Dicső elődeikre is emlékeztek az aranyérmesek Tapolcán

Dicső elődeikre is emlékeztek az aranyérmesek Tapolcán

2012. 05. 02.
Megosztás

A másodszor megrendezett tapolcai fél maratoni futóverseny győzteseit kellemes meglepetés érte.

Érmeiket ugyanis Novák Dezső, Básti István és Szalay Miklós három olimpiai bajnok labdarugó és Zsivótzkyné, Komka Magdolna, a Nemzet Sportolójának olimpikon felesége nyújtotta át.

A verseny közel száz indulója annak bizonyítéka, hogy a város mai fiataljai példaképeiket követve élnek a lehetőségekkel, rendszeresen mozognak, sportolnak.

Szó se róla van kiket követni. Csermák József, a város ma is köztiszteletnek örvendő díszpolgára, hatvan éve, Helsinkiben nyerte a kalapácsvetés olimpiai bajnokságát, Horváthné Szalay Gyöngyi az atlantai bronzérmes vívónőből lett testnevelő tanárnő, jelentik a múltat, a vívással Tapolcán megismerkedett Boczkó Gábor és Rédli András párbajtőrözők pedig napjaink legjobbjai.

Az éremátadó aranyérmesek a Magyar Csapat aranyfokozatú támogatója, a Hunguest Hotels Hungary meghívására több,mint húsz társukkal együtt a Pelion szállóban vendégeskedtek. A kellemes pihenés, regenerálódás mellett hasznosan, a sport népszerűsítésével, elődeikre történő emlékezéssel töltötték napjaikat.

Élmények, jó tanácsok

A moziban rendezett nagy érdeklődéssel kísért közönségtalálkozó bevezetőjeként Császár László polgármester a széksorokat zsúfolásig megtöltő fiatalok nevében barátsággal köszöntötte a színpadon helyet foglaló huszonöt aranyérmest. Annak a reményének kifejezést adva, hogy a vendégektől hallottak az eddiginél is több fiatallal kedveltetik meg a mozgást, a rendszeres sportolást. Nébald György, az Olimpiai Bajnokok Klubjának megbízott elnöke a klub tevékenységéről adott rövid tájékoztatást, majd a bemutatkozás az élmények, jó tanácsok következtek. Reviczkyné, Köteles Erzsébet a három olimpián részt vett tornásznő, saját példájára hivatkozva arra biztatta a fiatalokat, hogy rövid gimnasztikával, tornával kezdjék a napot egészségük megőrzése érdekében. A világ válogatottban is szerepelt Novák Dezső, a világ egyetlen labdarugója, aki három érmet is nyert az olimpiákon a szorgalomra, a kitartásra valamint a kőfejtő csillésből olimpiai bajnokká emelkedett Csermák József példájának követésére hívta fel a figyelmet. Hámori Jenő, a New Orleans és Budapest között ingázó biokémiai professzor, Melbourne kardvívó bajnoka a sport szeretetének fontosságát osztotta meg a széksorokban helyet foglalókkal. Ambrus Miklós, a vízilabda válogatott kapusa pedig a győzelem csodálatos érzését ecsetelve meghatottan hangoztatta , hogy élete legfelemelőbb pillanata volt és marad, amikor a himnusz akkordjai felcsendültek Tokióban a magyar győzelem tiszteletére.

Pluhár István berlini közvetítését is lejátszották

Az öt éve alapított Csik Ferenc Olimpiai Baráti Kör vezetője, dr. Iglódy Endre,a MOB hagyományőrző bizottságának tagja a keszthelyi kör tevékenysége mellett a Balaton parti városban felnőtt névadóra, a berlini olimpia úszóversenyén, a klasszikus 100 m-es gyorson szenzációs győzelmet aratott sportemberre emlékezett. A második világháború utolsó napjaiban katonaorvosi szolgálatának teljesítése közben Sopron belvárosában 1945 március 29-én utcai bombatámadás áldozataként fiatalon, alig 32 éves korában hunyt el. Életútját a test és a lélek csodálatos harmóniája jellemezte. Azt is felidézte, hogy hat nappal a berlini olimpia után japán vetélytársai kihívását vállalva a Császár uszodában megismételte szenzációs győzelmét. Versenyzői pályafutásának befejezése után az úszók szövetségi kapitánya volt, a meginduló Képes Sport főszerkesztője lett, belgyógyász kardiológus, a Testnevelési Főiskola tanára. A tartalmas előadás záró akkordjaként a legendás rádió riporter Pluhár István egykori berlini közvetítésének lejátszása osztatlan siker aratott.

A kalapács csak repült, repült

A bajnokok megtekintették a városi sportcsarnokban Csermák József életútját bemutató, fényképekkel gazdagon illusztrált kiállítást is. N. Horváth Erzsébet, a helyi lap főszerkesztője többek között emlékeztettt arra, hogy a nemesgulácsi kőfejtő csillés fiúból lett olimpiai bajnok életét hogyan alakította, változtatta meg a sport. Helsinkiben aratott győzelme után tette le a gimnáziumi érettségit, majd főiskolai diplomát szerzett és a vasúti fűtőház tekintélyes vezetőjeként, a város köztiszteletnek örvendő polgáraként vonult nyugdíjba.

A régi temetőbeli síremlékénél a hatvan évvel ezelőtti bajnoktárs, a vízilabdázó Kárpáti György emlékezett: „Jóska szerény, nagyon kedves, jó fiú volt – mondta többi között a háromszoros aranyérmes
– Szabadnaposként, Helsinki harmadik magyar győzelmét remélve, Németh Imre londoni sikerének ismétlésében bízva ott szurkoltunk a kalapácsvető versenyen. Az akkor húsz éves, újonc Jóska azonban selejtezőben már megjavította az olimpiai rekordot, majd a döntőben harmadik kísérleténél nagyszerűen kivitelezett és a szokásosnál talán gyorsabb forgással remek ívben dobta el a nehéz kalapácsot , amely csak repült, repült és végül a mérföldkőnek tekinthető hatvan méteres vonalon túl ért földet Világrekorddal 60.34 m-es dobással megnyerte az olimpiai bajnokságot. Győzelme óriási öröm et jelentett számunkra is. De annak talán még jobban örülünk most, amikor látjuk, tapasztaljuk, hogy milyen tisztelettel őrzik emlékét – mondta befejezésül. Majd Reviczkyné, Köteles Erzsikével együtt helyezték el síremlékén a bajnokok koszorúját.

Bajnokok barátsága

A kegyeletes emlékezést követve Zsivótzky Gyuláné, a kedves Magdika és Csermák József lánya, Kati folytatta megkezdett baráti beszélgetést. Felelevenítették, hogy Helsinki bajnoka 1966-ban elvállalta Zsivótzky Gyula edzéseinek vezetését. A két kiváló sportember mind közelebbi barátságba került. Csermák Józsefnek nagy része van abban, hogy Gyula , a két sikertelen olimpia, a két ezüst után önmagában bízva Mexikóban le tudta győzni az ekkor három éve veretlen Roland Kimet és felszabadultan vidáman mosolygott a győzelmi emelvényen. A sikert követve sok kedves órát, napot töltöttek mind jobb barátságban Csermákék Szent György hegyi szőlőjében zamatos badacsonyi rizlinggel koccintva.

A badacsonyi olasz rizling a mai bajnokoknak is nagyon ízlett, s a Tapolcán eltöltött napok után jó hangulatban viszontlátással búcsúztak...

„Hálásak vagyunk és igazán köszönjük ezt a néhány napot. Küldetésünknek megfelelően igyekeztünk megismertetni az olimpiai mozgalom igazi értékeit, a fiatalok körében népszerűsíteni a sportot, az egészséges életmódot. De kikapcsolódásra, beszélgetésekre is kihasználtuk az időt. Mindez erősítette barátságunkat , szolidaritásunkat” – summázta társai nevében is Nébald György az olimpiai bajnokok klubja megbízott elnöke.