Budapest versenyben az Európa Sportfővárosa címért, mely a 2024-es olimpiai pályázatnak is segíthet

Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa lesz!

2015. 11. 10.
Megosztás

A brüsszeli székhelyű European Capitals of Sport Association (ACES), azaz Európai Sport Fővárosai Bizottság honlapján tette közzé, hogy Budapest lesz 2019-ben Európa Sportfővárosa. A címre a Fővárosi Önkormányzat pályázott.

"Ez a pályázat segít Budapest 2024-es olimpiai pályázatának, médiafigyelmet irányít a fővárosra, és az egész éves aktivitás révén hasznos tapasztalatokra tehetünk szert" - hangsúlyozta októberben egy sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese (a képen Gian Francesco Lupattelli ACES-elnökkel), aki hozzátette: Budapest már meglévő sporteseményekre fűzi fel a pályázatát, amely nem igényel külön infrastrukturális fejlesztéseket.

A korábbi sajtóeseményen - melyen jelen volt Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja is - Kamuti Jenő, a Budapesti Sportszövetségek Uniójának (BSU) elnöke, a MOB elnökségének tagja, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke elmondta, hogy erősnek érzi a budapesti pályázatot a versenysport és a szabadidősport-események valamint a sportlétesítmények számát illetően is.

Budapestnek három riválisa volt, pályázatával a spanyol Malagát, az örményországi Jerevánt és a máltai Vallettát előzte meg.

Az Európai Sportfővárosok listáját ide kattintva tekinthetik meg. Az első kiírást 2001-ben Madrid nyerte, idén Torino, 2016-ban Prága, '17-ben Marseille, '18-ban Szófia, majd 2019-ben Budapest lesz a kontinens sportfővárosa.

A témában Fábián László a köztévé kérdésére elmondta, hogy Budapest már több alkalommal bizonyította versenyszervező képességét, vendégszeretetét. A sportvezető példaként említette az elmúlt évtizedekből a birkózó és a vívó világbajnokságot, a vízilabda és a judo Európa-bajnokságot. A MOB sportigazgatója az Agenda 2020-szal kapcsolatban arról is beszélt, hogy a NOB új reformprogramja épp az olyan közepes városoknak ad olimpiarendezési lehetőséget, mint amilyen Budapest. Az olimpiai bajnok sportvezető a 2024-es pályázat tekintetében hozzátette: rengeteg munka vár még a kormányra, a MOB-ra és Budapestre.

(MOB/VF, fotó: MTI/Kallos Bea)