Hosszú és Cseh harmadik aranyérme, Jakabos második a rövidpályás Eb-n

Cseh László számára 2013 a vegyesek éve lesz?

2013. 05. 14.
Megosztás

Két közelgő nemzetközi versenyen, majd a június végi országos bajnokságon már jól, tehát a legjobb tudásából ízelítőt adva, a júliusi barcelonai világbajnokságon viszont annál is jobban szeretne teljesíteni Cseh László, aki több mint egy évtizede a világversenyek állandó szereplője.

„Barcelona az a város, ahol 1992-ben Egerszegi Krisztina három, Darnyi Tamás pedig két olimpiai bajnoki aranyérmet nyert, és ezek a sikerek bizony még ma is minden magyar úszót megihlethetnek. Szeretném, ha ennek a felejthetetlen „mesterötösnek” az emléke engem is megérintene az „olimpiai városban”, ahol a londoni nyári játékokat követő első nagy sportági csúcstalálkozó következik” – hangsúlyozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálatnak adott nyilatkozatában.

Az idén a 28. életévét betöltő versenyző gyűjteményébe a nagymedencés és a rövid pályás világbajnokságok terméseként már nyolc érem került, köztük egy arany, amelyet a 2005-ös montreali VB-n érdemelt ki a 400 méteres vegyes úszás döntőjében. Még csak 17 esztendős volt viszont, amikor ugyanebben a számban – éppen tíz esztendeje és Barcelonában – első világbajnoki ezüstérmét vehette át…

„Barcelonára és a világbajnoki versenyszámaimra összpontosítok és az esztendő első négy és fél hónapjának elteltével azt mondhatom, hogy a felkészülésben jó felé vettük az irányt, az ellenőrző pontokon pedig terv szerint haladok át. Minden jel arra utal, hogy nem hibáztam, amikor önként lemondtam két hagyományosnak mondható hosszú külföldi edzőtáborról, és Mexikó valamint Florida helyett a jó öreg kőbányai uszodában igyekeztem felhozni magamat. Sok év tapasztalatából szűrtem le azt a következtetést, hogy számomra nem az edzőtáborok színhelye a meghatározó, hanem olykor sokkal inkább az, hogy megvan-e a nagy munka elvégzéséhez a kellő lelki erőm és a belső nyugalmam. Az idei első felkészülési versenyre sem igyekeztem túlságosan „felturbózni” magamat, mert az edzőmmel együtt úgy határoztunk, hogy az igazán jó teljesítményekkel elég a világbajnoksághoz közeledve kirukkolni. Két hét múlva Monacóban, nem sokkal később pedig Rómában már nem szándékozom visszafogni magamat, de ahogy mondtam, a csúcsteljesítményt a világbajnokságon szeretném kihozni magamból.”

Cseh László nem titkolja: a monacói és a római szereplése akkor lehet megnyugtató a számára és a mestere, Turi György számára is, ha úszás közben pozitív visszajelzéseket kap és azokból olvasni is tud…

„Úgy is mondhatom, hogy akkor leszek elégedett, ha a most következő két fontos versenyt élvezni fogom, és hazatérve pontos információkkal rendelkezem majd a szükséges finomítások elvégzéséhez. Lehet például, hogy a 400-on azt fogom tapasztalni, hogy a harmadik, vagy a negyedik száz méterrel még egy kicsit többet kell foglalkoznom, de éppenséggel az is lehet a konklúzió, hogy némi finomhangoláson kívül nincs más teendő.”

Az idei évad első felében eggyel kevesebb nemzetközi versenyre utazik el, mint az elmúlt években, de ennél nagyobb változtatás tervéről is beszámolt Cseh László.

„Végleges döntést még nem hoztunk, de annyit elárulhatok, hogy Barcelonában valószínűleg csak két versenyszámban, a 200 és a 400 vegyesen igyekszem majd a lehető legtöbbet kipréselni magamból. Ennek a célnak a megvalósulása érdekében az is megtörténhet, hogy az idén nem egészítem ki a repertoárt a pillangóval és a háttal. Ezzel kapcsolatban a június végi országos bajnokságon nyújtott teljesítményem mondathatja ki velem a végső szót.” – zárta a nyilatkozatát Cseh László.

(Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)