MA1 1587

Olimpiai bajnok Kós Hubert!

2024. 08. 01.
Megosztás

Olimpiai bajnok lett Kós Hubert a párizsi olimpia 200 méteres hátúszóversenyének döntőjében. A 21 éves sportoló a magyar úszósport 30. aranyérmét nyerte.

A párizsi játékokon este fél kilenc után a Paris La Defense Aréna uszodájában rendezik az úszódöntőket. A csütörtöki versenynap egyik nagy kérdése volt, hogy a 200 méteres hátúszás fináléjába szerdán legjobb idővel bekerült Kós Hubert milyen eredményre lesz képes a döntőben. A lelátón tucatnyi magyar zászló emlékeztetett, hogy nagy csata várható, van kiért szurkolni...

MA203372
MOB-Média/Molnár Ádám

Négyes pálya, fehér úszósapka, sötétzöld úszónadrág; a rajt után Hubert sokáig delfinezik a víz alatt, közben görög ellenfele kicsit elhúz a többiektől. A magyar fiú picit elmaradva tartja a lépést, 2-3. helyen úszik, míg a harmadik forduló után átveszi a vezetést, és olimpiai bajnokként érinti a medencét, megszerezve a Magyar Olimpiai Csapat első aranyérmét, összességében 4. medálját.

A BVSC 21 éves sportolója az Egyesült Államokban készül Bob Bowman tanítványaként. Tavaly a fukuokai világbajnokságot megnyerte, 1:54.14-es idejével az első volt az olimpiai nevezési rangsorban. Hubert a tokiói olimpián 200 méteres vegyesúszásban 20. lett, mellette világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, kétszeres Eb-2. és Eb-3.

MA203370
MOB-Média/Molnár Ádám

Párizsban az előfutamból a negyedik (1:57.01) idővel lépett tovább a második középdöntőbe, ahol magabiztosan nyert, 1:55.96 perccel összesítésben az első lett. A fináléban 1:54.26-os idővel lett aranyérmes, második a görög Apostolos Christou (1:54.82), harmadik a svájci Roman Mityukov (1:54.85.) lett.

MA203362
MOB-Média/Molnár Ádám

„A nagy Aaron Peirsol, a világcsúcstartó mondta egyszer, hogy a kétszáz hátat érzésre kell úszni, azaz, hogy ahogyan érzed magad aznap, úgy kell beosztani az erődet. Én is ezt csináltam, mivel egy picit fáradtnak érezte magam, de tudtam, hogy a táv második felében jó leszek, hiszen Bobbal (Bowmannal) egész évben ezen dolgoztunk. Az elején csak egy jó iramot akartam jönni. Úgy sétáltam ki, hogy rá sem néztem az ötkarikára. Nem gondolkoztam azon, hogy ez egy olimpiai döntő, egy utolsó lehetőség vagy ilyesmi, mert ebbe bele lehet halni, be tudja darálni az embert. Próbáltam élvezni és úgy gondolni rá, hogy ez is csak egy olyan sima verseny, mint amiből már milliót leúsztam, szóval csak magamra fókuszáltam, és örülök, hogy sikerült. Nagyon sok mindent beáldoztam azért, hogy ez sikerüljön, boldog vagyok” – mondta Kós Hubert a finálé után a vegyes zónában.

Kos wladar
MOB-Média/Molnár Ádám

Az érmet Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja és Wladár Sándor, a szám moszkvai olimpiai bajnoka, a nemzetközi szövetség, a World Aquatics vezérkarának tagja adta át.

Hubert Párizsban korábban a 4x100 méteres gyorsváltó (Németh Nándor, Jászó Ádám, Szabó Szebasztián) tagjaként a döntőben a 8. helyet szerezte meg. 100 méteres hátúszásban nem jutott döntőbe, összesítésben 10. lett, pénteken 100 pillangót úszik.

- - - - - - - - - -

Szurkolói Klub a Kopaszi-gáton!

A siker bennünk van! A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja július 26-án nyílt a Kopaszi-gáton a Kopaszi Kertben, ahol korábbi olimpiai bajnokok szakértő hozzászólásai színesítik az eleve izgalmas, magyar érdekeltségű sporteseményeket.

A MOB érdekes kerekasztal-beszélgetésekkel, izgalmas programokkal, a közös drukkolás élményével várja a rajongókat, ráadásul az olimpiáról hazatérő sportolók egy része is egyenesen a klubba jön, hogy itt számoljon be először első kézből az élményeikről.

Az eseményhez természetesen a Magyar Olimpiai Bizottság stratégiai partnerei is csatlakoznak – kísérő programokkal, extra élményekkel. A délutánok, esték házigazdája Fazekas Erzsébet és Léderer Ákos lesz.

A Magyar Olimpiai Csapat szurkolói klubja a Kopaszi Kertben július 26. és augusztus 11. között tart nyitva minden nap 13.00 és 23.00 óra között.