Centenáriumi könyvbemutató, Farkas János-díj átadása, ökölvívó-múltidézés

Centenáriumi könyvbemutató, Farkas János-díj átadása, ökölvívó-múltidézés

2021. 11. 04.
Megosztás


Október utolsó napjai is országszerte zsúfoltak voltak a Magyar Olimpiai Akadémia életében.

Október 29-én Sajószentpéteren, a zsúfolásig megtelt Rendezvények Házában volt a 100 éves Sajószentpéteri sport képes krónikája című könyv bemutatója. A szerző, Zsíros László kérésére a könyv elején Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára írt ajánlót. A könyvbemutatón vendégként megjelent többek között Isaszegi Róbert olimpiai bronzérmes ökölvívó, Szűcs László kisvilágbajnok, junior világbajnoki ezüstérmes ökölvívó, Molnár Edit többszörös magyar bajnok atléta, olimpikon, akik a városkából származnak, és első sikereiket a helyi egyesületben aratták. A könyvet először Borsod megye egyik legismertebb sportszakírója, a könyv szerkesztője, Mező László méltatta. Majd a könyv írója, aki nem tartja magát írónak, hanem inkább hagyományápolónak, elmondta, az elkészült Krónika célja az volt, hogy a sikeres sportolók, a legnagyobb sikerek és azok az emberek, a szertárostól az elnökig szerepeljenek benne, akik valamilyen szinten szereplői voltak Sajószentpéter elmúlt száz évének sportjában. Megköszönte az Indigó Nyomdának Ormosbányáról a nagyon szép kivitelű könyv készítését. Ezután Győr Béla ajánlotta a jelenlévőknek a könyvet immár szóban is. Ajánlója végén megköszönte Zsíros Lászlónak az évtizedek óta végzett helyi, olimpiai népszerűsítő munkáját (emléktábla-állítás, stadionnévadó, honlapműködtetés, kiadványok szerkesztése), és átadta részére a jól megérdemelt MOA tiszteleti jelvényt.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódva került sor az idei Farkas János-díj átadására is. Az idei győztes Ganyi Patrik részére a Magyar Olimpiai Bizottság különdíját, egy labdarúgóserleget Győr Béla adta át. Ganyi Patrik, a Sajóvölgyi Focisuli SE játékosa, korcsoportja minden mérkőzésén ontja a gólokat, korosztálya egyik legtehetségesebb labdarúgója.

Az elmúlt hetekben Debrecenben több iskolában, a történelem-fegyvertörténet szakkör diákjai a katonaolimpikonok életével, valamint a nemrég elkészült „Ökölvívás aranykora” című filmmel ismerkedtek meg. Az összegző kérdésekre jól válaszolók sporttal kapcsolatos ajándékokat kaptak. Az események a Debreceni Honvéd SE Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztály és Parádiné Kenéz Tünde elnök támogatásával valósultak meg, akik plakátokkal, kiadványokkal és film rendelkezésre bocsátásával segítették a munkát. Az említett ökölvívófilm díszbemutatóját is Debrecenben, az Apolló moziban tartották a megelőző napokban. A filmet az 1980-as moszkvai olimpián légsúlyban bronzérmet szerzett Váradi János fia, ifj. Váradi János és Szalma Sándor írta. A dokumentumfilm méltó emléket állít a múlt nagy ökölvívóinak, akik példaképek lehetnek a mai fiatalok számára. A bemutatón jelen volt Csiszár Antal, a Harangi Imre Olimpiai Baráti Kör elnöke Nyíradonyból és Gazdag József, a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület elnöke is. A kör képviselői a halottak napja alkalmából a Debreceni Köztemetőben koszorút helyeztek el a névadójuk sírján.

A Katonaolimpikonok Baráti Kör a halottak napi megemlékezései keretében a Tatai Olimpiai Központ Nemzeti Sportközpontjában koszorút helyezett el Rózsavölgyi István olimpiai bronzérmes atléta emléktáblájánál. Kaposváron dr. Lengyel Árpád olimpiai bronzérmes úszó sírhelyénél helyezték el az emlékezés koszorúját.

(MOB-MOA)