Koch tus vismara

Értékes magyar érmek a hétvégi olimpiai kvalifikációs vívóversenyeken

2023. 05. 22.
Megosztás

A hétvégi olimpiai kvalifikációs vívóversenyeken Koch Máté ezüst-, Kun Anna és Dósa Dániel bronzérmet szerzett. Asztaliteniszezőink jól kezdtek a durbani egyéni világbajnokság első két versenynapján. Díjugratóink közül ketten hibátlan lovaglással szereztek olimpiai minősítést a Nemzeti Lovardában. Versenyzőink plusz kvótát szereztek az olimpiai kvalifikációs RG-világbajnokságra. Monacóban két magyar győzelemmel zárult a Mare Nostrum úszó versenysorozat. Hétfőn az osztrákok elleni mérkőzésen őrizheti meg világbajnoki A-csoportos tagságát a magyar férfi jégkorong-válogatott.

Isztambul boczko koch
@PHOTOPAVIA

Vívás. A férfi párbajtőrőzök Isztambulban, a nők Fijairakban csatáztak világkupa-versenyen, míg mindkét nem tőrözői a sanghaji GP-n harcoltak olimpiai kvalifikációs pontokért.

Férfi párbajtőr egyéniben a 64-es táblán két magyar-magyar párharcot is láthattunk, melyen a válogatottak hozták a meccsüket a “válogatottba vágyókkal” szemben. Andrásfi Tibor Keszthelyi Zsombort, Nagy Dávid Bányai Zsombort győzte le. Siklósi Gergely pedig a kolumbiai Campos Zaraténak nem hagyott esélyt. A következő körben viszont Siklósi kikapott az izraeli Freilichtől, míg Andrásfi Tibi a hosszabbításban maradt alul az olasz Garozzóval szemben. Az olasz ráadásul tovább keserítette a sorsunkat: Nagy Dávid a svájci Bayard egytusos legyőzése után a nyolcaddöntőben ugyancsak az itáliaival került szembe, de szoros csatában a hosszabbítás Garozzo javára.

A negyedik magyar főtáblás Koch Máté kazah, egyiptomi, spanyol, majd két olasz feletti győzelmével jutott el a fináléba. Ott a kétszeres csapatvilágbajnok francia Bardenet elleni találkozón egyetlen tus hiányzott a végső sikerhez, de ez a franciának sikerült 12-13-ra. Máté a negyedik olyan magyar férfi párbajtőröző a szezonban, akinek sikerült a nyolc közé jutás, és a harmadik olyan, aki dobogóra léphetett.

Iszt pbt csapat
@PHOTOPAVIA

Ezek után a vasárnapi csapatversenyben az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely alkotta csapat Szingapúrt és Kanadát legyőzve került be a negyeddöntőbe. Ott meglepetésre a spanyolok 35-37-re diadalmaskodtak Siklósi Geriék felett, így maradt az 5-8. helyért való csatározás. Itt már nem botlott a csapat és az argentinokat és az olimpiai bajnok japánokat legyőzve az ötödik helyen végzett. A világkupaverseny végeredménye nagy meglepetést hozott, hiszen Kazahsztán, Hollandia, Dél-Korea és Spanyolország sorrendre alighanem kevesen tippeltek. Nagyjából ilyen váratlan eredményekre lehet számítani a rendkívül kiegyenlített fegyvernem olimpiai kvalifikációja során, és ez az ötödik hely “kiindulási alapnak” egyáltalán nem tekinthető rossznak!

Fujeirah kun2
Andrea Alegni

Női párbajtőr egyéniben Kun Anna az olasz Bozza, a svájci Brunner, majd a koreai Kang elleni győzelemmel jutott be a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben 15:10-re múlta felül a budapesti egyéni világbajnok brazil Moellhausent. Ezzel az érem már biztosan összejött, a fényesítése már nem, a világranglista éllovasa a hongkongi Kong 15:11-re legyőzte őt.

A többiekről. Muhari Eszter két szoros meccset vívott, az egyiket sikerült 15:13-ra megnyernie, a másikon ugyanennyire kapott ki a japán Szatótól, így ő a 32-ben búcsúzott. A harmadik főtáblás magyar, Kardos Edina a 64-ben esett ki.

Csapatban a Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina összeállításban a 32 között egy könnyed győzelemmel rajtoltak a lányok Tajpej legyőzésével. A nyolcaddöntőben viszont az ukránok egyetlen találattal 37-36-ra jobbnak bizonyultak, így maradt az alsó ág, a 9-16. hely valamelyikének megszerzése. A nyolc közé 5 európai és 3 ázsiai nemzet jutott be, így nagyon fontos volt az olimpiai pontverseny szempontjából, hogy minél előrébb végezzünk az alsóházban. Japán és Izrael ellen győzött is a magyar együttes, de a 9. helyért folytatott csatában azonban az olimpiai bajnokokkal felálló észt négyes 39-45-re legyőzte a csapatot.

dosa bronz
Augusto Bizzi

Férfi tőr egyéni GP-n már rég volt, hogy 4 magyar is feljutott a 64-es főtáblára. Ez most Németh Andrásnak, Tóth Gergelynek, Dósa Dánielnek és Szemes Gergőnek is sikerült. A 64 között hárman az első fordulóban búcsúztak, Dósa Dániel viszont egészen az elődöntőig menetelt. Ott is reménykedhettünk Dániel sikerében, hiszen ellenfele jóval hátrább volt rangsorolva a viadalon, de a papírforma most sem igazolódott be, az olasz 15-7-re győzött, így Dósa Dániel bronzérmet szerzett a GP-versenyen.

Női tőr egyéni GP versenyen Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida és Pásztor Flóra egyaránt továbbjutott a selejtezők csoportküzdelmeiből, de ezután egyiküknek sem sikerült kiharcolnia a direkt kieséses szakaszban a főtáblára kerülést.

Asztalitenisz-vb Budapesten
MTI / Illyés Tibor

Asztalitenisz. A Dél-afrikai Durbanban szombaton rajtolt az 53. asztalitenisz világbajnokság. Az olimpiai szereplésre hajtó Ecseki, Madarász kettős egy osztrák egységgel nézett farkasszemet, és bár egy szettet elvesztett, összességében magabiztosan nyerte a találkozót. A vegyes duó következő ellenfele a hatodik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettős lesz. A nőknél a 64 közé jutott Madarász Dóra, aki 3:1-es szett hátrányból fordítva legyőzte az Eb-címvédő osztrák Sofia Polcanovát. Póta Georginának sem okozott gondot az ausztrál Tapper búcsúztatása (4-0). A párosoknál a legjobb 32 között folytathatja a Póta Georgina, Madarász Dóra, az Ecseki Nándor, Szudi Ádám és a Majoros Bence, Anders Lind (magyar, dán) páros is. Majoros Bence, Szudi Ádám, Hartbrich Leonie és Bálint Bernadett az egyes küzdelmekben viszont vereséget szenvedtek, így kiestek a további küzdelmekből.

Lovaglás. A magyar díjugrató csapat célja, hogy július végén a prágai kvalifikációs viadalon az olimpiai kvótaszerzéshez szükséges első kettő között végezzen. Az ötkarikás részvételhez ugyanakkor az is szükséges, hogy ló és lovasa MER-minősüléssel rendelkezzen, melyet a hétvégén a Nemzeti Lovardában megrendezett, nemzetközi szövetség előírásának megfelelő 37. Gróf Széchenyi István díjugrató emlékversenyen versenyen lehetett megszerezni azzal, hogy az adott lovas legfeljebb négy hibaponttal végigmegy a pályán.

Szuhai
Lovas szövetség

Szombaton a Honvédelmi Minisztérium díjáért kiírt díjugrató világkupa és olimpiai minősítő versenyszámban Szuhai Péter volt a legjobb magyar Chacco's Girlstar nyergében. A 36 lovast – köztük 11 magyart – felvonultató mezőnyt a 155 centiméteres akadályok nem állították komoly akadály elé, ugyanakkor hibátlan teljesítmény csak hét akadt, köztük Szuhai Péteré. A némileg átalakított, lerövidített pályán heten szerepeltek az összevetésben, melyben már a gyorsaság is számított. Hatan mentek végig megint hiba nélkül. A csapatban 2012-ben olimpiai bronz-, egyéniben 2010-ben világbajnoki ezüstérmes szaudi Abdullah al-Sarbatli volt a leggyorsabb, de őt állatorvosi döntéssel megerősítve diszkvalifikálták. A győzelmet így az osztrák Gerfried Puck szerezte meg, az eredetileg harmadik Szuhai Péter pedig a második helyen végzett. A hazai lovasok közül négy hibaponttal teljesített ifj. Szabó Gábor, Czékus Zoltán, ifj. Szentirmai Ferenc, ifj. Kövy András, ifj. Lázár Zoltán és Mráz Tamás.

2 czekus 1
Hajdu Krisztina

A vasárnapi nap fénypontja a CSI***-W Szerencsejáték Zrt. Grand Prix volt. A pályán 155 centiméteres magasságú akadályok várták a 36 versenyzőt. Az egyszeri összevetéssel megrendezett számban a lovasok Longines díjugrató világranglista pontokat gyűjthettek és minősülést szerezhettek az idén Milánóban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra, illetve a jövő évi olimpiára.

Három magyar lovas, Czékus Zoltán, ifj. Kövy András és ifj. Szentirmai Ferenc is hibátlanul teljesítette lovával a pályát. Az összevetésben Czékus Zoltán elegáns, megfontolt lovaglással a biztos hibátlant célozta meg. Ezzel a taktikával lovával, Ricolával hibátlanul sikerült átvágtatniuk a célvonalon a közönség nagy örömére. Teljesítménye végül a második helyet jelentette a számára.

A három magyar lovas mellett MER minősülést szerzett a 4 hibapontot elérő Ifj. Szabó Gábor is, akinek ez volt a harmadik MER-je, így kvótaszerzés esetén nevezhető lenne az olimpiára.

Díjátadó eb
matsz média

RG. Befejeződött a bakui ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság. A zárónapon Pigniczki Fanni két szerdöntőben volt érdekelt. Karikával ötödik (31.700 pont), labdával pedig hetedik lett (31.400 pont).

Az összetett csapateredmény is nagyon előkelő lett: a felnőtt egyéni és az együttes kéziszercsapat összesített pontjai alapján Magyarország a nyolcadik helyen végzett.

Az olimpikon Pigniczki Fanni a 16. helyen zárt a szombati egyéni összetett döntőjében, utána pedig különdíjat vehetett át. A finálét követően jelentették be, hogy az európai szövetség öt évvel ezelőtt alapított különdíját idén Pigniczkinek ítélték oda. Az elismerés célja, hogy egy kivételes történettel rendelkező tornászt állítson a figyelem középpontjába, aki inspirációt jelent a jövő generációja és a nagyközönség számára egyaránt. A magyar sportoló ötévesen kezdett a ritmikus gimnasztikával foglalkozni, 12 éves kora óta válogatott, és a jelenlegi a tizedik Európa-bajnoksága.

A másik magyar egyéni döntős, a 18 esztendős Wiesner Hanna a 22. helyen zárt.

A csütörtöki és a pénteki eredmények alapján eldőlt az is, hogy a két versenyző összesített pontszámai alapján az egyéni csapat kategóriában Pigniczki és Wiesner a hetedik helyen zárt. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarországnak lett egy plusz kvótája a nyári olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, ahova Pigniczki már korábban indulási jogot szerzett.

Az Urbán-Szabó Mónika, Jurca Lilla, Mészáros Mandula Virág, Pesti Dalma, Kajner Gyöngyvirág, Szabados Dóra összeállításban elutazott felnőtt együttes kéziszercsapat az öt karika selejtezőben a 11. helyet szerezte meg (30.750), míg a három szalag, két labda gyakorlattal ugyancsak a 11. helyen zárt (26.100). A magyarok így az összetett csapatversenyben is tizenegyedikként végeztek.

Szabo sebastian

Úszás. A Mare Nostrum elnevezésű hagyományos nemzetközi úszóverseny-sorozat harmadik, egyben záróállomásának utolsó napján Monacóban Kovács Benedek legjobb számában, 200 méter háton 1:58.45 perccel diadalmaskodott. Ebben a számban tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes lett, az idei országos bajnokságon pedig megúszta az olimpiai induláshoz szükséges időt.

Szabó Szebasztiánnak 50 méter gyorson az esti programban kétszer is úsznia kellett, ugyanis a sprintszámokat úgy bonyolították le, hogy – a szombati selejtezők és negyeddöntők után – négy versenyző között rendeztek egy elődöntőt, majd a legjobb kettő részvételével egy finálét. Szabó az elődöntőben második lett az amerikai Michael Andrew mögött, a döntőben azonban 21.72-es idővel két századdal megelőzte tengerentúli riválisát.

A győri Sebestyén Dalma, aki szombaton 100 méter pillangón lett harmadik, ezúttal ugyanebben az úszásnemben, 200-on végzett holtversenyben a második helyen 2:10.27 perccel.

Az első napi döntők után rendezték meg az 50 méteres gyorsúszás futamait, és a szám negyeddöntőjében Senánszky Petra 24.81 másodperccel országos csúcsot ért el. Az előző magyar rekordot Hosszú Katinka tartotta 24.89 másodperces idővel, amelyet 2014 áprilisában Sao Paulóban úszott.

Hun ger
icehockey.hu

Jégkorong. A férfi válogatott az A csoportos világbajnokságon a franciák elleni bravúros győzelem után a svédektől, a finnektől és a németektől is sima vereséget szenvedett. Az A csoportban maradás hétfőn az osztrákok elleni találkozón dől el. Ha a magyar együttes a rendes játékidőben, vagy a hosszabbításban legyőzi a sógorokat, akkor a jövő évi prágai, ostravai közös rendezésű vb-n is az elit osztályban szerepelhet. A találkozó magyar idő szerint 19:20-kor kezdődik.

(MOB-összeállítás, nyitókép: PHOTOPAVIA)