Elhunyt dr. Petrekanits Máté, a MOB Szakmai Bizottságának korábbi tagja

Elhunyt dr. Petrekanits Máté, a MOB Szakmai Bizottságának korábbi tagja

2022. 07. 20.
Megosztás


Elhunyt dr. Petrekanits Máté, a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője. A több mint százszoros válogatott röplabdázó, a BHSE és a Testnevelési Egyetem terhelés-élettani laboratóriumának egykori vezetője, a Magyar Olimpiai Bizottság Szakmai Bizottságának korábbi tagja 73 éves volt.

Petrekanits Máté 1949. július 3-án született. Baján kezdett röplabdázni Rácz Sándor tanítványaként, majd a Testnevelési Főiskolán folytatta, ahol bekerült a válogatottba is. A főiskola elvégzése után 1980-ig a Bp. Honvéd SE-ben játszott, majd élsportolói pályafutását követően a Pénzügyőr SE-ben röplabdázott még több évtizedig. 1991-ben tagja volt az Argentínában megrendezett veterán világbajnokságon aranyérmes röplabda-válogatottnak. A több mint százszoros válogatott röplabdázó a nemzeti csapatban 107 alkalommal lépett pályára. Szerepelt az 1970-es világbajnokságon, valamint az 1971-es és 1975-ös Európa-bajnokságon, előbbin 5. helyezést szerzett.

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) Terhelésélettani Laboratórium vezetője, 42 éves tudományos munkássága alatt jóval százezer feletti vizsgálatot végzett el sportolók, fegyveres testületek számára. A terhelésdiagnosztika tantárgy oktatója, a Magyar Élettani Társaság, a Magyar Olimpiai Bizottság Orvosi, majd Szakmai Tudományos Bizottságának, az MLSZ Orvos Bizottságának, a Magyar Edzők Társaságának elnökségi tagja volt, a BHSE Terhelés Élettani Laboratóriumának megalapítója, több éven át vezetője, a Puskás Akadémia stábjának tudományos szakembere. Számos TF-hallgató, későbbi sportszakember készítette diplomamunkáját az általa vezetett laboratórium adatai alapján.

Elismerései közt Esterházy Miksa-díjas, „A sportolók egészségéért” kitüntetés birtokosa.

Dr. Petrekanits Máté 2022. július 19-én hunyt el. A MOB együttérzését fejezi ki családjának.

(BHSE, MRSZ, MOB; fotó: MOB/Kovács Anikó, Vasvári Ferenc)