Egy év múlva kezdődik a győri EYOF!

Egy év múlva kezdődik a győri EYOF!

2016. 07. 23.
Megosztás

Egy esztendő múlva, 2017. július 23-án kezdődik Győrben a XIV. Nyári Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF), Magyarország első ötkarikás eseménye. Az előkészületek és a fejlesztések a megnyitó előtt 365 nappal jól állnak. Június végén pozitív benyomásokkal távozott a Rába-parti településről az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) képviselője.

Katerina Nycova, az EOB EYOF-koordinátora június 28-29-én tett látogatást Győrben, ahol a szervező bizottság szervezeti egységeinek vezetőivel és kollégáival tárgyalt. A sportvezető tájékoztatást kapott a létesítmények, a közlekedés, a szállás, az étkezés, a logisztika, a biztonság, az informatika, a média, a marketing, az egészségügy, az antidopping és az önkéntesmunka előkészületeiről, állásáról. A megbeszélésen a MOB részéről dr. Nagy Zsigmond és Pignitzky Dorottya vett részt. Az EOB képviselője a látottak alapján pozitív benyomásokkal utazott haza.

Borkai Zsolt győri polgármester, a MOB elnöke még korábban, egy februári találkozón kifejtette, a rendszeres referálások nagyon fontosak, hiszen ezek az alkalmak a szervező bizottság számára is kontroll-lehetőséget nyújtanak, időarányosan hol tartunk a felkészülésben, mi az, amire még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk. A koordinátor-asszony ezekhez a kérdésekhez tudott hasznos szempontokat adni. Az előkészületekkel jól állunk, persze sok még a megoldandó feladat, hiszen Győr szeretne színvonalas házigazdája lenni az eseménynek, amely a 2024-es nagy olimpia elnyerése szempontjából is kulcskérdés. Ha jó a 2017-es „ajánlólevelünk", akkor az kedvezően befolyásolhatja a döntést az ötkarikás nyári játékokkal kapcsolatban is."

Az aktualitások közé tartozik a júliusi, kerékpáros versenyekkel kapcsolatos egyeztetés is. A versenyt többek közt vadonatúj útszakaszra is elviszik, a viadalt megelőzően tesztversenyre is sor kerül. A közelmúltban döntöttek arról, hogy a kosárlabda-mérkőzések helyszíne a Bercsényi Iskola csarnoka lesz, ami szintén jelentős felújítást kap.

A győri EYOF szervezői honlapjukon számolnak be arról, hogy látványosan épül a rendezvény sportközpontja és az olimpiai falu is.

A beruházás aktuális állapotáról Simon Csaba, az építtető Győr Projekt Kft. ügyvezetője elmondta, a gyakorló atlétikapálya már elkészült, amelyet a GYAC atlétái birtokba is vettek, a munkaterületen párhuzamosan folyik a létesítmények kivitelezése. A multifunkionális-, torna-, és judocsarnokban a szerkezetépítés zajlik.

„Összességében elmondhatjuk, hogy jól halad a munka, a műszaki ütemtervnél jobban áll a megvalósítás, és ezt az ütemet szeretnénk a továbbiakban is fenntartani." – fogalmazott lapunknak Simon Csaba.

A 6,6 milliárd forintos, állami támogatást élvező beruházás befejezési határideje 2017. május 31. A kivitelező A-K Építőipari Kft. addigra építi meg a sportkomplexumot, amely teniszcentrumot, atlétikai központot, egy nehézatlétikai csarnokot, egy tornacsarnokot és egy multifunkcionális csarnokot foglal magába. Az épületek egy központi előcsarnokon keresztül fonódnak majd egymásba, amely így valóban egy igazi sportcentrum lesz, az új városi uszoda, az Aqua Sportközpont közvetlen szomszédságában.

Az olimpiai falu két helyszínen valósul meg, és mindkettő építése gőzerővel folyik jelenleg is. Az egyetemi kampusz területén áprilisban kezdődött az új kollégiumnak is helyet adó multifunkcionális épület építése, a mintegy kilencmilliárd forintos beruházást a Magyar Állam és az önkormányzat kétharmad-egyharmad arányban finanszírozza.

A másik helyszín az egykori olajgyári terület, ahol külső beruházásban épül mintegy kétszáz lakás – az építkezés itt is látványos szakaszában jár, és az idő előrehaladtával egyre inkább rajzolódnak ki az itt megvalósuló épületek is, amelyek az olimpiai esemény idején szolgálhatnak sportolói szállásként, azt követően pedig családok új otthonaiként.

Bár a három építkezés merőben eltér egymástól, az mindenképpen közös bennük, hogy mindhárom helyszínen olyan létesítmények épülnek, amelyek először a 2017-es győri EYOF-ot szolgálják, de utána a városunk nyújtotta lehetőségeket gazdagítják tovább

Jűlius elején tett látogatást a Magyar Olimpiai Bizottságnál a Fehérorosz Olimpiai Bizottság vezetői küldöttsége - Makszim Rizsenkov, a Fehérorosz Olimpiai Bizottság első alelnöke, aki a Fehérorosz köztársasági elnök asszisztense, korábbi kosárlabdázó, valamint Anatol Kotau főtitkár és Alekszander Danilevics jogi tanácsadó -, a felek a győri EYOF-ról is tárgyaltak, hiszen Minszk rendezi a győri után következő 2019-es EYOF-ot, méghozzá a magas színvonalú sportlétesítményekkel rendelkező minszki egyetemen. A fehérorosz vezetők nagyra értékelik a magyar sportot és a győri EYOF szervezését, amiből tanulni akarnak, és az itt gyűjtött tapasztalatokat felhasználni.

Győr folyamatosan "teszteli magát" a különféle sporteseményekkel. A közelmúltban teniszversenyt rendeztek az EYOF-nak is helyt adó pályákon, valamint a település adott otthont az 5próba Rióba komplex szabadidősportrendszer idei első kiemelt eseményének is; az Aranyparton a kajak-kenu maraton országos bajnokság is sikeresen lezajlott.

A fesztivál alkalmával közel 50 európai ország, mintegy négyezer fiatalja méri össze erejét; az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna, az úszás, és magyar sportdiplomáciai sikerként a kajak-kenu kerül a programba.

Az EYOF az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A győri fesztiválra 2017. július 23. és 30. között kerül sor várhatóan mintegy háromezer, 14 és 18 év közötti résztvevővel.

A 2017-es győri EYOF honlapja: gyor2017.hu

(MOB, fotó: gyor2017)