SZP3788

Érdi Mária és Szoboszlai Dominik az év sportolója

2024. 01. 09.
Megosztás

A férfiaknál Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát, a nőknél pedig Érdi Mária világbajnok vitorlázót választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Az elismeréseket a 66. M4 Sport – Az év sportolója gálán a budapesti, Magyar Állami Operaházban adták át január 8-án.

A gálát az M4 Sport élőben közvetítette. A sorrendek a 2019-es 439-es csúcsot felülmúlva, rekordot jelentő 471 szavazat alapján alakultak ki. A szövetség elnöksége öt kategóriában tízes jelöltlistákat állított össze, a szavazás december 18-án kezdődött.

A külföldi díszvendégek 18 országból érkeztek. A résztvevőket először Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének első embere köszöntötte.

20240108 005 ev sportoloja gala
MOB-Média/Szalmás Péter

A tavalyi világelső Érdi Mári nem tudott részt venni az eseményen – videón küldte el üdvözletét –, hiszen épp az argentin világbajnokságon küzd az éremért.

Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban – akárcsak tavaly – a férfi labdarúgó-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi kardválogatott győzött. Az edzők között Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot, ezzel tavalyi sikerét ismételte meg.

A fogyatékos sportolók versengésében a férfiaknál – címét megvédve – Kiss Péter Pál parakajakozó, a nőknél pedig Ekler Luca paraatléta nyert. A csapatok versenyében a szervátültetett asztalitenisz férfi páros lett az első.

Az év sportpillanata Vogel Soma „aranyat érő” utolsó ötösvédése lett, melyet a Magyarország-Görögország vízilabda világbajnoki döntőn mutatott be. Az MSÚSZ negyedszer díjazta az Év sportpillanatát, először a szurkolók szavazhattak egy tízes listára az m4sport.hu oldalon, majd a szűkített hármas listáról már felkért szakemberek választották ki a győztest.

Az év szabadidős sporteseménye kategóriában holtverseny alakult ki az élen, a díjat a hátsó füves futballmentő túra, valamint a Jégpályák éjszakája kapta.

A díjátadás során Novák Katalin köztársasági elnök rövid beszédében gratulált a díjazottaknak és a jelölteknek. „Büszkeség volt végignézni, hogy milyen minőségi sportpillanatok voltak a 2023-as évben, és abban bízom, hogy a mai este mindenkit inspirálni fog arra is, hogy 2024 legyen a mozgás éve is” – mondta az államfő.

20240108 037 ev sportoloja gala
MOB-Média/Szalmás Péter

A díjátadók között volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Szöllősi György MSÚSZ-elnök és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök, AIPS-elnökségi tag mellett még többek között Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának a tagja; a magyar-szlovák fitneszversenyző és edző, Tímea Majorová; az olimpiai és többszörös világbajnok Javier Sotomayor, a magasugrás kubai világcsúcstartója; az aranylabdás, világbajnok olasz labdarúgó Fabio Cannavaro; a temesvári születésű, de izraeliként négy futball-világbajnokságon bíráskodó játékvezető, Abraham Klein; a szintén magyar származású Joe Berényi amerikai paralimpiai bajnok kerékpáros; Jónyer István világbajnok asztaliteniszező, a Nemzet Sportolója; valamint Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója. Ugyancsak díjat adott át Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, Szász Emese párbajtőröző és Fodor Rajmund vízilabdázó olimpiai bajnok, valamint Szalai Ádám, a labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya, Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó és a gála rendező-producere, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

20240108 006 ev sportoloja gala
MOB-Média/Szalmás Péter

Az eseményen részt vett számos olimpiai és világbajnoki érmes sportoló, a Nemzet Sportolója, köztük az 1964-es női tőrcsapat tagjai közül Dömölkyné Sákovics Lídia, Juhász Katalin és Rejtő Ildikó.

Gianno Merlo, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) olasz elnöke videón keresztül fejezte ki jókívánságait a résztvevőknek, gratulált a jelölteknek és díjazottaknak. A gálán külön köszöntötték Novotny Zoltánt, az MSÚSZ tiszteletbeli elnökét – a MOB tiszteletbeli tagját is.