Emléktábla őrzi a katonaolimpikonok örökségét

Emléktábla őrzi a katonaolimpikonok örökségét

2022. 05. 23.
Megosztás



Május 20-án, pénteken délelőtt beérkeztek a május 6-án ugyancsak a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központból indult toborzó emlékfutás résztvevői. A két héttel ezelőtt elrajtolt váltót hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák alkották. Az útjuk során a katonafutók több mint 1800 kilométert tettek meg, valamint 219 települést érintettek, ahol helyben is csatlakozhattak hozzájuk a sportszeretők. Emellett számtalan kísérőprogram kapcsolódott útjukhoz – ilyen a mostani emléktábla-avatás is, amely a katonaolimpikonok előtt tiszteleg.

Az emlékfutás állandó résztvevőit, illetve a Budapesten őket kísérő honvéd tisztjelölteket és a Honvéd Kadét Program fiataljait Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára, a Katonaolimpikonok Baráti Kör elnöke; Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke fogadták. A beérkezést követően a futók ünnepélyesen átadták a fogadóknak a stafétabotokat, amelyekre minden érintett település vezetése szalagot kötött, elismerve és megköszönve a teljesítményüket. Az egyik stafétát a Magyar Olimpiai Bizottság kapta meg, melyet Gyulay Zsolt MOB-elnök vett át a futóktól. A stafétabotok átvétele után mindhárman átadták az állandó futók részére a Magyar Honvédség és a Magyar Olimpiai Bizottság ajándékait.

Ezt követően a résztvevők átsétáltak a főbejárat elé, ahol leleplezték és megkoszorúzták a katonaolimpikonok emléktábláját. Szabó István államtitkár beszédében szimbolikus jelentőségűnek nevezte a futók sportteljesítményét, hiszen a Magyar Sport Napján indultak, a Magyar Honvédség Napja előtt érkeztek vissza, és az idén 174 éves Magyar Honvédségnek állítottak emléket. Reményét fejezte ki aziránt, hogy a katonafutókat látva sok fiatal kedvet kapott a sporthoz és a katonaközösséghez való tartozáshoz, így a toborzó munka is sikeres lehetett. Elmondta, hogy a katonai kiképzésnek mindig is alapvető eleme volt a sport. Ezt példázta az a tény is, hogy a történelem első ismert sportversenyeinek résztvevői katonák voltak. Megállapította, hogy bár az idők változtak, ma a katonák másfajta szolgálatot látnak el, de a sport és a felkészültség, az egészség védelme ugyanolyan elengedhetetlen része az életüknek.

A Magyar Honvédség (egy időszakban a Magyar Néphadsereg) katonaolimpikonjai kapcsán hangsúlyozta, hogy mindig is meghatározó személyei voltak a magyar egyetemes sporttörténelemnek. Kiemelte, hogy 1900-tól 2021-ig bezárólag 163 olyan katonasportoló szolgált a Magyar Honvédségben (Magyar Néphadseregben), akik olimpián is bizonyítottak. A katonaolimpikonok eddig 32 aranyéremmel, 25 egyéb éremmel és több mint 20 pontszerző hellyel járultak hozzá a magyar sport sikereihez.

Ezután Szabó István és Gyulay Zsolt leleplezte a szép kivitelű emléktáblát, melyre Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök és Mészáros László alezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze kértek áldást.

A táblánál a Honvédelmi Minisztérium nevében Szabó István és Bozó Tibor; a Magyar Olimpiai Bizottság nevében Gyulay Zsolt és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, a Katonaolimpikonok Baráti Kör tiszteletbeli elnöke; a Katonaolimpikonok Baráti Kör képviseletében Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Kővágó Zoltán őrnagy, olimpiai ezüstérmes, katonai világbajnok diszkoszvető helyezett el koszorút. Az avatási és koszorúzási ceremónia végén a Magyar Takarodó hangzott el a katonaolimpikonok emlékére.

(MOB-MOA/GyB; fotók: honvedelem.hu)