Dr. Kristóf László, a körmendi kosárlabdázás megteremtője volt a Halmay Egyesület vendége

Dr. Kristóf László, a körmendi kosárlabdázás megteremtője volt a Halmay Egyesület vendége

2022. 03. 30.
Megosztás


Zsúfolásig megtelt a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület klubhelyisége dr. Kristóf László tanár úr tiszteletére. A szombathelyi olimpiai baráti kör tagjai mellett egykori tanárkollégák, tanítványok, játékosok és szurkolók is kíváncsiak voltak a körmendi kosárlabdasport megteremtőjére, aki – Minarik Ede fanatizmusát elhomályosítva – meghonosította a vasi kisvárosban a kosárlabdát.

A nagy érdeklődésre számot tartó est Gál László egyesületi elnök köszöntőjével indult, majd Mecsériné Doktor Rozália, a hagyományőrzők – egyébként szintén körmendi – elnökségi tagja, a beszélgetés moderátora vette át a szót. Nem volt nehéz szóra bírnia dr. Kristóf Lászlót, aki egész este fáradhatatlanul mesélt életéről, életének annak a ma már történelmi szakaszáról, amikor vezetésével Körmenden szinte a semmiből megteremtették a ma már a város védjegyének számító kosárlabdát. Az indulásnál dönteni kellett, hogy kézilabdát vagy kosárlabdát működtessenek-e, és mivel a főiskola frissen kinevezett testnevelő tanárának szíve inkább a kosárlabda felé húzott, így ez utóbbi sportágat preferálták. Ismerve a tanár úr habitusát, akaraterejét, ha másként dönt, akkor napjainkban Körmend a kézilabda fellegvára lenne. A csapat 1962-től fokról fokra lépett a magasabb osztályba, de a szakmai munka mellett a megfelelő pálya és terem, az anyagi háttér előteremtéséhez is óriási összefogás kellett.

Laci bácsi a beszélgetés során eddig soha nem hallott kulisszatitkokat is megosztott a nagyközönséggel. Miközben a kosárlabdázókat edzette az NB II-ben, ő maga az NB III-ban futballozott. Még egyetemi évei alatt kiváló tanítómesterei voltak, a labdarúgás fortélyait Csanádi Árpádtól és Zalka Andrástól, míg a kosárlabdáét Páder Jánostól igyekezett ellesni. A hetvenes évek elején már körvonalazódott a későbbi nagy csapat. Szlávik, Lendvai, Németh István, Patonay és társai mellé sikerült megszerezni Nyíregyházáról a remek centert, Szűcs Józsefet, aki nagy erősítést jelentett. 1975-ben a csapat feljutott az első osztályba. Mivel az új csarnok építése még nem fejeződött be, ezért az együttes az első hét mérkőzését idegenben játszotta. Laci bácsinak ma is örök emlék az első élvonalbeli hazai találkozó a MAFC ellen, bár ott vereséget szenvedtek. Sokak meglepetésére nem estek ki az NB I-ből, sőt az előkelő nyolcadik helyen zárták első idényüket. Az est egyik kedves sztorija volt, hogyan sikerült megakadályozni, hogy a játékosok bevonultatásával a nagyszerűen összecsiszolódott gárdát szétszedjék. Villámgyorsan BM (Belügyminisztériumi) csapatot csináltak a körmendi klubból, így elsőbbséget élveztek a Honvédelmi Minisztérium előtt. Kristóf László – akit a körmendi kosárlabda Alex Fergusonjaként is emlegetnek – három évig irányította az együttest az NB I-ben, amely a feljutást követően, egyedüli élvonalbeli klubként, azóta sem esett ki az első osztályból. Ez idáig az MTE háromszor nyert bajnokságot és hétszer hódította el a magyar kupát.

Dr. Kristóf László 1978-ban Szombathelyre került a főiskolára, ahol szintén nagy tekintélyt szerzett kiváló szakmai felkészültségével. 14 évig dolgozott Ausztriában, Fürstenfeldben is. Szinte minden egykori játékosának külföldi szerződést intézett a „sógoroknál”. Napjainkban a körmendi csapat legnagyobb szurkolója, rendszeresen látogatja a mérkőzéseket, ahol igazán érzi a szurkolók szeretetét. 2022-ben a 60-as szám körül forog az élete: 60 éve indult el vezetésével a körmendi kosárlabda sikertörténete és még ebben az évben meg is házasodott. Azóta boldog házasságban él feleségével, fia, lánya és az öt unoka tartozik még a szűkebb családhoz.

A Halmay Egyesület idei első élménybeszámolója, dr. Kristóf László tanár úr meghívása telitalálatnak bizonyult. A szépszámú érdeklődő egy jóhangulatú, izgalmas és érdekes beszélgetés részese lehetett a körmendi kosárlabda legendás atyjával.

(MOA/Gál László; fotók: Szakály Ferenc és dr. Holler Péter)