Brüsszelben, Gyurta Dániellel ülésezett az EOC Sportolói Bizottsága

2014. 04. 09.
Megosztás

Az EOC múlt októberben, Porecben megválasztott Sportolói Bizottságát Brüsszelben látta vendégül elnökük, a belga asztaliteniszező legenda, Jean-Michel Saive - tudósít a eurolympic.org. Az eseményen - mint arról már beszámoltunk - a bizottság magyar tagja, Gyurta Dániel is előadást tartott.

A brüsszeli megbeszéléseken részt vett az EOC bizottságának alelnöke, az ukrán hétpróbázó Natalia Dobrynska, és titkára, az angol gyeplabdázó Kate Walsh, továbbá Oroszország atlétalegendája, Tatiana Lebedeva, a német gyeplabdázó olimpiai bajnok Marion Rodew, a finn freestyle síző Mikko Ronkainen, az olasz szörföző Alessandra Sensini, az evezésben olimpiai bajnok Mads Kruse Andersen, a lengyel gyorskorcsolyázó Luiza Zlotkowska és nem utolsó sorban a magyar olimpiai-, világ- és Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel.

Az Európa 49 Nemzeti Olimpiai Bizottságát képviselő testület tagjai az élsportolókat érintő fontos ügyeket helyezik középpontba. Kiemelt témájuk többek közt a sport területére vonatkozó fenntarthatóság, a tiszta, doppingmentes sport és a kettős karrier program.

A tanácskozás programjaként az Európa Olimpiai Bizottság Európai Uniós hivatalának igazgatója, Folker Hellmund bemutatta az Európai Unió sporttal kapcsolatos hatásköreit és irodájának sporttal foglalkozó tevékenységét.

Mint a megbeszélések első napjaiban megírtuk, Gyurta Dániel nagysikerű előadást tartott a magyarországi életpályamodellről, az olimpiai járadék rendszeréről, a magyar sport stratégiai helyzetéről, illetve kiemelten hangsúlyozta a tiszta sport, azaz a tiltott teljesítményfokozó szerektől és módszerektől mentes felkészülés és részvétel nyomatékosítását és szükségességét mind a sport, mind az ifjúság jövője érdekében.

Az EOC Sportolói Bizottságát az Európai Olimpiai Bizottság 4. Sportolói Közgyűlésén - melyen részt vett dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója is - választották meg Porecben, 2013 októberében.

„Több éve foglalkoztat a gondolat, hogy szívesen bekapcsolódnék egy a sportolókért dolgozó nemzetközi szervezet munkájába. Így természetesen azonnal igent mondtam, amikor jelezték, hogy most lenne rá lehetőség, pályázni kell. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ez nem rólam szól. Bár vannak ötleteim, elképzeléseim arról, hogy mit lehetne, kellene másképp, jobban csinálni, elsősorban a magyar sportot, a magyar és az európai sportolókat szeretném képviselni ezen a fórumon. Remélem, hogy a következő hetekben, hónapokban sokan megkeresnek majd sportolótársaim közül és eredményesen tudok dolgozni az érdekükben”- mondta korábban, a Sportolói Bizottság első ülése után, megválasztását követően a mob.hu-nak Gyurta Dániel.