Dr. Lénárt Ágota: Az ürességre fel lehet és fel is kell készülni!

Dr. Lénárt Ágota: Az ürességre fel lehet és fel is kell készülni!

2013. 01. 19.
Megosztás

Pénteken - a határidő lejárta előtt – az MLSZ faxüzenetben és postai küldeményként is eljuttatta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséghez a fellebbezését, amelyben azért folyamodik a sportág vezető testületéhez, hogy az enyhítse a közönséget kizáró döntését a március 22-i magyar-román világbajnoki selejtező mérkőzéssel kapcsolatban.

Erről Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke tájékoztatta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársát, azzal a megjegyzéssel, hogy a FIFA válaszadásának ebben az esetben nincs határideje.

Ha a FIFA nem enged, a tavaly augusztus 15-i Magyarország – Izrael barátságos labdarúgó mérkőzésen tapasztalt barátságtalan megnyilvánulások következményeként arra kell felkészülni, hogy a mindkét válogatott számára sorsdöntő jelentőségű magyar-román összecsapást zárt kapuk mögött, más szóval a közönség kizárásával kell megrendezni. Nyilvánvaló, hogy ez a túlságosan is súlyos szankció a hazai együttest juttathatja hátrányosabb helyzetbe, bár az sem biztos, hogy a vendégválogatottra egyértelműen jó hatással lesz a kongó lelátó és a”síri” csend.
A sarkalatos kérdés az, hogy ezt a ritkán előforduló helyzetet a magyar válogatott szakemberei és játékosai miként tudják majd feldolgozni, ezt megelőzően pedig milyen mentális segítséget kaphatnak a szokatlan feladat megoldásához.

A Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa Dr. Lénárt Ágotától (a képen), a Semmelweis Egyetem tanszékvezető docensétől kért ezzel a nehéz leckével kapcsolatos szakmai véleményt.

„ Először is azt szeretném leszögezni, hogy a sportolók egy része kifejezetten örül a csendnek, vagy nem tudja igazán a maga javára fordítani a szurkolók hangos bíztatását, mások viszont éppen ennek az ellenkezőjének örülnek, az ováció magával ragadó ereje és hátszele nélkül gyengébbnek vagy magányosnak érzik magukat. Véleményem az, hogy az „ürességre” a játékosoknak, mint egyéneknek és a csapatnak, mint kollektívának fel lehet és fel is kell készülnie. Mindenkinek el kell képzelnie és vizualizálnia, hogy a begyakorlott mozdulatokat és technikákat nem a szokásos hangzavar közepette, hanem egy ilyen különleges meccs szinte teljes csendjében kell sikerre vinni. Valahogy úgy, mint egy zárt kapus edzésen. Ezt a szituációt a mentális tréning eszközeivel igen jól be lehet gyakorolni, de bizonyára a szakemberek, élükön Egervári Sándor szövetségi kapitánnyal maguk is azon lesznek, hogy az edzéseken és az edzőmeccseken szokják és szoktassák a szokatlant.”

A számos magyar olimpikonnak is segédkező tekintélyes sportpszichológus visszatért, illetve kapcsolódott ahhoz a javaslathoz, amely az MLSZ Fórumon hangzott el.

„Amennyiben a magyar szurkolók tízezreit kitiltják a Puskás Ferenc Stadionból, akkor legalább a hangjukat el kellene juttatni oda. Kérdés, hogy a FIFA hozzájárul-e ahhoz, hogy az Ötvenhatosok terén gyülekező szurkolótábor bíztatása a stadion hangszóróiból is harsoghasson. Erről az MLSZ bizonyára időben tájékozódni fog és a kellő engedély birtokában meg is teszi a szükséges lépéseket. Annak a kérdésnek az eldöntését pedig, hogy erre az emberi és akusztikai külső segítségre szükség van-e vagy sem, mindenképpen a csapatra kell bízni, hiszen a játékosok tudják a legjobban, hogy egy ilyenfajta „közvetítés” stimulálja-e őket, vagy más hatást fejt ki. Tanácsolnám, hogy ezt a helyzetet a mentális tréning egyik elemeként szimulálják, és így győződjenek meg a hatásáról. A focisták nem tartoznak a sportoló pártfogoltjaim közé. Arról azonban beszámolhatok, hogy számos élsportolót, köztük olimpiai szereplőt sikerült már megtanítanom arra, hogy a külső körülmények hatását miként lehet a teljesítés közben kizárni vagy minimálisra csökkenteni, illetve alkalmazkodni a legkülönbözőbb közegekhez. Erre alapozva ismételném meg, hogy a zárt kapuk mögötti játékra is eredményesen lehet felkészülni a megfelelően kialakított mentális tréninggel” – hangsúlyozta Dr. Lénárt Ágota.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)