Egy olimpiai kvótával számol a sportlövők szövetségi kapitánya a wroclawi Eb-n

Egy olimpiai kvótával számol a sportlövők szövetségi kapitánya a wroclawi Eb-n

2020. 02. 20.
Megosztás


A sportlövők az olimpiai indulás szempontjából is fontos légfegyveres Európa-bajnokság előtt állnak. Wroclawban a férfi és női légpuska és légpisztoly számokban 2-2 kvóta kerül kiosztásra.




Az esemény sajtótájékoztatóján Sinka László főtitkár elmondta, hogy Tokióhoz szép emlékek fűzik a sportlövőket, hiszen 1964-ben Hammerl László ott nyert olimpiai bajnoki címet. Sinka most is kiegyezne egy hasonló szép eredménnyel.

Az 56 évvel későbbi olimpiára már három kvótával rendelkeznek sportolóink. Örvendetes, hogy mindhárman igen fiatalok, hiszen Péni István és Major Veronika 23 évesek, a puskás Mészáros Eszter pedig még junior korú, 18 éves versenyző.

Győrik Csaba szövetségi kapitány 1 olimpiai kvótát, továbbá 5-6 érmet vár sportolóitól az Eb-n.

Nézzük kik is képviselik hazánkat az idei olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon:
az Eb-n induló csapat összetétele egy 3 lépcsős válogatási rendszer alapján dőlt el. Így történhet meg az is, hogy az ifjúsági olimpiai bajnok, nemrég világcsúcsot lövő puskás Pekler Zalán a juniorok között indul. A felnőttek csapatában ott lesz viszont a szintén junior korú Klenczner Márton, továbbá Péni István és Sidi Péter. Eddig 7 nemzet 9 lövője rendelkezik olimpiai kvótával. Az oroszok és horvátok már begyűjtötték a maximális 2-2 indulási jogot. Péni István vállát már nem terheli kvótaszerzési kényszer, így ő a minél jobb helyezés reményében lép lőállásba.

Férfi légpisztolyban Tátrai Miklós, Hegedűs László és Babéj Ádám alkotja az induló triót. Tátrai a riói olimpiára a győri légfegyveres Eb-n szerezte meg a kvótát. Most hasonló eredménnyel lenne elégedett. Ebben a számban az ukránok és a törökök már mindkét kvótájukat begyűjtötték.

A női puskásoknál az olimpiai indulással rendelkező Mészáros Eszter a juniorok között indul. A felnőtt csapatot Dénes Eszter, Toma Dorina és Bajos Gitta alkotja. A magyarok mellett a dánok, a románok és a csehek rendelkeznek 1-1 kvótával.

Négy éve a pisztolyos Sike Renáta szerezte a magyar csapat első olimpiai kvótáját. Most a lengyel városban szeretné begyűjteni az indulás jogát. Csak a szerbek léphetnek nyugodtan lőállásba, hiszen már rendelkeznek 2 olimpiai indulással.



"Nehéz kiszámolni előre, milyen eredmény kell majd a döntőhöz. A célom, hogy az 579 körös egyéni csúcsomat meglőjem, amivel szerintem meglesz a finálé" - mondta a vb bronzérmes Renáta. "Nem foglalkozom azzal, kinek van már kvótája a mezőnyből és kinek nem, csak magamra koncentrálok és arra, hogy Rio után Tokióban is ott legyek".
A csapat másik pisztolyos indulója Major Veronika már kvótás, így számára a minél jobb szereplés, az éremszerzés lebeg a szeme előtt. A harmadik induló a fiatal Fábián Sára lesz.

Az Eb után még két lehetőség lesz a kvótaszerzésre. Plsenben rendezik az európai kvalifikációs versenyt, ahol a légpuskásoknál 2, a többi olimpiai számban 1 kvóta vár gazdára.

A szezon zárásaként a világranglistáról is meg lehet váltani a repülőjegyet a japán fővárosba. A rangsor május végi állása alapján a legjobb nem kvótás lövő jut ki az olimpiára minden egyéni számban.

Sportlövőink részt vesznek a március 18-25. közötti világkupán, ahol egy jó helyezéssel sok pontot lehet gyűjteni a világranglistán.



"Május végén négy-öt-hat kvótával elégedett lennék, de boldog majd csak akkor leszek, ha Tokióban sikerül érmet szereznünk" - zárta a sajtóeseményt Győrik Csaba.

Az olimpiai kvótásokat versenyszámok szerint itt találják meg.

Aki valamelyik számban már rendelkezik kvótával, az másik versenyszámban nem szerezhet indulási jogot nemzete számára.

(MOB, Fotók: MOB/Szalmás Péter)