Dél-Afrikától kaphatnak segítséget a tokiói olimpiára készülő magyar rögbisek

Dél-Afrikától kaphatnak segítséget a tokiói olimpiára készülő magyar rögbisek

2016. 05. 13.
Megosztás

A magyar rögbi fejlesztése érdekében tanácskozott a Magyar Olimpiai Bizottság székházában dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese, Stiglmayer Gábor, a magyar szövetség férfi hetes rögbi szakágának sportigazgatója és Richard de Jager, a Dél-Afrikai Rögbi Szövetség elöljárója.

A rögbi a kiemelt sportágfejlesztés felzárkóztató programjának tagja. A magyar szövetség már korábban gondolkodott abban, hogy megfelelő szakmai hátterű országokkal felveszi a kapcsolatot, a Magyar Olimpiai Bizottságot pedig ma megismertette programjával. Ennek keretein belül a rögbi szakmai – dél-afrikai – támogatását más sportágak bevonásával oldanák meg, melyre kitűnő példa Litvánia és Dél-Afrika együttműködése. Az európai ország kosárlabdában segíti az afrikaiakat, akik pedig rögbiben nyújtanak támogatást.

„Ezelőtt tizenöt évvel vívtunk Litvániával egy rögbi-mérkőzést idehaza, melyet szoros csatában nyert meg a magyar csapat. Ma a balti együttes körülbelül harminc ponttal tudná megverni a mieinket – érzékeltette a balti válogatott fejlődését dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese. – A tizenötös rögbi adja meg azt az alapot, mely által az olimpiai sportággá váló hetes rögbiben egy nemzet sikeres lehessen, így nem lehet csak az egyikre koncentrálni.”

A MOB elöljárója hozzátette: a litván-dél-afrikai együttműködéshez hasonló koncepcióban képzeli el a magyar szövetség is programját. Arról még folynak az egyeztetések, hogy a Dél-Afrikától kapott rögbis segítségért melyik magyar sikersportágat lehetne bevonni az együttműködésbe.

„A Magyar Rögbi Szövetség kidolgozott egy nyolcéves programot, ami a 2024-es olimpiára való felkészülést szolgálja, ebben kiemelt szerepet szán a hetes rögbinek, ami része az ötkarikás játékoknak – magyarázta Stiglmayer Gábor, a férfi hetes rögbi szakág sportigazgatója. – Célunk az, hogy a nőknél és a férfiaknál is kivívjuk az olimpiai szereplést, aminek van is realitása. Az amúgy is egyre népszerűbb sportágat Rio után várhatóan még többen megkedvelik.”

A sportigazgató elmondta: a női válogatott egy franciaországi felkészülési tornán vett részt, amelyen a nagy riválisoktól csak 1-2 pontos vereséget szenvedett, így a júliusi, esztergomi Eb-n jó esélye van rá, hogy bejusson a közvetlen európai élvonalba. A férfiak szintén a közvetlen európai élvonal közelében vannak.

„A Dél-Afrikával való együttműködés olyan lehetőségeket ad a magyar játékosok fejlesztésére, ami eddig nem volt meg idehaza – folytatta Stiglmayer Gábor. – Ha ilyen szinten tudjuk megtanulni a rögbit, akkor 3-4 éven belül az európai élvonalban lehetünk. Az utánpótlás-nevelésre is nagy hangsúlyt fektetünk, 16 klubban foglalkoznak fiatal sportolókkal és több mint ezer diák rögbizik.”

„2011 óta működünk együtt a litván szövetséggel, és szép sikereket értünk el. 8-9 játékos érkezett Dél-Afrikába, hogy fejlődjön, azóta többen közülük Angliában rögbiznek, egyikük nemrégiben profi szerződést kapott az élvonalbeli London Harlequinstől – fogalmazott Richard de Jager, a dél-afrikai szövetség elöljárója. – A legjobb dél-afrikai edzőket küldtük Litvániába, hogy segítsék a válogatottak munkáját. A cél az, hogy évről évre javuljanak, és készen álljanak arra, hogy részt vegyenek a 2020-as tokiói olimpián.”

Richard de Jager hozzátette: Litvánia a rögbis segítségért cserébe kosárlabdaedzőket küld Dél-Afrikába, ahonnan a legtehetségesebb játékosok Európában próbálhatnak szerencsét. Reméli, hogy Magyarországgal is hasonló megállapodást tudnak kötni, és egy megfelelő szakmai háttérrel rendelkező magyar sikersportág pedig Afrikában tud segítséget nyújtani.

(MOB)