Egy színpadon Liu Shaoanggal

Egy színpadon Liu Shaoanggal

2022. 05. 23.
Megosztás


Az olimpiai és világbajnoki szerepléseket, illetve megérdemelt pihenésüket követően országjáró körútra indultak a Liu testvérek. Shaolin Sándort és Shaoangot pedig mindenhol az országban sokan várták. Ennek a körútnak egyik állomása volt május 17-én a mátyásföldi Erzsébetligeti Színház, ahol a helyi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör meghívására rendeztek Liu-estet. Ezúttal azonban csak Shaoang léphetett a nagyszínpadra, mert bátyja, Shaolin Sándor megbetegedett.

Nem volt könnyű helyzetben sem a szervező, sem pedig Ádó (ez Shaoang beceneve), mert Sanyit nekik, legfőképpen Ádónak kellett pótolnia, ám el kell mondani, a pekingi olimpián a magyar sport történetének első „hivatalos” egyéni téli olimpiai aranyérmét szerző, nem mellesleg hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó kiválóan megoldotta bátyja helyettesítését. És ez azért is nagy szó, mert kettejük közül pont a hangadó Liu betegedett meg.

Liu Shaoang az utóbbi időben többször is sporttörténelmet írt. Ő volt az első magyar short track-es, aki ötkarikás eseményen dobogóra állhatott (2016-ban Lillehammerben, a téli ifjúsági olimpián bronzérmes lett 1000 méteren), tagja volt a 2018-as phjongcshangi téli olimpián aranyérmes férfi váltónak, így a magyar sport első téli olimpiai bajnoki címének is részese lehetett, 2021-ben a Dordrecht-ben rendezett világbajnokságon 500 méteren és összetettben is aranyérmes lett (ilyenre sem volt még példa korábban), és idén előbb a pekingi olimpián lett a magyar sport történetének első egyéni aranyérmese, majd az azt követő montreali világbajnokságon nyerte meg első magyarként mindhárom egyéni számot (500, 1000 és 1500 méteren), illetve az összetett versenyt is.

Szóval volt miről beszélni az egyedül maradt Liu fivérrel is, akivel természetesen bátyjáról, Shaolin Sándorról is szót ejtettünk. Így többek között a pekingi olimpián 1000 méteren elvett aranyérmét is megvitattuk, s bár a nagy küzdelemben megszerzett érmet nem tudtuk visszaadni neki, a színház nagytermét megtöltő nézősereg vastapssal üzente a betegen fekvő Liunak, az ő szemükben Sanyi is olimpiai bajnok.

A május 17-i rendezvényen több érdekes eseményre is sor került. Először is a legfontosabbra: Kovács Péter kertvárosi polgármester ugyanis ünnepélyes keretek között „Tiszteletbeli Kertvárosi Polgárokká” nevezte ki a Liu testvéreket. Tette ezt azért, mert Sanyi és Ádó ide születtek, a kerületbe. Az apai házuk ma is a Csömöri úton található. Másrészt az édesanyjuk új családjával szintén Rákosszentmihályon lakik, ahol a Liu testvérek heti rendszerességgel megfordulnak. Olyannyira kötődnek az anyai otthonhoz, hogy még az érmeiket (a világ- és Európa-bajnokságokon szerzett medáljaikat) is a kertvárosi házban tárolják. S, hogy nem kevés éremről van szó, arról eredménylistájuk tanúskodik: Sanyi és Ádó összesen hatvan érmet gyűjtöttek már össze az olimpiákon, illetve a világ- és Európa-bajnokságokon.

A május 17-i rendezvény másik fontos momentuma volt, amikor Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke átadta Liu Shaoangnak (és jelképesen a bátyjának, Sanyinak is) a civil szervezet által tavaly alapított Kertváros Büszkesége-díjat. Az elismerést hagyományteremtő céllal alapították, és évente csak a legjobbaknak adják át. Tavaly első ízben a tokiói olimpikonok lettek ezzel az elismeréssel jutalmazva, illetve Majsai Károly paralimpiai ezüst- és bronzérmes asztaliteniszező, aki a MOB Fair Play-díját is kiérdemelte.

„Még sok hónap van hátra az idei évből, mely remélhetőleg több jó eredményt is hoz majd – mondta Hóbor Béla –, de az biztos, hogy a téli olimpiánál rangosabb versenyt idén már nem rendeznek, márpedig a Liu testvérek ezen a rendkívül fontos sporteseményen nyújtottak olyan teljesítményt, amely a kertvárosi sportrajongók elismerését is kiérdemelte.”

Az immár kertvárosinak számító Liu fiúk neve a mátyásföldi olimpiai táblára is felkerül majd, mely várhatóan október 15-én, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör 15. születésnapján, illetve az azzal együtt rendezendő Magyar Olimpiai Akadémia 76. Vándorgyűlésén lesz felavatva. Erre az eseményre pedig már a Liu testvéreket is meghívták.

(MOA/Riersch Tamás)