„Cingár, ma te nyersz!” — 85 éves lett Németh Ferenc

„Cingár, ma te nyersz!” — 85 éves lett Németh Ferenc

2021. 04. 04.
Megosztás

Sorozatos sérülések nehezítették a felkészülését, a csapatba is harmadikként került be, ám mégis ő lett a sportág történetében az első, aki egyazon olimpián tudott egyéniben és csapatban is az első helyen végezni. Nyolcvanöt éves lett Németh Ferenc, őt köszöntjük.

Tősgyökeres csepeli családba született Németh Ferenc 1936. április 4-én. A II. világháború alatt családjával Tordasra menekültek, az ottani Ló nevű folyócskában tanult meg úszni, ami később sorsdöntőnek bizonyult — ám maradjunk a kronológiai sorrendnél. A háború után Csepelre visszatérve először az ottani bencés gimnázium tanulója lett, majd édesapja 1950-ben bekövetkezett halála után letéve az orvosi pályáról, beiratkozott a csepeli Kossuth Lajos Gépipari Technikumba.

Kezdetben focizott, a Csepel SC korosztályos csapataiban rúgta a bőrt, nem is rosszul, és ha 1954-ben nem sérül meg, talán most, mint labdarúgó olimpiai bajnokot köszöntenénk, de a sors másként akarta. A futballpályát hátrahagyva egy barátját követve kipróbálta a háromtusát. A lőtéren kiszúrta őt a legendás edző, Benedek Ferenc, aki korábban focizni is látta, így feltette neki a kérdést, hogy úszni tud-e? Mivel a válasz igen volt, gyakorlatilag egyenes út vezetett a mester kezei közé és vele az öttusába. Hogy egyikük se tett rossz lóra, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1957-ben már behívták a felnőtt válogatott keretbe. Szépen is haladt előre a sportágban, a párbajtőr pedig különösen jól ment neki.

Ám az ígéretes jövő majdnem elúszott, hiszen előbb kettős csuklótörést szenvedett, majd Várkonyi Zoltán dublőreként egy forgatáson a bokaszalagja sérült meg. Utóbbit titokban tartva, hiszen az olimpia közelsége miatt a sportolóknak tiltva volt a filmezés. Ám sikeresen felépült és az 1960-as év válogatóversenyein rendre az első három között végzett, így Nagy Imre és az egy évvel korábban berobbant Balczó András mellé a honi szakvezetés 9-6 arányban őt javasolta harmadik embernek. Rómában aztán nemcsak csapatban, de egyéniben is a dobogó legfelső fokára állhatott. Az utolsó tusa, a futás előtt harmadikként állt az összetettben, mikor Balczó András odasúgta neki „Cingár, ma te nyersz!” — és igaza is lett. Hogy miként, arról egy 2010-es interjúban így mesélt Németh Ferenc: „Én voltam a nyúl, de a kajakosok, kosarasok ott voltak a pálya szélén, Zsiros Tibi pedig egy fejszámolóművész volt, megígérték, végig tudatják velem, hol tart a német. Nem túl jó cipőt kaptunk, a napot fellőtték az ég tetejére, háromkor kezdődött a futás. Zsiros mindig szólt is, a végén azt ordította, meg fogom nyerni, ha tartom a tempómat. Semmi másra nem gondoltam. Kifutottam magam, az utolsó pár száz méteren minden összemosódott előttem. Már csak arra figyeltem a négyezer méter végén, hogy gödörbe ne lépjek, ki ne törjem a lábam. Mindent kiadtam magamból, ez mindig jellemző volt rám. Ott pedig volt egy hatalmas cél, amiért lehetett küzdeni. A magyarok a pálya szélén visszaszámoltak, amikor a német futott, hallottam, hogy huszonhét, huszonnyolc, huszonkilenc másodperccel maradt le mögöttem, ez az aranyamat jelentette. Végül 53 másodperccel győztem le Becket.”

És nem csak legyőzte, de ő volt az első, aki átlépte az 5000 pontos álomhatárt, valamint a sportág első olyan kétszeres bajnoka lett, aki egyazon olimpián mind az egyéni-, mind a csapatversenyben is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Sajnos a római olimpia után Tokióra már nem készülhetett fel, mert egy A2-es influenza szövődményeként szívizomgyulladást kapott és bármennyire is szerette volna folytatni, orvosi tanácsra fel kellett hagynia a versenysporttal.

Civil pályája mellett, 1962-ben öttusa-, majd 1978-ban vívószakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. 1963 és 1967 között a Magyar Öttusa Szövetség főtitkáraként dolgozott, 1968-tól a Csepel SC öttusaszakosztályának vívómestere, majd 1975-től a vívószakosztály edzője, 1981-től annak igazgatója. 1987-től az Öbölháború kitöréséig Kuvaitban dolgozott vívómesterként. Ikerfiai közül Zsolt tőrvívásban a barcelonai olimpián negyedik helyen végzett csapatban.

Az Isten éltesse még sokáig Németh Ferencet!

(MOB-összeállítás; Képek: MTI)