20141014 kovacs katalin kajak felkeszules 005

Budapest évfordulóján lett díszpolgár Kovács Katalin

2023. 11. 17.
Megosztás

Díszpolgári címet vehetett át Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozó a fővárosi önkormányzat díszközgyűlésén november 17-én, Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján.

Kovács Katalin pályafutása során három olimpiai bajnoki címet nyert, ötször lett ezüstérmes. 31 világ- és 29 Európa-bajnoki címet szerzett. Olimpiai aranyat nyert három egymás követő olimpián: Athénban, Pekingben és Londonban is; a nyerő párosnak és négyesnek is tagja tudott lenni.

Olimpiai résztvevő volt az UTE, az MTK és a BHSE színeiben. A Budapesti Honvéd Sportegyesület halhatatlan és örökös bajnoka.

Ma a Budapesti Honvéd SE elnökségének tagja, alapítója a nevét viselő sukorói kajak-kenu akadémiának, a KKNKKA Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. március 21-ei döntése értelmében a főváros ünnepnapja november 17., annak emlékére, hogy 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda. Minden évben ezen alkalomból a fővárosi önkormányzat elismerő díjakat adományoz azon személyeknek, közösségeknek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Budapestnek dicsőséget szereznek.