Magyarország rendezi a 2021-es FINA vízes vb-t!

Magyarország rendezi a 2021-es FINA vízes vb-t!

2013. 07. 19.
Megosztás

Az idei, barcelonai vízes vébé helyszínén, pénteken hivatalosan is bejelentették, hogy 2021-ben Budapest rendezheti a FINA - úszó, nyílt vízi úszó, műugró, műúszó és vízilabdázó - Vizes Világbajnokságot.

A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség vezérkara, a FINA Büro péntek délelőtti ülése előtt kiderült, hogy a négy pályázóból kettő, Abudabi (Egyesült Arab Emírségek) és Azerbajdzsán visszalépett, így a Koreai Köztársaság és Magyarország maradt versenyben.

A magyar delegáció, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével lenyűgözte a prezentáció során a FINA Büro tagjait.

Elsőként Borkai Zsolt, a MOB elnöke ígérte meg, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a következő nyolc évben mindent megtesz a rendezvény sikeréért, majd a főtitkár Szabó Bence emlékezett arra, hogy Barcelonában lett egyéni olimpiai bajnok, és reméli, ezúttal is szerencsét hoz a magyaroknak a katalán fővárosban.

Hosszú Katinka még a döntés előtt azt ígérte, hogy 2021-ben ott lesz a magyar csapatban, ha Budapest rendezi a vébét, mert ő már tudja, mit jelent hazai közönség előtt versenyezni.

Orbán Viktor miniszterelnök újra megerősítette, hogy a Magyar Kormány minden garanciát megad a sikeres világbajnoksághoz, és az új, XXI. századi létesítmény a Duna partján a világ úszósportjának fellegvára, méltó otthona lesz. A kormányfő hangsúlyozta, hogy jövőre ugyan választások lesznek Magyarországon, de annak kimenetele nem befolyásolhatja a magyarok elszántságát, hogy 2021-ben sikeres világbajnokságot rendezzenek.

Gyárfás Tamás még a barcelonai döntés előtti hetekben azt mondta, senki ne várja tőle, hogy szoros szavazás esetén tartózkodjon, mint Büro-tag. Az ülés annyit elárult, hogy nem szavazott, amiből már következtetni lehetett az eredményre...

A hivatalos bejelentés pénteken, nem sokkal déli 12 óra után megtörtént: 2021-ben Budapesten rendezik a FINA Vízes Világbajnokságot! Magyarország több vízes Európa-bajnokságnak volt korábban a házigazdája, a világ országainak sportolóit azonban nyolc év múlva láthatjuk első ízben vendégül. A budapesti vébé a 19. lesz a sportág történetében, az elsőt 1973-ban rendezték Belgrádban.

Dél-Korea (Kvangdzsu) a 2019-es világbajnokság rendezési jogát nyerte el. Az már a hét elején eldőlt, hogy 2017-ben junior-világbajnokságot rendezhet Budapest, ezt akár a 2021-es rendezés főpróbájának lehet tekinteni.

(Fotók: Kovács Anikó)