Dr. Nyerges Mihály Emlékkonferencia: Versenyképes-e a magyar sport?

Dr. Nyerges Mihály Emlékkonferencia: Versenyképes-e a magyar sport?

2013. 01. 28.
Megosztás

Január 24-én, a Magyar Sporttudományi Társaság és a TF Sportmenedzsment tanszéke által szervezett Dr. Nyerges Mihály Emlékkonferencián az előadók a magyar sport versenyképességét elemezték és a 2012-es eredmények alapján közzétették az európai országok rangsorát.

A konferencia és az alapjául szolgáló kutatás alapvető célja olyan kutatási eredmények megosztása, amely segíti a magyar sport versenyképességének megértését és hozzájárul egy eredményes stratégia kialakításához. Ennek a szándéknak kézzel fogható bizonyítéka a konferencián bemutatott Verseny-pályán tanulmánykötet és Sportmenedzsment című egyetemi jegyzet, mellyel a szervezők a két évvel ezelőtt elhunyt Nyerges Mihály szellemi örökségét kívánják megőrizni.

A konferencia előadói arra keresték a választ, hogy miért sikeres a magyar sport? Mely sportágai képesek versengeni a világ élvonalával, milyen tényezők járulnak hozzá ezekhez az eredményekhez, illetve miért maradnak le mások a globális versenyben?

Prof. Sárközy Tamás (jogászprofesszor): „A kormány stratégiai ágazatként kezeli a sportot, de ez maximum egy-két kormányzati ciklusig tartható. A sportban teret kell nyernie a közgazdasági logikának és meg kell teremteni a jó kormányzás feltételeit.”

Dr. Sterbenz Tamás (egyetemi docens): „Egy ország egész sportjának versenyképessége szoros összefüggést mutat a társadalom teljesítményével. A magyar sportmodell a kiemelkedő olimpiai sikerek mellett nem képes a szabadidő- és a globális látványsportok területén komoly eredményeket elérni a mai ösztönző- és versenyrendszerekkel.”

A TF Sportmenedzsment Tanszéke a konferencia keretében ismertette a sportszektor 2012 évi eredményességi rangsorát. Ebben 40 európai ország sportjának három nagy szegmensét – szabadidő, elit (klasszikus olimpiai) és látványsportok – hasonlították össze, majd egy kialakított módszertan alapján ezeket sorrendbe állították. Magyarország a szabadidősport területén a 21. helyen végzett, az elit sportok rangsorában az előkelő 7. helyezett, míg a látványsportok rangsorában a 22. lett, összesítve pedig a 16. helyezést érte el. A 2012-es év nyertese Németország lett.

A kutatás résztvevői a versenyképességet meghatározó tényezők feltárása mellett az országok rangsorát évente fogják publikálni.

Az európai sport 2012. évi rangsora

Ország neve

RANGSOR

Németország

1.

Franciaország

2.

Hollandia

3.

Svédország

4.

Egyesült Királyság

5.

Oroszország

6.

Spanyolország

7.

Dánia

8.

Svájc

8.

Norvégia

10.

Finnország

11.

Olaszország

12.

Szlovénia

13.

Szerbia

14.

Horvátország

15.

Csehország

16.

Magyarország

16.

(Forrás: Gulyás Erika/SE TSK, Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék)