Czene Attila: "Minél többször, minél rendszeresebben!"

2014. 06. 20.
Megosztás

Június 20-án ünnepli 40. születésnapját Czene Attila, olimpiai bajnok úszó. Atlanta bajnoka 27 éve jött el a szegedi "iskolából", majd Széchy Tamás tanítványa lett, 18 évvel ezelőtti győzelmét épp a minap látta újra, videón. Esztendők óta jelentős funkciókat tölt be a magyar sportirányítás területén, nem is oly rég a MOB alelnökének választották, a szabadidősportért felel. Szlogenje: "minél többször, minél rendszeresebben!".

A Magyar Úszás Napja előtti napon születésnapot ünnepelni egy olimpiai bajnok úszónak - meg voltam győződve, jó alaphangot ad egy "köszöntős" beszélgetés apropójából. A sportvezető-olimpikon készséggel vette fel a telefont, de, mint kiderült, még épp jókor hívtam - a repülőtérre készült. Feltételeztem, hogy az Elnök úr - merthogy a Magyar Szabadidősport Szövetség első embere is - nem Balatonfüredre repül...

"Megvallom, amikor Szabó Tünde főtitkárral pontosítottuk az úszásnapi programot, már megvolt az utazásunk időpontja. Norvégiába megyünk, családi programra. Egyébként egy korábbi úszó meghívásának teszek eleget, így a születésnapom környékén már többéves hagyomány. Drukkolok, hogy a Balaton térségében szombaton jó idő legyen, a szervezők előzőleg mindent megtettek a siker érdekében. Szegeden, ahol gyermekkoromat is töltöttem, már volt egy promóciós esemény, melyen részt vettem, így azért én sem maradok le teljesen az úszás napjáról. A régiós programnak a mentora vagyok, így rengeteg gyerekkel találkoztam a szegedi uszodában. Mindíg elérzékenyülök, mikor ott járok, öt-hat évesen ott kezdtem az úszást, nagyon kedves élmények jönnek elő, amikor huszonhét év távlatából tekintek vissza ezekre az évekre, amikor az uszoda is épült."

Az egykori sportoló már sportvezetőként is véleményt formál. "A rendezvénynek az az egyik lényege, hogy adott napon minél többen ússzanak, medencébe ugorjanak és akinek nincs módjában Balatonfüredre utaznia, az a helyi uszodában is leúszhassa a maga távját. Ez egy országos program, lényeg, hogy minél többen sportoljanak, hasonlít a Kihívás napjához. Az úszás napjával a 2021-es vizes vébét is promótáljuk. Szabadidős elnökként a szlogenem: minél többször, minél rendszeresebben! Jövőre a szabadidősport-szövetséggel szoros együttműködést kínálunk az esemény főszervezőjének, az úszószövetségnek."

Czene Attila korábban sportért felelős államtitkárként dolgozott, volt a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, ma a Nemzeti Sportközpontokban a Nemzeti Sportinformációs Rendszer fejlesztési igazgatója főállásban, így szoros együttműködésben van a Magyar Olimpiai Bizottsággal és a sportági szakszövetségekkel is. Tavaly évvégén választották meg a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökének, a MOB áprilisi közgyűlésén pedig a szervezet alelnökévé. Ha teheti, még magára húzza az úszónadrágot.

"Nagyon sokrétű a munkám, de a sportban maradtam, és ez örömöt jelent számomra. A főállásom mellett a szabadidős elnöki és MOB-alelnöki feladataimnak társadalmi szerepvállalásként teszek eleget. Kevés a szabadidőm, de amolyan tömegsportos-szabadidős sportolóként, ha tehetem, akár heti három alkalommal is lemegyek az uszodába. Útba esik a tizenegyedik kerületi Sport XI, a korábbi Sportmax, így ott úszom le a magam távját."

A kétszeres olimpikon - Atlantában arany-, Barcelonában bronzérmet nyert 200 vegyesen - ma a jövő reménységeit buzdítja, de nem felejti a kilencvenes éveket sem... "Épp a múltkor, Solton vettem részt egy iskolásoknak rendezett egészségnapon. A szervezők levetítettek egy videót, meglepetésemre atlantai győzelmemet. Hatalmas élmény volt újra átélni az olimpiai sikereket. Mentorként egyébként sokszor találkozom korábbi nagy úszókkal, Hargitai Andrissal, vagy éppen Szabó Joe-val. Jó dolog felelevíteni a korábbi sikereket. Fontos, hogy ezek az emberek példaképként szolgálnak a felnövő generáció előtt. Az is örömmel tölt el, amikor "hazamegyek" Szegedre és látom a régi szakemberek szemében a tüzet, a lelkesedést - sikeres jövőt sejtet mindez az úszás számára."

S, hogy Czene Attilának ki volt a példaképe, illetve ő kit favorizál? "Az egyik mindenképp Egerszegi Krisztina. Hatalmas úszó volt. Persze a kapcsolatunkat az is erősíti, hogy közel lakunk egymáshoz, sőt, a feleségem - aki tánctanár - tanítja Kriszti egyik gyermekét. Rendszeresen van módunk beszélni, találkozni. Másik példaképem a világ egykori legnagyobb vegyesúszója, Darnyi Tamás. "Buci", ugye részben külföldön él, így nehézkesebben tartjuk a kapcsolatot. Ő nálam néhány évvel idősebb, én tizenkét-tizenhárom éves voltam, amikor sikerei csúcsán volt. Őszinte tisztelettel emlékszem vissza a szintén olimpiai bajnok Rózsa Norbira, vele együtt lettünk Atlantában bajnokok - ez is meghatározó élmény egy sportolónak. A mai versenyzők közül lenyűgöz Cseh Laci, mennyi időt és munkát fektetett már az úszásba, és tartozik a világ legjobbjai közé, és nem áll meg. Gyurta Dani győzelme azért is áll közel a szívemhez, mert akkori államtitkárként átélhettem győzelmét a londoni uszodában, na meg a Széchy-műhelyhez is köthető Széles Sándor edző révén. Hosszú Katinkának pedig kívánom, hogy még sokáig tarson ez a csillogás!"

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: MOB/Kovács Anikó és Harsányi Péter)