„Elment az utolsó mohikán”

„Elment az utolsó mohikán”

2015. 01. 12.
Megosztás

A magyar és nemzetközi sportvilág, illetve közélet egy emberként gyászolja az Aranycsapat utolsóként távozott tagját, a vasárnap elhunyt Buzánszky Jenőt.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Facebookon közétett bejegyzésében azt írja az 1952-es Helsinki olimpián aranyérmes labdarúgóról: „Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!”

Tarlós István, Budapest főpolgármestere hétfői közleményében úgy fogalmazott: mindenekelőtt a családnak, másodsorban az egész magyar sporttársadalomnak őszinte együttérzését fejezi ki Buzánszky Jenő (képünkön, balra) elhunyta kapcsán.

„Az Aranycsapat utolsó élő tagjának elveszítése minden magyar sportszerető ember számára fájdalmas veszteség" – tette hozzá Tarlós István.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szintén meghajolt Buzánszky Jenő nagysága előtt. A honlapján olvasható írásban emlékeztetett rá, hogy a 49-szeres válogatott jobbhátvéd 1950-ben debütált a nemzeti csapatban, amelynek ő volt az egyetlen olyan tagja, aki nem valamelyik nagy budapesti klubból került be a válogatottba. A nemzetközi szövetség kiemelte, hogy Buzánszky a megbízhatóságáról, valamint a támadásokat segítő előretöréseiről, s jó beadásairól volt híres.

A FIFA mindemellett megemlékezett az 1952-es helsinki olimpiai aranyéremről, az angolok elleni legendás, 6-3-ra megnyert mérkőzésről, valamint az 1954-es világbajnokságról is, ahol Buzánszky mind az öt meccsen szerepelt.

A Magyar Labdarúgó Szövetség – ahogyan a Magyar Olimpiai Bizottság is – saját halottjának tekinti Buzánszky Jenőt. „A legendás labdarúgó halálával pótolhatatlan veszteség érte nemcsak a magyar, hanem az egyetemes labdarúgást is" – fogalmaz közleményében az MLSZ.

A Német Labdarúgó Szövetség írásában kiemeli, hogy a korábbi klasszis labdarúgó az 1954-es világbajnoki döntőben pályára lépett magyar válogatott utolsó élő tagja volt, s 89 évesen távozott. A berni fináléban a németek óriási meglepetésre győzték le 3-2-re a magyarokat – német oldalról már csak Horst Eckel és Hans Schäfer él.

A DFB honlapja felidézi Buzánszky Jenő pályafutását, az 1950-es válogatottbeli debütálást és az Aranycsapat soraiban eltöltött éveket, s azt, hogy a „Mágikus Magyarok" négy éven keresztül veretlenek tudtak maradni. Karrierje kapcsán kiemelik, hogy a csapatból ő volt az egyetlen, aki nem egy nagy budapesti klub játékosaként került be a válogatottba.

(MOB/MTI, fotó: mlsz.hu)

Kapcsolódó cikk:
Meghalt Buzánszky Jenő