Dömölky Lídia: Az önbizalom felér egy fél győzelemmel!

Dömölky Lídia: Az önbizalom felér egy fél győzelemmel!

2016. 04. 08.
Megosztás

Három, kerek születésnapos olimpiai bajnokot köszöntöttek a MOB-ban csütörtökön. A vívó Sákovicsné Dömölky Lídia és az öttusázó Németh Ferenc a 80., a vízilabdázó Hevesi István a 85. születésnapját ünnepelte a közelmúltban. A bajnokoknak többek közt Szabó Bence MOB-főtitkár és dr. Bodnár András, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának elnöke adta át a szervezet nevében jókívánságaikat.

A baráti hangvételű köszöntést több évtizedes visszaemlékezések színesítették.

Az ünnepségen részt vett Fábián László öttusázó olimpiai bajnok, a riói Magyar Csapat vezetője és Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató is.

A szintén tokiói bajnok vízilabdázó, dr. Bodnár András Dömölkyné Sákovics Lídiához fordulva azt mondta: "Csodáltunk benneteket. A tőrcsapattal vidámak voltatok, célratörőek, és hoztátok az eredményeket." A sportbizottság elnökét a melbourne-i bajnok Hevesi Istvánnal korábban az egri uszoda kötötte össze, majd a válogatott. "Egerből indultál te is. Én még fiatal voltam, amikor te már meglett, felnőtt játékos, erősek voltatok, emlékszem, te nagyon jól úsztál és lőttél. Évek múlva a válogatottban újra találkoztunk, majd sportvezetőként ismét összehozott minket a sors."

Az egri uszoda Németh Ferenccel is közös emlék maradt. "Olykor mi is ott edzettünk. Emlékszem, kavicsos volt az alja. Télen-nyáron ott mentek az edzések, nem volt fedett része" - mondta a "Cingár", majd "Cines" becenévre is hallgató öttusázó bajnok.

Fábián László Hevesi Istvánhoz fordulva emlékeztetett: "Pista bácsi, amikor a Honvéd úszószakosztályában dolgoztál, 1979. szeptember elsején eltanácsoltál az úszástól, másik sportágat kellett keresnem..."

"Életem legjobb döntése volt Laci, hisz öttusában később olimpiai bajnok lettél!" - jött a válasz.

Az egykor öttusafőtitkári, majd a Budafoki úti Híradástechnikai Gépgyárban több munkakört is betöltő Németh Ferenc elárulta, nagy vágya, hogy még futni tudjon. Korábban unokáival többször megtette ezt, de ma már nem merne rá vállalkozni forgófájdalmai miatt. A gyaloglással viszont "jó a kapcsolata", és az uszodába még ma is szívesen lejár. A nyarakat a Balaton melletti nyaralójában tölti, korábban szívesen borászkodott is. Nyugdíjas évei előtt a csepeli vívókat vezette, majd hagyományait ikerfiai vitték tovább. Tőle származik a szállóige: "A futás alapja a séta". A római ötkarikás játékokra való elutazás előtt Balczó András nővére vele kepcsolatban megjegyezte: "A Feri bajnok lesz az olimpián, meglátjátok!". Igaza lett...

A köszöntés az Olimpiai Bajnokok Klubjában is hagyomány, Németh Ferencet hétfő délután ünnepelte a bajnokok társasága.

Sákovicsné Dömölky Lídia - bevallása szerint - "elmenekült" születésnapján a köszöntések elől külföldön élő fiához, de miután hazajött, rengeteg jókívánságot kapott, melyek sok régi emléket idéztek fel benne.

"Nehéz megélni egy nőnek, hogy nyolcvan éves, nem akartam erről hallani. De annyi szépet kaptam... A pályafutásom mellett két gyermeket neveltem fel, ezt tartom a legnagyobb dolognak. Sokszor kellett az anyjukat nélkülözniük egy-egy külföldi verseny vagy edzőtábor miatt, ilyenkor sokat segítettek a nagymamák. Nagyon sok lelkiismeret-furdalásom volt emiatt. Most én is nagymama vagyok, élvezem a szerepemet, és próbálom a nagymamasággal kompenzálni azt, ami akkok kimaradt" - vallotta be a tőrvívó bajnok, aki arról is beszélt, hogy sokszor a páston jött meg az önbizalma. 'Az önbizalom felér egy fél győzelemmel!' - mindíg is ezt mondtam tanítványaimnak".

Szabó Bence főtitkár a MOB hagyományait követve ajándékkal kedveskedett az ünnepelteknek.

Sákovicsné Dömölky Lídia 1936. március 9-én született Budapesten. Tőrvívó, később edző, szakíró. Melbourne-ben vett részt először olimpián, majd három egymást követő alkalommal nyert érmet a magyar tőrcsapattal: 1964-ben Tokióban arany- (Ágoston Judit, Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Marosi Paula, Rejtő Ildikó), '60-ban Rómában és '68-ban Mexikóvárosban ezüstérmes lett. Négyszer nyert világbajnokságot csapatban, egyszer Universiadét egyéniben. A Testnevelési Főiskolán szerzett vívó szakedzői oklevelet. Több helyen volt vívóedző, újságírója a Képes Sportnak; szakkönyvet írt a női test harmóniájáról. A MOB Nők a Sportban Bizottságának egykori tagja.

Hevesi István 1931. április 2-án született Egerben. Úszó, vízilabdázó, 73-szoros válogatott játékos. Úszásban a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként háromszor (1947, 1948, 1952) nyert országos bajnokságot. Vízilabdában 1956-ban, Melbourne-ben arany-, Rómában, 1960-ban bronzérmet nyert (ennek válogatottnak volt tagja Bodnár András is). Kétszer: 1954-ben és '58-ban lett csapatával Európa legjobbja. Sportpályafutását követően a Testnevelési Főiskolán vízilabdaedzői oklevelet szerzett.

Németh Ferenc 1936. április 4-én született Csepelen. Öttusázó, párbajtőrvívó, edző, sportvezető. Legnagyobb eredményeként a római olimpián, 1960-ban egyéniben és az öttusacsapattal (Balczó Andrással, Nagy Imrével) is győzött. A sportág első kétszeres ötkarikás bajnoka, az első öttusázó, aki egy olimpián kétszer lett bajnok. Később a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára, a Csepel vívómestere, vívóedzője, szakosztályigazgatója. Edző Kuvaitban, a Mező Ferenc Közalapítvány kuratóriumának tagja. Fia, Zsolt olimpiai negyedik helyezett vívó.

(MOB/VF)