Elhunyt a MOB életműdíjasa, Miltényi Márta sportorvos

Elhunyt a MOB életműdíjasa, Miltényi Márta sportorvos

2021. 12. 09.
Megosztás


Elhunyt dr. Miltényi Márta sportorvos, egyetemi oktató, a Testnevelési Egyetem nyugállományú docense, a Magyar Olimpiai Bizottság Nők sportjáért elismerés kitüntetettje. Azt egykori válogatott atléta 82 éves volt.

A hírt a Testnevelési Egyetem osztotta meg honlapján, december 9-én.

Miltényi Márta 1938. december 31-én született Budapesten. Sportolóként gerelyhajító volt, tagja volt az atléta-válogatottnak is. Középiskola után elvégezte az Orvosi Egyetemet, 1964-ben diplomázott, majd sportorvosi szakvizsgát tett (1969) és atlétaedzői oklevelet is szerzett.

Fő munkahelyén, a TF-en évtizedeket töltött, ahol generációknak tanította az anatómiát, a sportmozgások anatómiai alapjait. Az egyetemről docensként ment nyugdíjba. Hosszú ideig az atléta-válogatott sportorvosakét is dolgozott. Számos könyv, kiadvány, előadás, szakmai cikk szerzője. Anatómiakönyve – amelynek első kötete 1980-ban, a második 1988-ban jelent meg a Testnevelési Egyetem tankönyveként – a mai napig a TF-hallgatók egyik alaptankönyve. A futás szépségeit Monspart Saroltával 1990-ben jegyezte papírra, A futás csodálatos világa címmel.

Az International Marathon Medical Directors Association első női elnöke volt, 11 New York Marathont segített munkájával. A TF megemlékezésében emlékeztet, hogy Miltényi Márta elhivatott volt az utánpótlás-nevelésben is; fontosnak tartotta a fiatalok ortopédiai szűrését a sportolás elkezdésekor, azt vallotta, hogy a korai szakmai munkát meg kell előznie – ahogyan ő fogalmazott – a karosszéria felépítésének. A sportmozgások szerkezeti elemzéséhez pedig nélkülözhetetlenek az anatómiai, mozgástani ismeretek.

A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban Bizottsága 2015-ben Életmű-díjjal jutalmazta több évtizedes szakmai tevékenységét. „Mire vagyok az életemben a legbüszkébb? A három gyermekemre" – mondta meghatottan a díj átvételét követően a mob.hu-nak. „Egész életemben azt csinálhattam, amihez értek, amit szerettem volna, ez nagyszerű dolog volt az életemben. Az Életműdíj egy csodálatos elimerése egy pályafutásnak, csak azt sajnálom, hogy az egy korszak lezárását is jelenti egyben" – fogalmazott 2015 márciusában Miltényi Márta.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak és az atléták közösségének.

(MOB, fotó: MOB)