen. Jászapáti Petra 500 méteres futamában sem talált kivetnivalót, míg Kónya Zsófia szerinte a legrövidebb távon körülbelül ennyit tud, hogy éppen továbbjut-e a negyeddöntőbe vagy sem. „Zsófiban benne van a klasszis, csak kérdés, mikor piszkálja ki magából. Az első futamát és a váltó negyeddöntőjét szerintem elizgulta, az elődöntőben és a döntőben viszont remek volt. A fiúk kirobbanó erőben vannak és Petra is. Igazi csapatmunka volt a bronzérmük. Volt szerencsénk is, hogy pár rivális kiesett, de ez a sportág velejárója" - tette hozzá Bánhidi. Ákos.

A vegyes váltók előtt rendezték a női 500 m és a férfi 1000 m selejtezőit. A nőknél Jászapáti Petra a futamában a második helyen végzett, így továbbjutott a 20 fős negyeddöntőbe. Kónya Sára futamában harmadik lett, de végül éppen lecsúszva a következő körről, nem jutott tovább, a 21. helyen fejezte be ezt a versenyszámot,

A három férfi korcsolyázónk, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang futamgyőztesként jutott be a negyeddöntőbe. Mindkét szám negyeddöntőjét két nap múlva hétfőn rendezik. Ekkor avatnak mindkét számban bajnokot is.

Az olimpia első magyar résztvevője, a hódeszkás Kozuback Kamilla a 28. helyen végzett a slopestyle selejtezőjében, és nem jutott be a versenyszám vasárnapi fináléjában. A csangcsiakoui zónában, a Kenting Havas Parkban napsütéses, de szeles időben, mínusz húsz foknál is hidegebb időben rendezték meg a snowboard slopestyle versenyszámát.

8z3y It Rg

Ebben indult az olimpiák során az első snowboardos magyar versenyzőként a Calgaryban született 17 éves Kamilla - akinek édesanyja magyar, édesapja kanadai -, aki az első lecsúszás után a korlátokon magabiztos, az ugrásoknál óvatos volt, 21,95 ponttal a 27. helyen állt a 30 fős mezőnyben. A másodikban is stabilan csúszott le a korlátokon, de aztán az első ugrásnál lassan ment az ugratóra, nem repült elég messzire, még a lejtő előtt ért talajt, emiatt elesett, ezután pedig a többi ugratót kikerülve lecsúszott a pályán. Teljesítményére 19,58 pontot kapott, így - mivel a jobbikat veszik figyelembe a sorrendnél - az első menetben elért pontszáma került az összevetésbe. Egy horvát és egy szlovák versenyzőt előzött meg, ők nem vállalták a lecsúszást.

„Gratulálunk Kamillának, aki tartalék beugrósként állt helyt slopestyleban. Komoly tapasztalatszerzési lehetőséget kapott, és a világ 30 legjobb versenyzője között állt rajthoz. A pálya elképesztően nehéz kialakítású, nagy rutin kellett hozzá, hogy a versenyzők alkalmazkodjanak hozzá. Sajnáljuk, hogy a tartalék pozíció miatt egyetlen szeles nap, nagyjából három óra állt rendelkezésére, hogy gyakorolhasson a mezőny többi tagjával szemben, akik három napot gyakorolhattak. Biztos vagyok benne, hogy ha többet tud gyakorolni, még többet meg tud mutatni a tehetségéből. Nyugodt, kiegyensúlyozott versenyző, és még sokszor fogjuk látni az ugratókon. Büszkék vagyunk rá, hogy az első magyar snowboardosként képvisel minket és első magyar sportolóként helyt állt a pekingi téli olimpián!" - gratulált Kamillának Bécsy Balázs, a Magyar Snowboard Szövetség elnöke.

Br SHXA

Kamilla a debütáló futamai után elmondta, az eredménye alapján vegyes érzelmek vannak benne, de igen büszke arra, hogy első hódeszkásként képviselhette Magyarországot ötkarikás játékokon. Tegyük hozzá: 17 éves, szép jövő állhat előtte...

Slopestyle-ban az indulók ugratókkal és korlátokkal tarkított lejtőn mutatnak be különféle trükköket, szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pontozásnál végrehajtás nehézségét, az ugrások magasságát, a trükkök változatosságát és a menet gördülékenységét nézik.

Gyulay Zsolt pozitívan látja az olimpia első hetét

A szombati versenynap magyar érdekeltségű versenyeit megtekintette Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Vékássy Bálint főtitkár, Fábián László sportigazgató és Gundel Takács Gábor sajtóattasé is.

Magyarország ezzel a sikerrel a 182. olimpiai bronzérmét szerezte meg az olimpiai játékok (téli és nyári) során. A pekingi téli olimpián 91 ország közül eddig 13 nemzet szerzett érmet, köztük Magyarország. A teljes éremtábla itt megtekinthető.

A vasárnapi programban nem szerepel magyar induló.

(MOB, MTI; fotó: MOB/Szalmás Péter)