Elindult az űrbe az olimpiai láng (VIDEÓVAL)

Elindult az űrbe az olimpiai láng (VIDEÓVAL)

2013. 11. 08.
Megosztás

A Szojuz űrhajó fedélzetén utazó három űrhajóssal együtt csütörtökön megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a 2014-es szocsi téli olimpia fáklyája.

Az ötkarikás játékok történetében először jutott ilyen magasra, egyenesen az űrbe az olimpiai jelkép - hangsúlyozta a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítója.

A különleges eseményt élőben közvetítette az orosz tévé, így milliók láthatták, amint Fjodor Jurcsihin orosz asztronauta átvette a fáklyát a zsilipen keresztül az űrállomásra beérkező honfitársától, Mihail Tyurintól. Ezután Rick Mastracchio amerikai és Koicsi Vakata japán űrhajós, a fáklyát szállító csapat további két tagja is csatlakozott a többiekhez.

A baráti üdvözlések után közös fotó készült a Nemzetközi Űrállomás kilencfősre bővült személyzetéről.

Mihail Tyurin a repülés előtt elmondta, hogy a fáklya, amelyet magukkal visznek, nem tér el semmiben attól, amely a téli olimpia februári kezdetéig bejárja egész Oroszországot. Biztonsági megfontolások miatt a fáklya nem égett, amikor az űrhajót kilőtték.

A szocsi téli olimpia fáklyáját a tervek szerint szombaton az ISS 2. számú csapatának tagjai, Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajósok viszik majd ki az űrbe, jövő hétfőn pedig Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai asztronauta hozza vissza a Földre.

Ezzel a fáklyával gyújtják majd meg február 7-én Szocsiban a téli olimpia lángját.


(Forrás: MTI)