Dr. Szabó Tündét Valentino Rossira emlékeztették az olimpiai bajnok magyar gyorskorcsolyázók

Dr. Szabó Tündét Valentino Rossira emlékeztették az olimpiai bajnok magyar gyorskorcsolyázók

2018. 02. 28.
Megosztás


Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára – úgy is, mint volt élsportoló - elképesztőnek találta azt a gyorsaságot és technikai felkészültséget, amelynek köszönhetően olimpiai bajnok lett Phjongcshangban a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó váltó. A sporttörténelmet író négyes lenyűgöző versenyzési stílusa érdekes párosítással Valentino Rossira, a MotoGP hétszeres világbajnokának kockázatos száguldásaira emlékeztette, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a magyar hősöket nem motor, hanem a szívük vitte előre

A bátrak sportja

„A téli olimpiai emlékeim örökre az emlékezetembe vésődtek, és a saját versenyzői pályafutásom meghatározó momentumait vetítették elém. Amíg a világ legjobb úszói közé tartoztam, a saját bőrömön tapasztaltam, hogy mennyit kell fáradozni a boldogulásért, milyen hosszú és küzdelmes út vezet el a siker kapujáig, aminek sajnos még a küszöbéhez érkezve is el lehet bukni. Olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmesként nekem is sok mindenről kellett lemondanom, elszántság és kitartás nélkül álmaim fele sem valósult volna meg. Ezért is vagyok nagyon büszke a fiúkra, és értékelem a lehető legnagyobbra a teljesítményüket. Más erényeik mellett azt a vakmerőséget, ahogy a kanyarokat veszik. Ez bizony a bátrak sportja, ami engem Valentino Rossira és versenyzőtársaira, a gyorsasági motorosok száguldására és kanyartechnikájára emlékeztet. Elég egy tizedmásodpercnyi kihagyás, vagy egyensúlyvesztés, és máris füstbe mennek a legszebb álmok is. Ráadásul, egy olimpikonnak négy évet kell várnia a javítás lehetőségére. Ezek a küzdelmek bizony óriási lélekjelenlétet követelnek meg, mindeközben a gyakran centiméterekre száguldó többi versenyzőre is minden pillanatban oda kell figyelni. A sportág viszont épp ettől nagyon látványos és izgalmas, jól közvetíthető, nem véletlen tehát, hogy jó nézettségeket is hoz. Könnyen válik az ember a sportág szerelmesévé, talán azért, mert szinte minden másodperc új helyzeteket hoz a jégen” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a sportért felelős államtitkár, aki úszóversenyzői pályafutásának csúcsára a kilencvenes évek elején jutott fel.

Bízott a sikerben, bízik az újabbakban

„Több világkupán is ott lehettem már a versenyzőinkkel, így tudom, hogy mennyit dolgoztak azokért a sikerekért, amelyek az elmúlt időszakban a magyar gyorskorcsolyát jellemezték. Mindannyian bíztunk a jó eredményekben, hiszen a válogatottjaink tavaly a torinói Európa-bajnokságról nyolc, az innsbrucki junior világbajnokságról négy, majd a márciusi rotterdami világbajnokságról kilenc éremmel tértek haza. A hazai sportpolitika célrendszerének része, hogy eredményességünket a versenysportban tovább fokozzuk. Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága az olimpiai sportágakat irányító sportszövetségekkel közvetlen kapcsolatot tart annak érdekében, hogy a szakmai együttműködés szorosabbá, az ügyintézés pedig rugalmasabbá váljon. Ez a téli olimpiai aranyérem a legékesebb példája annak, hogy az elmúlt években olyan sportágakban születtek egyre jobb eredmények, amelyeknek eddig nem voltak ilyen lehetőségeik arra, hogy megmutassák magukat. Hét évvel ezelőtt a jégkorong egyike lett az öt látvány csapatsportágnak, és ez magával hozta a jégpályához kötött sportágak nagy ütemű fejlődését. Lehetővé vált jégpályáink fejlesztése, a jégfelületeink bővítése. Szükségünk van viszont olyan létesítményekre is, amelyek segítik a magyar sportolók sikeres felkészülését. Ennek jegyében született meg az a kormányhatározat is, mely a Nemzeti Korcsolyázó Központ felépítéséről dönt. Ez 2021-re készülhet el Istvánmezőn, s az egyik legmodernebb létesítmény lesz. A rangos nemzetközi események megrendezésére éppúgy alkalmas lesz, mint arra, hogy ideális körülményeket teremtsen a sportolók felkészüléséhez”– mondta befejezésül dr. Szabó Tünde államtitkár.

(SZPress Hirszolgálat/Szalay Péter, fotó: MOB/Szalmás Péter)