Virth 3 musz e1634223115709

"Egy pillanatig reménykedtem benne, hogy csak az autókról akar beszélgetni" – interjú Virth Balázzsal

2021. 10. 14.
Megosztás

Milák Kristóf edzőt váltott. Új trénerével, Virth Balázzsal beszélgettünk.

Az úszósporttól volt hangos a média az elmúlt hetekben, számos olimpikonunk döntött úgy, hogy változásra van szüksége és új szakemberrel szeretné folytatni a felkészülést. Nem volt ez másképp Milák Kristóf világklasszis úszó esetében sem, akinek karrierjét mostantól Virth Balázs kiséri a medence mellől. Már néhány hét közös munka után világossá vált számára, nem akármilyen tehetség került a kezei közé. A vele készített interjúból kiderül, hogy mik a tapasztalatai az első, közös munkával telt időszak után.

Mint a sportolóknál, úgy az edzőknél is elengedhetetlen, hogy egy hosszú olimpiai ciklust kipihenjen, hogy azután újult lendülettel tudjon belekezdeni a következőbe. Ez neked mennyire sikerült?

Majdnem hat hetet töltöttem távol az uszodától. Kipihentem magam, tettre kész vagyok.

Az elmúlt időszakban rengeteg hír érkezett olimpikon úszók edzőváltásáról, amiből te sem maradtál ki. Kapás Bogi mellé újabb tanítványok csatlakoztak, többek között Milák Kristóf. Mit éreztél, amikor Kristóf először megkeresett?

Amikor a telefonom kijelzőjén megjelent Milák Kristóf neve, megfordult a fejemben, hogy miért is hívhat. Azért egy pillanatig reménykedtem benne, hogy csak az autókról akar beszélgetni, de később beigazolódott, amit korábban is sejtettem. Selmeci Attilával már nem volt olyan jó a viszonyuk, Kristóf az edzőváltáson gondolkozott és a választása rám esett, velem tervezte a jövőjét.

Egy ilyen megkeresésre nem tud felkészülni az ember…

Megtisztelve éreztem magam, de tudtam, hogy ez egy nagy felelősséggel járó döntés, kértem 1-2 nap gondolkozási időt. Természetesen kikértem a kollégaim és Bogi véleményét is.

Előtte milyen volt a kapcsolatotok Kristóffal?

Felületesnek mondanám, a versenyeken találkoztunk, gratuláltunk egymásnak, váltottunk néhány szót. Ugyan voltak közös edzéseink, Selmeci Attila csoportjába néha beálltunk Bogival, de a kapcsolatunkat nem mondanám szakmai jellegűnek.

Mennyire kell majd másfajta edzésmunkát végeznie Kristófnak, mint eddig? A Te módszereid sokban különböznek Selmeci Attiláétól?

A rendszerünk hasonló felépítésű, némi eltéréssel, a módszerünk sem áll távol egymástól, de talán itt van a nagyobb különbség. Ezért fogom egy kicsit külön edzeni Bogit és Kristófot. Lesz persze olyan, amikor közösen fognak dolgozni, de igyekszem nekik megtartani azt a típusú rendszert és módszert, amiben eddig mozogtak.

Közös jövő tervezgetése közben mennyire egyeztek az elképzeléseitek?

Abban egyetértettünk, hogy az elsődleges cél az eredményesség megtartása. Kristófnak egy olyan különleges kérése volt, hogy szeretné magát több versenyszámban is kipróbálni. Ami egy világkupán meg is történhet, azonban egy nagy világversenyen fontos figyelembe vennünk Kristóf adott formáját, ezért ez mindig aktuális döntés lesz.

Most már túl vagytok néhány közös edzésen, valamint az első megmérettetésen is, amely rendkívül sikeres volt Kristóf számára. Mik az eddigi tapasztalataid?

Kívülről követtem a versenyeit és láttam, hogy mire képes. A budapesti FINA-világkupa volt az első, amikor a „kulisszák mögül” is megtapasztalhattam ezt. Kristóf a pihenője után két hetet edzett egyedül, két hetet velünk, és ezek után tudta ezt az eredményt (1 arany, 1 ezüst, 2 bronz – a szerk.) produkálni. Ez mindenképp azt igazolja, hogy ez a fiú zsenikategória. Kiváló versenyzőtípus, motiválja a téthelyzet, a közönség, ez nem mindennapi. Számomra is meglepő volt, mert ilyen tehetséggel még nem találkoztam 23 éves edzői pályafutásom alatt.

(Szöveg: Lupkovics Dóra; Képek: Magyar Úszó Szövetség)