Befejeződött az I. Európa Játékok

Éremért küzdhet a magyar férfi váltó, 500m-en Keszler Andrea 10., Jászapáti Petra 13.

2018. 02. 13.
Megosztás

A magyar férfiváltó a futamában a második helyen végezve bejutott a szám jövő csütörtöki fináléjába, Liu Shaolin Sándor pedig 1000m-en a negyeddöntőben folytathatja. Ötszáz méteren Keszler Andrea a 10., Jászapáti Petra a 13. helyen végzett.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók női 500m negyeddöntőiben két magyar lány volt érdekelt. A négy futam mindegyikéből csak az első kettő helyezett juthatott tovább az elődöntőbe. Az első futamban Keszler Andrea a kettes pozícióból jól kapta el a rajtolt, de röviddel utána a brit Christie és a kanadai Boutin is elékerült. A célig ez a sorrend nem változott.

Az utolsó futamban az előnytelen negyedik pozícióból rajtolt Jászapáti Petra. Az utolsó körben nagyon közel került egymáshoz a négy korcsolyázó. Végül a kínai Qu Chunyu mögött csak a célfotó döntött a második hely sorsáról. Petra talán egy negyednyi pengehosszal szorult végül a negyedik helyre.

A férfi 1000m-en is csak az első kettő juthatott tovább az egyes futamokból a negyeddöntőbe. Az első futamban a táv közepén Liu Shaoang kívülről szabálytalanul próbálta előzni a második helyen haladó japán riválisát. Mindketten elestek. A magyar fiút a bírók kizárták, a japánt pedig továbbjuttatták.

Érdekesen alakult Liu Shaolin Sándor futama. A rajt után felváltva vezetett a magyar fiú és az orosz Sitnikov. Az orosz az egyik körben kívülről nekiment a mezőnyt vezető Liunak, majd elesett. Az őket követő duó is jégre került. A bírók a futamot lefújták és az oroszt kizárták. Az újraindult futamban egy pillanatig sem volt veszélyben a magyar fiú negyeddöntőbe jutása. Futamgyőzelemmel jutott tovább a legjobb 18 közé.

A férfiváltók második futamában a magyar, a koreai, az amerikai és a japán staféta küzdött a döntőt jelentő első két hely valamelyikéért. Az elején felváltva vezették a mezőnyt a váltók, majd a magyarok vállalkoztak az élen haladásra. Majd a koreaiak álltak az élre, de a magyarok szorosan mögöttük haladtak. A hajrában a japánok nagy igyekezetükben kibillentek és megzavarták az amerikaiakat. Az utolsó körökben már nem volt veszélyben a továbbjutás. Magyarország váltója Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállításban bejutott a február 22.-ei fináléba. A döntőben Korea, Kína és Kanada lesznek az ellenfelek az érmekért.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)