Nemzetközi cselgáncsviadal Párizsban

Budapesten rendezik a 2025-ös judo-vb-t, öt kvóta biztosnak tűnik Párizsra

2024. 05. 27.
Megosztás

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) döntése szerint Budapest rendezi a jövő évi világbajnokságot, a világbajnokság záró ünnepségén dr. Tóth László, a magyar és az európai szövetség elnöke átvette az IJF zászlaját – tájékoztatott a judoinfo.hu.

Az IJF az Abu-Dzabiban rendezett, pénteken zárult idei világbajnokság végén jelentette be a 2025-ös esemény helyszínét. A szövetség honlapja azt is közölte, hogy a világbajnokság 2025. június 13-án kezdődik, az egyéni versenyek június 19-ig tartanak, a tornát pedig másnap a vegyes csapatok küzdelme zárja.

„Magyarország a sport országa és büszkék vagyunk rá, hogy Budapesten van szövetségünk központja – idézte a honlap Marius Vizert, az IJF elnökét. – Nagyon várjuk, hogy Magyarországon üdvözölhessük a judocsalád tagjait. Abban az országban, amely híres gazdag hagyományairól, kultúrájáról és értékeiről, amik összecsengenek a judóval.”

A magyar főváros jövőre harmadik alkalommal ad otthont a sportág csúcsversenyének. Budapest korábban 2017-ben és 2021-ben rendezte meg a világbajnokságot.

Budapestvb judoinfo hu
IJF/judoinfo.hu

A pénteken zárult abu-dzabi világbajnokság – amely az utolsó nagy verseny volt a csaknem kétéves menetelésben – egyéni küzdelmeiben a kilencfős magyar válogatott az 52 kilós Pupp Réka révén egy ötödik helyet szerzett, a vegyes csapatversenyben pedig a válogatott hetedik lett.

Nagy András, a szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy Tóth Krisztián (90 kg), Pupp Réka, Özbas Szofi (63), és Gercsák Szabina (70) közvetlen kvótás helyen áll súlycsoportjának világranglistáján, míg Ungvári Attila (81) kontinentális kvótával szerepelhet Párizsban a jelenlegi állás szerint.

„A nemzetközi szövetség június 24-én küldi ki a hivatalos értesítéseket, addig már csak három kisebb verseny lesz, és persze sérülés vagy doppingvétség is közbejöhet a mezőnyben. Bár a csapat világranglista még nem frissült, mi úgy számoltuk, hogy nem indulhatunk az olimpián a vegyes csapatversenyben, mert az osztrákok most a vb-n nyertek egy meccset, így minden bizonnyal ők lesznek ott Párizsban. Ilyen esetben az adott ország kap még egy egyéni kvótát, erről mi vélhetően lemaradunk" – sorolta a főtitkár.

A szabályzat szerint 238 fő a nemzetközi szövetség június 23-i világranglistájáról kerül az egyéni küzdelmek olimpiai mezőnyébe, a 14 súlycsoportból az első 17 helyezett szerez kvótát. A rendező franciák automatikusan kapnak súlycsoportonként egy (azaz összesen 14) kvótát. Száz helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapnak kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut. Az egyenlő esélyek jegyében a nemzetközi szövetség 15 kvótát oszt ki, öt - földrészenként egy - pedig meghívásos alapon talál majd gazdára.

A 2016-os riói olimpián nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, 2021-ben Tokióban pedig hét versenyző alkotta a válogatottat.

(Fotó: IJF/judoinfo.hu)