Csapatvezetői szemináriumra utazott Bakuba a MOB sportigazgatója

Csapatvezetői szemináriumra utazott Bakuba a MOB sportigazgatója

2015. 02. 11.
Megosztás

Többnapos hivatalos programon vesz részt az I. Európa Játékok helyszínén Fábián László, a MOB sportigazgatója és helyettese, dr. Bartha Csaba. A magyar sportvezetők szerdán szakmai tájékoztatáson, fórumon, megbeszéléseken vettek részt, csütörtökön a létesítményekkel ismerkednek.

Fábián László a magyar csapat vezetőjeként másodszor jár az azeri ország fővárosában csapatvezetői szemináriumon. Mint arról a mob.hu-nak beszámolt, a mostani nyílt napokra - a játékok előtt kevesebb mint 125 nappal - közel 30 ország mintegy 90 sportvezetője érkezett.

Az olimpiai bajnok sportvezető elmondta, a játékokkal kapcsolatos beruházások kivitelezése a finisbe érkezett.

„Látszik, hogy rengeteg pénzt áldoznak az azeriek az Európa Játékokra, mindenben a tökéletesre törekszenek, és valamennyi részletet pontosan megtervezik. Szép lesz a sportolói falu, a szobák minden igényt kielégítenek. Nagyon közel lesz az a stadion, ahol a nyitó- és záróünnepséget szervezik, a sportolóknak egy rövid úton kell majd áthaladniuk a létesítménybe, ahol egy kör megtétele után kényelmesen leülhetnek a lelátón. A stadion befogadóképessége 65 ezer fő, de a megnyitóra 80 ezresre bővítik."

A sportvezető arról is beszélt, a szervezők nagyon várják a nézőket, szurkolóbarát jegyárakat szabnak meg. „Nem az a lényeg, hogy méregdrága helyjegyeket osszanak, hanem, hogy minél több ember eljusson az eseményekre, ehhez igazítják a közlekedést illetve a jegyárakat, ami a 2-3, 3-5 eurós kategóriákat jelenti majd. A szervezők a nemzeti olimpiai bizottságok elnökei, főtitkárai mellett komoly állami delegációkat várnak a játékokra, céljuk, hogy a versenyt és a várost minél többen és minél jobban megismerjék."

Fábián László beszámolt arról is, hogy találkoztak a német csapat vezetőivel, akik elmondták, ők is komolyan veszik az első Európa Játékokat. „A németek komoly, erős, közel négyszáz fős csapattal érkeznek."

A sportigazgató hozzátette, jelenleg közel 180 magyar versenyző részvétele várható a játékokon, de a kvalifikációk még zajlanak - a napokban például a szinkronúszókért izgulhatunk -, április végén már tisztább képet lehet majd látni a magyar csapat összetételéről, melynek versenyzői létszáma a kétszázat is elérheti.

A magyar delegáció tagjai csütörtökön a létesítményeket járják körbe, pénteken a sportolói falutól mintegy 300 kilométerre, ötórás buszútra található kajak-kenu központot tekintik meg, illetve találkoznak Magyarország azeri nagykövetével, Csutora Zsolttal.

Az I. Európa Játékokat június 12. és 28. között rendezik Bakuban. A 17 versenynap alatt a kontinens közel hatezer sportolója mérheti össze erejét 20 különböző (tizenhat olimpiai és négy nem olimpiai) sportág összesen 253 versenyszámában.

A játékok előtt kerek egy esztendővel tartottak szemináriumot (Chefs de Mission Seminar) a résztvevő országok csapatvezetői számára Bakuban, melyen részt vett Fábián László is. A magyarokat az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnöke, Patrick Hickey személyesen hívta meg akkor a 2015-ös azeri játékokra.

(MOB/Vasvári Ferenc)