Cseh László: - A leckét korábban kellett volna megkapnom –

Cseh László: - A leckét korábban kellett volna megkapnom –

2012. 09. 15.
Megosztás

Negyvennégy nap telt el azóta, hogy Cseh László egyetlen mondatnyi Londonban elhangzott kijelentése – egy sejtelmes „majd meglátjuk” - jókora kérdőjelet vont maga után és éppen ezért találgatásokra is okot adott.

A Pekingben még háromszoros ezüstérmes, idén viszont egy bravúros bronzéremmel beérni kényszerülő úszó akkor még nem tudta megmondani, hogy versenyzői pályafutásának elkövetkezendő éveiben kinek a tanácsait követve folytatja a felkészülését, más szóval, marad minden a régiben, vagy váltásra határozza el magát.

„Talán egy hónap is eltelt az olimpia után, amikor Turi Györggyel, a mesteremmel sort kerítettünk egy jó hosszú ideig érlelt találkozóra, ahol aztán mind a ketten kibeszéltünk magunkból mindent, ami a szívünket nyomta, és ami az eredményes együttműködéshez szükséges volt. Ezt megelőzően én nagyon sokat foglalkoztam magamban a Londonban történtekkel, de azzal is, ami az olimpia előtt történt. Nekem az a véleményem, hogy a felkészülésem teljesen rendben volt, semmit sem szúrtam el, így a módszereken sem kell alapvetően változtatni. A mesteremtől a korábbinál nagyobb szabadságot kértem és kaptam, és ezért számolnom kellett azzal, hogy ha valami nem sikerül, akkor csak magamat hibáztathatom. Ezt a kezdő módjára elszúrt 400 méteres vegyes előfutam után meg is tettem, de akkor sem azt emlegettem, hogy többet, jobban, vagy másképpen kellett volna edzenem. Ami történt, az a medencében történt meg, tehát ott dőlt el, és nem valamikor tavasszal, vagy a nyár közepén.” – ezt hangoztatta Cseh László, aki az elmúlt heti ráhangolódás után ezen a héten már ugyanúgy naponta kétszer gyürkőzik neki az edzésfeladatok végrehajtásának, ahogy azt az olimpia előtti hónapokban is tette.

A T-Mobile Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó Cseh László semmi másra nem tudta és nem is akarja visszavezetni a londoni bakiját, mint egy helyrehozhatatlan taktikai hibára.

„Túlságosan sokat foglalkoztam táv közben a taktikázással, aminek aztán az áldozata lettem. Ami történt, azért nagy árat fizettem, de most legalább pontosan tudom, hogy mit kellett volna másképpen csinálnom. Csak a tempóval kellett volna törődnöm, rámenni a lehető legjobb idő elérésére és másodlagosnak tekinteni azt, hogy mit tesz mellettem Michael Phelps, lassít vagy gyorsít. Inkább kellett volna kihoznom magamból a lehető legtöbbet, és nem arra gondolni, hogy „kiúszhatom” magamat, és aztán nem tudok kellőképpen feltöltődni a döntőre. Az a legnagyobb baj, hogy ezt a leckét jóval korábban kellett volna megkapnom, és nem az olimpián: a lehető legrosszabbkor…”

A mester és a versenyző közös okfejtésének és jövőbe tekintésének egyik sarkalatos témája az a módszertani újdonság volt, amelynek felhasználását a Sportkórházban tevékenykedő szakemberek javasolták Cseh Lászlónak.

„ Úgy érzem, hogy most már a mesterem is egyet ért az újítások szükségszerűségével és nyitott is azokra, ha mindent együtt tervezünk meg. Szerinte jobb lett volna, ha nem az idén, hanem már két évvel ezelőtt megkezdődik az általam kipróbált mérések tesztelése, és azokra támaszkodva az edzésmunka átalakítása. Szerintem rendkívül hasznosak azok a saját házamban is 5 perc alatt elvégzett tesztelések, amelyekből azonnal kiderül, hogy milyen állapotban vagyok, milyen nyomokat hagyott bennem az előző nap terhelése, tehát mennyire vagyok terhelhető. Az érzet és a valóság ugyanis néha teljesen eltérő. Ma például olyan fásultan ébredtem, hogy a fürdőszobát is alig találtam meg, a mérés viszont azt jelezte, hogy teljesen jó állapotban vagyok, nekimehetek egy nagyon kemény edzésnek is. És ezt ma meg is tettem és a jelzés bizony beigazolódott. Most már nem csak én látom úgy, hogy az újítások jóra vezethetnek. Vagyok annyira tapasztalt, hogy el tudjam dönteni, mi a jó, a legjobb nekem, tehát hallgatni fogok a mesteremre és az új segítőtársakra is, de azt szeretném, hogy az utolsó szót mindig én mondhassam ki.”

Ez tehát Cseh László mai válasza a „majd meglátjukra”, azaz a másfél hónapja magának is feladott kérdésre, amelyet tovább minősíthetnek a nem egészen egy hónap múlva következő Világ Kupa versenyek, ahová a versenyző szavai szerint „viszonylag jól felkészülten” szeretne érkezni.

„Az olimpia előtt keveset versenyeztem, talán a kelleténél is kevesebbet. Most megpróbálok ezen változtatni és ezért a sorozat minden állomására benevezek. Kell a versenyzés most nekem, amelyből nyolc egymás utáni erőpróba egyben kemény edzésnek is tekinthető” – hangsúlyozta a 27 esztendősen is Rio de Janeiro felé tekintő sportember.

(Forrás: T-Mobile Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)