Cseh László volt a Varjú-kör vendége

Cseh László volt a Varjú-kör vendége

2021. 11. 11.
Megosztás


A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör idei első közösségi rendezvényét tartotta november 9-én az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében. Azt követően, hogy 2020. október végén utolsó vendégüktől, Kulcsár Krisztiántól, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökétől elbúcsúztak, vártak az alkalomra, hogy egy újabb vendéget hívhassanak.

A pandémia senkinek sem tett jót, a civil szférának különösen nem. Az egyesületi életet ugyanis szó szerint elsöpörték az egymást követő járványhullámok. Ebben a zűrös helyzetben pedig nehezen lehetett az olimpiai eszmét népszerűsíteni. A kertvárosi baráti kör azonban mindent megtett annak érdekében, hogy annak a célnak, mely miatt 2007-ben megalakult, a nehéz körülmények ellenére is megfeleljen. 2021-ben szűk körben ugyan, de a Magyar Sport Napján megkoszorúzta az Erzsébetligeti Rátonyi Gábor Uszoda homlokzatán levő ötkarikás emléktáblákat. Majd júniusban az önkormányzattal közösen – már egy kicsit népesebb plénum előtt - ünnepélyes keretek között nevet adott a Polgármesteri Hivatal előtti „névtelen” parknak, melyet azóta Kertvárosi Olimpikonok Parkjának hívnak. Ugyanitt egy olyan Olimpiatörténeti fasort is felavattak, mely az egész országban kuriózumnak (és követendő példának) számít. Ünnepélyes keretek között elbúcsúztatták a Tokióba tartó kertvárosi olimpikonokat is (sportolókat és edzőket egyaránt), majd szeptemberben, a XVI. kerület legnagyobb szabadtéri rendezvényén, a Kertvárosi Vígasságokon külön programként köszöntötték az olimpián szerepelt sportolókat. Ezen az eseményen debütált az olimpiai baráti kör saját alapítású díja is, a Kertváros Büszkesége elismerés, melyet első ízben a tokiói olimpikonok kaptak, és amelyet a civil szervezet minden évben át szeretne majd adni az arra leginkább érdemes sportolóknak. Ám, az egyesület legfontosabb programjára, a hagyományos Varjú-estre egészen november 9-ig nem kerülhetett sor.

A baráti kör pedig szeretett volna minél hangosabban „beköszönni”, ennek érdekében egy olyan sportolót hívtak a kerületbe, akinek a neve az egész országban (sőt, még a határokon túl is) ismert. Kapóra jött, hogy a kiváló úszó, Cseh László a tokiói olimpiát követően befejezte a pályafutását, így neki is több ideje maradt a szurkolókkal való találkozásra. November 9-én tehát egy olyan sportember látogatott a Harmónia terembe, aki sokak számára példakép lehet. Cseh Laci érkezése a vártnál nagyobb érdeklődésre tartott számot, így mindenképpen érdekesnek ígérkezett a 2021-es esztendő első Varjú-estje. Amely rendezvény rendhagyó ünnepséggel kezdődött. A házigazda baráti kör ugyanis 2021-ben másodszor is átadta a Kertváros Büszkesége elismerést. Ezt a díjat a klub ezüst- és bronzérmes paralimpikon asztaliteniszező tagja, Majsai Károly kapta, aki sportemberi cselekedetéért (olimpiai járadékának egy részét havonta folyósítja annak a paralimpikon sporttársának, aki 1988-ban a szöuli olimpián önhibáján kívül lemaradt az éremszerzés lehetőségéről) a Magyar Olimpiai Bizottság idei Fair Play-díját kapja. Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára pedig az összetartozás jegyében díszoklevéllel jutalmazta a kertvárosi olimpiai baráti kört.

Ennyi protokollt követően pedig már tényleg Cseh Laci pályafutására terelődött a szó. A beszélgetés során sok témát érintettek a felek. Szó volt természetesen a tokiói olimpiáról, az azt követő (valójában azt megelőző) pályafutás befejezését jelentő döntésről, annak hátteréről, az úszósportról, a klubváltásokról (legutolsó egyesületének, a BVSC-Zuglónak az elnöke, Szatmáry Kristóf a Harmónia teremben személyesen is méltatta Cseh László sportemberi nagyságát), az olimpiákról, a sikerekről és a kudarcokról, a civil életbe való beilleszkedésről.

Az őszinte gondolatokat és az elmúlt húsz év sikereit a közönség percekig tartó vastapssal honorálta. Cseh Laci pedig előbb felállva, majd meghajolva búcsúzott a kertvárosi sportbarátoktól.

(MOA/Riersch Tamás)