„Egy hazai olimpia alatt egész Magyarország megőrülne”

„Egy hazai olimpia alatt egész Magyarország megőrülne”

2015. 06. 27.
Megosztás

A budapesti és a győri rendezvény után szombaton Szegeden, az Erzsébet ligetben folytatódott az a családinap-sorozat, melyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az olimpiarendezésről szóló társadalmi párbeszéd jegyében hirdetett meg.

Az esemény felvezetéseként került sor délelőtt a Családi futás a magyar olimpiáért elnevezésű programra, melynek résztvevői 2024 métert futottak a 2024-es magyarországi olimpiáért. A startpisztolyt Dr. Botka László, Szeged polgármestere dörrentette el, aki teljes mellszélességgel támogatja az ötkarikás pályázatot.

„A jelenlegi elképzelésnek külön erőssége, hogy Budapest mellett több vidéki város – köztük Szeged is – bekapcsolódhatna a versenyek rendezésébe, ezáltal az egész ország bekerülhet a gazdasági-infrastrukturális fejlődés mellett az olimpiai játékok hihetetlenül izgalmas légkörébe" – fogalmazott korábban a városvezető.

A családi napon fellépett a Kiscsillag, a United, a Bon Bon, Janicsák Veca, míg a legkisebbeket Kovácsovics Fruzsina koncertje szórakoztatta. Emellett a Sportvidámpark mintegy 20 féle kreatív sportpróbával, a nagyszínpad olimpikonokkal, bemutatókkal, valamint kvíz- és nyereményjátékokkal, az Olimpiai Látogatóközpont pedig interaktív kiállítással várt minden korosztályt.

A látogatóközpontban tovább folyt az aktivitások sora, lehetett például vívni, de sportismereti totón a szellemet is próbára lehetett tenni. A sokrétű interaktív információs felület megismerése után pedig a véleményszobában mindenki elmondhatta, mit gondol a 2024-es olimpiarendezésről.

A rendezvényen részt vett Vereckei Ákos kétszeres olimpiai bajnok kajakos, aki elmondta: „Magyarország rendszeresen otthont ad kiemelt nemzetközi sporteseménynek, és valamennyiszer kiválóra vizsgázik, nekem is mindig hatalmas élmény volt hazai környezetben, több tízezer hazai szurkoló előtt versenyezni. Egy magyarországi olimpia alatt az egész ország megőrülne, ami a sportolóinkat is doppingolná – megkockáztatom, hogy ez az aranyérmek számán is igencsak meglátszana.”

Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó maga is megtapasztalta, milyen plusz adhatnak a magyar szurkolók, de a várható gazdasági hatásokat is fontosnak tartotta kiemelni: „Ha Budapest és Magyarország rendezhetné az első kelet-közép-európai olimpiát, komoly versenyelőnybe kerülne a regionális riválisokkal szemben, aminek a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni.”

A pódiumbeszélgetések mellett a Sportvidámparkban a legkisebbeknek való felfújható játékokkal felépített gyereksarok, valamint kreatív olimpiai sportpróbák várták a látogatókat. Tesztelni lehetett a tudásunkat a kajak-kenu és evezős szimulátoron, a szabadtéri edzőpályán, vagy éppen a foci, kézi- és vízilabdakapukban, de volt tenisz play & stay, virtuális kerékpár, pingpong- és kosárlabda-adogató-gép illetve felfújható szorító is.

A Családi fesztivál a magyar olimpiáért szórakoztató, de egyben az informálódásra és a véleménynyilvánításra is lehetőséget adó ingyenes programsorozat, amelyet a MOB az olimpiáért folyó társadalmi párbeszéd keretében szervez. Szegednek kiemelt szerepe van a programban, elvégre a város egy magyar olimpia esetén mint Budapestet kiegészítő eseményhelyszín és szálláshely is szóba jöhet, mint az a csütörtöki szakmai konferencián is elhangzott.

Mint azt a MOB csütörtöki konferenciáján Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja kiemelte, Szeged kiváló házigazdája lenne a kajak-kenu versenyeknek, a Maty-éri pálya ugyanis már számos nagy viadalon bizonyított, és a külföldi sportolók körében komoly népszerűségnek örvend.

Hosszú évtizedek után – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság reformjainak, az Agenda 2020-nak köszönhetően – nyílt valós lehetőség arra, hogy Magyarország és Budapest eséllyel induljon a következő megpályázható olimpia, a 2024-es nyári játékok megrendezéséért. Ráadásul, mint arra a közelmúltban bemutatott megvalósíthatósági tanulmány rámutat, hazánk gazdaságilag is profitálna a magyarországi olimpiából. Azt ugyanakkor valamennyi hozzáértő hangsúlyozza: pályázni csak akkor érdemes, sőt szabad, ha az minden magyar embernek megéri és az esetleges olimpia társadalmi támogatottsága is magas.

A családinap-sorozat utolsó állomása jövő vasárnap Miskolc lesz.

A MOB június 10-i közgyűlésén döntött úgy, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. Kedden pedig a Fővárosi Közgyűlés határozatban kimondta, egyetért azzal, hogy Budapest a MOB-bal közösen, az Országgyűlés támogatásával nyújtsa be pályázatát a 2024-es eseményre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében dönt a házigazdáról.

(MOB/czo, fotó: MOB)