„Büszkén viseljük majd Bakuban a magyar címert”

„Büszkén viseljük majd Bakuban a magyar címert”

2015. 02. 16.
Megosztás

Európa élsportolói idén június 12-28. között húsz sportágban mérhetik össze erejüket az első ízben rendezendő Európa Játékokon, melynek az azerbajdzsáni főváros, Baku ad otthont. Strandlabdarúgásban a multisportesemény második felében, június 24-28-ig mérkőzik meg a nyolc kvalifikált csapat – összesen 96 sportoló -: a világbajnok Oroszország, a vb-ezüstérmes Spanyolország, a házigazda Azerbajdzsán, valamint Portugália, Svájc, Olaszország, Ukrajna és Magyarország. A magyar strandlabdarúgó-válogatott 2014 augusztusában, a Euro Beach Soccer League spanyolországi, Torredenbarrán zajló döntőjének 3. fordulójában nyerte meg a B-divízió kettes csoportját, s ezzel kvalifikálta magát a bakui játékokra, majd az A-divízióba való feljutást is megszerezte.

A januári dubaji edzőtáborozást követően a fiúk jelenleg Budapesten készülnek teljes erőbedobással a nyári játékokra. A nemzetközi porondon való szereplés és az európai olimpiai rendezvényre való kijutás már önmagában hatalmas lelkesedést ad a játékosok számára, akik Weisz Tamás szövetségi edző irányítása mellett heti két alkalommal vesznek részt összetartáson.

„Történelmet írtunk azzal, hogy kiharcoltuk a bakui játékokon való szereplést, ez az eredmény már mindig a miénk marad. Egy sportoló életében nincs nagyobb motiváció, mint amikor a helyszínen meglátja az olimpiai lángot és az ötkarikát, részese lehet a közegnek” – szinte már borsózik a hátunk az izgalomtól – mondta a korábban az Egyesült Államokban is futballozó szakvezető, Weisz Tamás.

„Ebben az évben számunkra egyértelműen ez lesz a csúcs, illetve sikerült az A-divízóba felkerülnünk, tehát hál’ istennek van feladat bőven. A januári dubaji edzőtábor rendkívül hasznos volt, nagyon jó kapcsolatot ápolunk az ottani szövetséggel, fantasztikus környezetben és feltételek mellett készülhettünk. Gyakran járnak oda olyan nagypályás labdarúgócsapatok is edzeni, mint a Hamburg vagy akár a Real Madrid, garantáltak a legprofibb körülmények a kemény munkához. Kint az azeriekkel fontos tesztmérkőzéseket játszottunk – velük már tavaly Torredenbarrában is találkoztunk, portugál edzőjük van, ők is nagyon készülnek a hazai rendezésű játékokra.”

Weisz Tamás elmondta, a júniusi megmérettetésig még több edzőtáborba készülnek. A tervek szerint március elején visszatérnek Dubajba egy tornára, valamint április elején részt vesznek egy komoly franciaországi táborban, ahol az állóképesség növelésére és a fizikai munkára fektetik majd a hangsúlyt. A tíznapos kinntartózkodás alatt alkalmuk lesz a francia válogatott ellen is kipróbálni magukat.

„Májusban Portugáliába utazunk, illetve közvetlenül Baku előtt tervezünk még egy edzőtábort – fogalmazott a szakember. – Több ország nemzeti csapata jelezte, hogy szeretne Telkiben velünk felkészülni, de megállapodás még nem született. Itt Budapesten hetente kétszer, összesen három edzésen találkozunk, az edzőterem bejáratánál felállított bakui Európa Játékok-molinó a játékosaink számára jelképként szolgál, hogy miért is vagyunk itt, mi a közösen kitűzött célunk, miért érdemes küzdeni.”

A strandlabdarúgás Magyarországon 1994-ben indult útjára – akkor még teljesen amatőr szerveződésként, míg a magyar strandlabdarúgó-válogatott 2004 óta szerepel a nemzetközi porondon. A szakág fejlődését olyanok segítették, mint Bene Ferenc vagy Kovács Kálmán, illetve Dunai Antal, aki máig rendszeres vendége a különböző strandfocis eseményeknek. A Magyar Labdarúgó Szövetség adatbankja szerint jelenleg mintegy 1500 regisztrált játékos van hazánkban. A bajnokság öt hétvégén zajlik, négy selejtezőben és egy szuperdöntővel.

„Manapság rendkívül pozitív eredménynek számít, ha a labdarúgás bármely szakága kiharcolja a részvételt egy világversenyen. Az ilyen eredmények megmutatják, hogy ma Magyarországon igenis szisztematikus munka folyik, a szövetség a labdarúgáson belül is figyel minden szakágra. Mióta a strandlabdarúgás is szervezett keretek között zajlik és tudunk rendszeresen készülni, egyre jobb eredményeket érünk el. A háttérországunk bővül: a Diákolimpia programjában is szerepel a szakág, s a 2014-es bajnokságba több mint 30 iskola, egyesület nevezett be. Van U15-ös, U17-es és U19-es bajnokságunk is, tehát az utánpótlásnevelésre is kiemelt figyelem irányul, nem csak egy kirakat csapatról beszélhetünk – magyarázta Izsvák Zsolt, az MLSZ strandlabdarúgás-szakág vezetője. – A válogatott játékosainak egy része minimum tizenöt éve strandfocizik, ám mellette a hagyományos nagypályás labdarúgást, illetve a futsalt is űzik, a leterheltségük igen nagymértékű. Legnagyobb sikereiket a strandlabdarúgásban érték el, meggyőződésem, hogy hatalmas élmény lesz mindannyiuk számára a közelgő Európa Játékok. A nemzetközi szövetség is igen komolyan foglalkozik azzal, hogy a strandröplabda mellett a mi diszciplínánk is bekerüljön az olimpiai programba, ennek egy fontos állomása lehet a nyári bakui esemény.”

Nemzeti csapatunk jelenleg az összesített világranglista 18. helyén áll, ez igen tekintélyes, hiszen mintegy 100 országban űzik szervezetten a strandlabdarúgást – Európában a 6-7. helyen állunk a 32 csapatból.

„A tavalyi év elején a fiúk közösen, egy csapatösszetartás alkalmával határozták meg kitűzött céljaikat: az Európai Játékokra való kijutás, az A-ligába való felkerülés, illetve a vb-selejtezőkön a legjobb 12-be kerülés. Mindegyik sikerült – fogalmazott Izsvák Zsolt. – Ezeket az eredményeket nem tekinthetjük véletlenszerűnek, hétről hétre szisztematikusa, keményen dolgozunk. Jártunk már Bakuban, hiszen meghívtak minket a játékok előtornájára, megismerkedtünk a közeggel, láttuk a fantasztikus sportolói falut és a versenyhelyszíneket. Az Európa Játékok szervezőbizottságának strandlabdarúgásért felelős rendezőivel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ennek köszönhetően napi információkkal rendelkezünk az előkészületekről. Mi az erőnkhöz mérten a lehető legjobb teljesítményt igyekszünk nyújtani, büszkén viselve a magyar címert. Nem lesz egyszerű küzdelem, hiszen nagyon erős ellenfelek várnak ránk, de bizton állíthatom, hogy válogatottunk tagjai mindent megtesznek majd azért, hogy hazánkat méltóképp képviseljék az első Európa Játékokon.”

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter, Facebook)