IMG 1986

Bukarestben tanácskozik az európai olimpiai család

2024. 06. 07.
Megosztás

Bukarestben tanácskoznak június 6-7-én az európai olimpiai bizottságok közös szervezetének (EOC) tagjai, ahol a Magyar Olimpiai Bizottságot két, sportdiplomáciában jártas sportvezető, Bényi Szabolcs és Szabó Bence képviseli. Fókuszban a 2027-es Európa Játékok és a 2025-ös EYOF-ok – na és Párizs.

Eoc53 bukarest

Az Európai Olimpiai Bizottságok Végrehajtó Bizottsága idén harmadik alkalommal ülésezett június 5-én Bukarestben Szpirosz Kapralosz elnök vezetésével, a szervezet június 6-7-ei 53. közgyűlése előtt. A találkozó egyik fontos pontja volt a 2027-es isztambuli Európa Játékok. A végrehajtó bizottság tagjai áttekintették a legújabb fejleményeket, beleértve a javasolt sportprogramot, és megvitatták a város előkészületeit és terveit Európa elsőszámú multisporteseményének negyedik megrendezésével kapcsolatban. A bizottság tájékoztatást kapott a közelgő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválok (EYOF) előkészületeiről is. A részletes jelentések kiterjedtek a 2025-ös georgiai Bakurianiban megrendezésre kerülő téli EYOF-ra és az észak-macedóniai Szkopjéban tartandó nyári EYOF-ra. Értékelték a 2027-es EYOF-ok megrendezésére vonatkozó javaslatokat is. Az esemény a mesterséges intelligencia sportban történő térhódításába is betekintést adott.

A végrehajtó bizottság ülését a román fővárosban a szervezet 53. közgyűlése követte, ahol hasonló témákban tanácskoztak a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői. A Magyar Olimpiai Bizottságot a sportdiplomáciai ügyekért felelős Szabó Bence és a MOB Budapesti Olimpia Bizottságának vezetője, az Esélyegyenlőségi Bizottság és az EOC nemek közti egyenlőség, diverzitás és inklúzió bizottságának (Gender Equality, Diversity and Inclusion Committee, GEDI) tagja, Bényi Szabolcs képviselte. Az eseményen megjelent Thomas Bach, a NOB első embere is.

IMG 1985

Kapralosz megnyitóbeszédében köszönetet mondott a Román Olimpiai és Sportbizottság elnökének, Mihai Covaliunak, George Boroi főtitkárnak és csapatuknak, hogy az EOC-fórumnak otthont adtak, majd kiemelte az európai sport előtt álló lehetőségeket, mivel a kontinensen alig 50 nap van a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetéig. „Ez lesz az első olyan olimpia, amelyen a nemzeti zászlókat és az olimpiai zászlót az összes helyszínen az európai zászló erősíti. Ez erőteljes üzenetet küld kontinensünk egységéről” – hangsúlyozta az EOC elnöke. „A bukaresti közgyűlés lehetővé teszi az EOC számára, hogy megvitassa, hogyan használjuk ki az előttünk álló lehetőségeket. A következő nyári és téli olimpiát Európában rendezik, és üzenetet küldenek a sporton keresztül a béke és a szolidaritás világának” – fogalmazott a sportvezető.

Image 1

Az eseményen kihirdették a téli Pjotr Nurovsky-díjasokat és átadták a Janez Kocijančič-díjat is.

A román fővárosban az EOC közgyűlése előtt egy kiállítás megnyitójára és egy jubileumi emlékérme leleplezésére is sor került egy évszázaddal azután, hogy a román rögbicsapat bronzérmet szerzett az 1924-es párizsi olimpián.