A legjobb rögbiseket díjazták

A legjobb rögbiseket díjazták

2023. 01. 14.
Megosztás


Gálát rendezett a Magyar Rögbi Szövetség. Díjazták a legjobbakat, az ünnepségen részt vett Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is. A sportági esemény keretében mutatták be azt a könyvet, amely a magyar rögbi történetét dolgozza fel.

Szombaton a budapesti Francia Intézetben a magyar rögbis társadalom képviseletében mintegy kétszáz meghívott vett részt azon az eseményen, amelyen a könyv bemutatója mellett a sportág 2022-es hazai legjobbjai is átvehették elismeréseiket.

A mintegy 400 oldalas kötet Dénes Tamás Szepesi-díjjal kitüntetett író munkája, és a rögbis szerkesztőbizottság, valamint a magyar rögbis társadalom hathatós közreműködésével született meg. Az egy éven át készült könyv létrehozását vitéz Bene Kálmán, a szövetség társadalmi alelnöke határozta el, aki a merész terv megvalósításában az alkotási folyamat végéig vezető szerepet játszott - hangzott el a gálán.

Kiss Antal, a magyar rögbisek elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének tagja a helyszínválasztás kapcsán kiemelte: sok közös cél van a franciákkal való együttműködésben, amelynek idén az ad plusz hangsúlyt, hogy ősszel Franciaországban rendezik a világbajnokságot, amelynek mérkőzéseire a rendezők hárommillió nézőt várnak a stadionokba.

A magyar rögbisport az elmúlt évek, évtizedek során több szállal kötődött, illetve kötődik mind a mai napig Franciaországhoz. A honi klubéletben vagy éppen a válogatottban ugyanis több olyan francia játékos, illetve szakember jutott szerephez, aki családja révén kapcsolódik Magyarországhoz. Mások viszont született franciaként az országban éltek, tanultak, dolgoztak hosszabb-rövidebb ideig.

Az eseményen elhangzott, hogy a magyar szövetség nagyszerű évet tudhat maga mögött. Az eredmények közül kiemelkedik az olimpiai szakág, a hetes rögbi másodosztályú (Trophy) Európa-bajnoksága. Ez egyben a párizsi olimpiára vezető út első állomása volt, és a válogatottak a világ legjobbjai közé tartozó riválisokkal - az írekkel, az angolokkal és a walesiekkel - is megmérkőzhettek, az Eb első, zágrábi körét követően már házigazdaként, Budapesten. Utóbbi torna rendezése a sportág jeles képviselőinek elismerését is kivívta. Az amatőr játékosokat felsorakoztató magyar válogatottak számára a rendkívüli kihívás után továbbra is van esély az európai ötkarikás kvalifikációs döntőn való részvételre, amely az olimpiai selejtező alapját jelentő legrangosabb nemzetközi hetes rögbi sorozat, a World Series eredményeinek a függvénye.

A rögbisek családjával együtt ünnepelt Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is.

A díjazottak
A legdinamikusabban fejlődő egyesület: Honfoglalók RC
Év játékosa 2022 - u16 fiú 7's: Kade Zalán (Esztergomi Vitézek RAFC
Év játékosa 2022 - u16 lány 7's: Szűcs Kinga (Nádasdladány RC
Év játékosa 2022 - u16 XV: Mesterca Dávid (Nagykovácsi Dragons RC)
Év áttörő támadó játékosa: Kritzer Dorina (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa 2022 - u18 fiú 7's: Kade Zsombor (Esztergomi Vitézek RAFC)
Év játékosa 2022 - u18 lány 7's: Jakubecz Lili (Fehérvár RC)
Év játékosa 2022 - u18 XV: Szűcs Máté (Fehérvár RC)
Év játékosa 2022 - férfi 7's: Gyurcsik Mózes (Battai Bulldogok SZVISE)
Év játékosa 2022 - női 7's: Oláh Dorottya (Fehérvár RC)
Év játékosa 2022 – XV: Márki Roland (Fit World SE Gorillák RC)
Év önkéntese: vitéz Bene Kálmán
Év játékvezetője: Dr. Mátrai Norbert
Év edzője: Regan Phillips (Fit World SE Gorillák RC)

(MTI, MOB; fotók: Lehotzky István)