„Büszkék lehetünk a nanjingi fiatalokra” – Budapesten köszöntötték a sikercsapatot

„Büszkék lehetünk a nanjingi fiatalokra” – Budapesten köszöntötték a sikercsapatot

2014. 09. 23.
Megosztás

Ünnepélyes keretek között köszöntötték Budapesten a nanjingi ifjúsági olimpián kitűnően szerepelt magyar csapatot kedden.

„Büszkék lehetünk a nanjingi ifjúsági csapat eredményeire. Ezek a sikerek egy olyan összefogás eredménye, amely minket, magyarokat büszkeséggel tölthet el. Bízom benne, hogy két év múlva a riói olimpián minél több nanjingi fiatal állhat rajthoz, és ott szintén sikeresen tudnak szerepelni” – mondta köszöntőjében Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Utólag elmondhatjuk, a reményeinket beváltották: a nyolcadik helyezést értük el a nemzetek rangsorában, olyan országokat megelőzve, mint Németország, az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia. Ebben a csapatban érződött az az erő, az az elszántság, az a nagyon sportszerű viselkedés, amivel a magyar csapat az ottaniak szimpátiáját is kivívta.”

Borkai Zsolt hozzátette, örömmel látja, hogy vannak ma Magyarországon olyan fiatalok, edzők, támogatók, szponzorok, családi háttér, amivel ilyen csodálatos eredményeket lehet elérni. „Persze, sok minden kell a sikerhez. A tudásnak, az akaratnak, az elvégzett munkának köszönhető, hogy ilyen remekül szerepeltünk Nanjingban” – húzta alá.

A MOB első embere hangsúlyozta, hatalmas köszönet illeti a szülőket is, hiszen egykori sportolóként nagyon jól tudja, mekkora lemondással jár a sportolás, és mekkora szükség van a nyugodt családi háttérre.

„Emellett köszönetet mondok a magyar kormánynak, hogy mind a tizenhat sportághoz, mind az utánpótlás fejlődéséhez kapcsolódóan folyamatosan támogatta és támogatja a magyar ifjúságot” – fogalmazott Borkai Zsolt.

Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára is.

„A Nanjingban helytálló fiatalok újfent bizonyították, fényes jövő előtt áll a magyar sport. Az ifjúsági olimpia előtt bíztunk benne, hogy ezúttal sem maradnak el a sikerek, az érmek, és fiataljaink fel tudtak nőni a feladathoz. Nincs kétségem afelől, hogy a mostani eredmények, tapasztalatok a felnőtt versenyeken kamatozni fognak” – adott hangot bizakodásának a sportvezető.

Az eseményen nanjingi aranyérmeseink is mikrofont ragadtak, elsőként Grátz Benjámin úszó, aki 200m vegyesen arany-, 200m pillangón pedig ezüstérmet nyert: „Fantasztikus élményekkel gazdagodtam Nanjingban, a kint szerzett tapasztalatok sokat jelentenek majd a további fejlődésem szempontjából.”

Péni Istvánnak szintén két érmet akasztottak a nyakába (légpuska vegyescsapatban aranyat, 10m légpuskában bronzot), és harmadik helye kapcsán megemlítette: kínai riválisa időközben a felnőtt világbajnokságon sem talált legyőzőre – csak hogy szemléltetni lehessen, milyen erős mezőny verődött össze a YOG-on.

A párbajtőr egyéni bajnoka, Esztergályos Patrik a lányok kedvence volt Kínában, de mindenkit megnyugtatott, nem szállt fejébe a dicsőség: „Azon a bizonyos napon remek formát fogtam ki Nanjingban, a siker azonban csak arra ösztönöz, hogy a jövőben még keményebben dolgozzak. Hogy ez Rio vagy Tokió szempontjából mit jelent, arról korai beszélni.”

Szilágyi Liliána saját bevallása szerint még mindig a történtek hatása alatt van, óriási fegyverténynek tartja, hogy 100m és 200m pillangón is diadalmaskodott, s reméli, ezzel még messze nem ért véget a sikersorozat.

Aranyérmes judósunk, Gercsák Szabina az ifi olimpia óta az ifi világbajnokság mezőnyén is végigsöpört: „Fantasztikus hetek állnak mögöttem, egészen álomszerű, ami velem történik. Bízom benne, hogy ez még csak valaminek az eleje!”

Utolsóként a 200m pillangón első Kenderesi Tamás jutott szóhoz, aki az elmúlt hetekben a pihenést választotta, immár azonban újult erővel száll medencébe azért, hogy a jövőben se maradjon adós a jó eredményekkel.

Az ünnepségen részt vevők meghallgatták a Tarics Sándorral készült hétfői rádióinterjút: az 1936-ban Berlinben győztes vízilabdacsapat tagja kedden ünnepli 101. születésnapját, ezzel a világ legidősebb most is élő olimpiai bajnoka.

A nanjingi éremtáblázaton hat arany-, hat ezüst- és tizenegy bronzéremmel végeztünk, ha pedig a vegyescsapatok eredményeit is beleszámoljuk, akkor a számsor 7-9-12. Csak összehasonlításul: ezek az adatok négy éve Szingapúrban 6-4-5 és 7-4-6 voltak.

Legsikeresebben úszóink szerepeltek, a négy aranyérem (Szilágyi Liliána 2, Grátz Benjámin, Kenderesi Tamás) mellett egy ezüstöt (Grátz Benjámin) és három bronzot (Sztankovics Anna 2, Szabó Norbert) szorgoskodtak össze.

A további érmes sportágaink mutatója: vívás 1-0(1)-1, judo 1-0-0, sportlövészet 0(1)-0-1, triatlon 0(1)-0-1, kajak 0-2-0, öttusa 0-1(1)-0, atlétika 0-1-4, torna 0-1-0, vitorlázás 0-0-1, tenisz 0-0-1(1), ökölvívás 0-0-1.



(szerző: MOB/Czövek Oszkár, fotó: MOB/Szalmás Péter)



Kapcsolódó cikk:
Schmitt Pál: Vigyázzunk a nanjingi gyerekekre!
Szabó Bence: Elképesztően jól szerepeltek a magyar fiatalok Nanjingban
Fábián László: Jó úton jár a magyar sport az utánpótlás terén