Együttműködési megállapodást kötött a MOB a Testnevelési Egyetemmel

Együttműködési megállapodást kötött a MOB a Testnevelési Egyetemmel

2018. 09. 18.
Megosztás


Együttműködési megállapodást írt alá Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TF) rektora kedden, a felsőoktatási intézmény szenátusi üléssel egybekötött tanévnyitóján. Az ünnepségen esküt tettek az elsőéves hallgatók, majd átadták az egyetem új, Alkotás úti központi épületét.

Az együttműködés célja a Magyar Olimpiai Bizottság és a Testnevelési Egyetem között fennálló szakmai kapcsolatok elmélyítése, a MOB szakértői tevékenységében való közreműködés és az együttműködés jogi kereteinek megteremtése. Az együttműködés két fő területe egy mentorprogram indítása, valamint sportági szakszövetségi elemzések készítése egyes sportágak szakmai munkájának ellenőrzéséhez kapcsolódóan a MOB felkérése és adatszolgáltatása alapján. A mentorprogram keretében a Felek közös célja egy olyan rendszer kialakítása, amely az élsportban aktív, hallgatói jogviszonnyal rendelkező sportolók, illetve sportszakemberek gördülékeny tanulmányi előrehaladását támogatja. A program keretein belül a szűkített hallgatói körnek lehetősége nyílik többek között egyéni konzultációk igénybevételére, valamint tananyagok online elérésére.

„A MOB és a TF között hagyományosan kiváló a kapcsolat, ami teljesen természetes is, hiszen nem tudom, van-e más olyan intézmény Magyarországon, amelynek ilyen közvetlen hatása lenne a magyar sportra és a sporteredményekre" - fogalmazott Kulcsár Krisztián. A MOB elnöke hozzátette, a dokumentumok aláírása csak formalizálása volt a korábban is meglévő partnerségnek. „Külön öröm, hogy ez az aláírás az ünnepélyes, szenátusi tanévnyitón történik” - mondta a sportvezető.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos ünnepi beszédében kiemelte, az átfogó létesítményfejlesztés keretében a következő években három további ütemben bővül majd az intézmény: a Csörsz utcai sportpálya és az Alkotás úti kampusz további rekonstrukciója mellett a Déli pályaudvar egy területével, valamint egy velencei sportteleppel egészül ki az egyetem. „Ez a következő lépése annak, hogy megvalósuljon a minőségi oktatás, valamint a magyar sport eredményességének fenntartását elősegítő tudományos és infrastrukturális háttér kialakítása" - fogalmazott a rektor. Azt mondta: az egyetem stabil, kilenc évtizedes alapokon nyugszik, erre pedig lehet a mai kor követelményeinek megfelelő tudásközösséget építeni. „A világ egyik legmodernebb testkulturális oktatási létesítményét szeretnénk itt létrehozni" - hangsúlyozta. Emlékeztetett rá: a további ütemekben mintegy 40 ezer négyzetméternyi sportfelülettel bővül majd az egyetem területe, ez biztosítja, hogy az elméleti képzés mellé a szükséges gyakorlati oktatást is megkapják a hallgatók. Mocsai Lajos beszéde végén megnyitotta a 2018-19-es tanévet.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár méltatta, hogy az ünnepség keretében írja alá a MOB és az egyetem az együttműködési megállapodást. Beszédében kijelentette: ritka az olyan alkalom, hogy egyszerre nyitnak meg egy tanévet és adnak át egy új épületet a diákoknak, oktatóknak. „A magyar kormány elkötelezett a minőségi felsőoktatás mellett, ugyanis tisztában van azzal, hogy a tudás a legnagyobb tőke" - mondta. Kifejtette: a kormány nemzetstratégiai ágazattá tette a sportolást, az egészséges életmódot, ebben pedig a Testnevelési Egyetemnek hatalmas a felelőssége. „A TE a magyar testnevelés és sport ügyét szolgálja" - fogalmazott Szabó Tünde. Kiemelte, a cél az, hogy minden egyetemi hallgató versenyképes tudást kapjon. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a TF Európa legrégebben alapított testkultúrális képző intézménye.

Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, „nincs jobb befektetés, mint a tanulás, ami biztosan megtérül, a hallgatók pedig egy szellemi elitbe fognak tartozni”.

Az ünnepélyes tanévnyitó a beszédek és az együttműködés aláírása után az elsőéves hallgatók eskütételével, valamint kitüntetések átadásával folytatódott, végül az új központi épület ünnepélyes átadásával zárult.

Az ünnepségen sport-, állami-, önkormányzati- és egyetemi vezetők, támogatók mellett több olimpiai bajnokot is köszöntöttek: Kárpáti György és Martz Tamás vízilabdázót, Dombi Rudolf kajakozót és Wladár Sándor úszót.

(MOB, fotó: MTI/Mohai Balázs)