Európa-liga: Szettet raboltunk a szerbektől

Európa-liga: Szettet raboltunk a szerbektől

2012. 06. 11.
Megosztás

A továbbra is nyeretlen magyar női röplabda-válogatott a Sportmax Hegyvidékben nem tudta borítani a papírformát, ám egy játszmát sikerült elcsípnie a százszázalékos, Európa-bajnok szerbektől az Európa-liga A-csoportjának 2. fordulójában.

A várható lendülettel és magabiztossággal kezdett a szerb válogatott a 2012-es Európa-liga második fordulójának záró mérkőzésén a magyar válogatott ellen Budapesten. Az első szettben, amellett, hogy végig a szerbek irányítottak, a hazai csapat jócskán megnehezítette a dolgukat.
Bár Lazarevics ütéseit nehéz volt hatástalanítani, nem is sikerült mindig, Miklai bátor, határozott blokkja megtették a magukét. A hazai közönség biztatása sok segítséget adott ahhoz, hogy a magyar válogatott fokozatosan faragja a különbséget. Végül a szerb válogatott újabb lépést tett a hatodik győzelem felé. (18:25)

A második játszmában egy kicsit felengedett a magyar válogatott, és már erősebben kezdett. Igaz, a szerbek vezettek az első technikai szünetnél, de már közel sem olyan különbséggel, mint az előző szettben (6:8). 7:11-nél a húszesztendős Bjelica sikeres, szinte fogadhatatlan nyitása után a magyar edző, Jókay Zoltán időt kért. Ismét előjöttek az eddig is sokat ismételt hibák, ennek ellenére a lelkes hazai közönség biztatása nem hagyott alább. A második technikai időnél hét pont volt a különbség, ami a szerb válogatott rutinját dicsérte. Nem is változott a kép a meccs végéig, a szerbek hozva a kötelezőt nyerték a menetet. (14:25)

Összeszedte magát a magyar válogatott a harmadik szett elejére, ahol 4:2-re vezetett. Az első technikai szünetnél a szerbek egy ponttal előnyben voltak (7:8), amit utána megfejeltek még hárommal. 7:11-nél a magyar vezetőedző időt kért, hogy visszahozzák a lendületet. Sikeres vállalkozás és döntés volt, mert a hazai gárda feltornászta magát (11:12). Ratko Pavlicsevics szerb edző is időkéréshez folyamodott miután a magyar alakulat kiegyenlített és átvette a vezetést (13:12). A szerbek nem hitték el, hogy ezek után még egy ászt is le kell nyelniük. A második technikai időnél a hazai csapat vezetett most először négy ponttal (16:12). Liliom került a nyitó vonalhoz, aki az egyik legbiztosabb nyitó a csapatban. Egy ásszal és három nyitásával növelte a pontokat (20:13). Olyan erőt kapott a hazai gárda, amit a szerbek nem tudtak követni. 23 perccel a játszma kezdése után, nem mindennapi lendülettel 25:16-ra szettet nyert a magyar válogatott az Európa-bajnokkal szemben.

A negyedik szett elején a szerbek visszatértek. Nem sokat haboztak, magukhoz ragadták a vezetést, majd ezzel a mentalitással és koncentrációval értek az első technikai időhöz (3:8). A hazai válogatott lassan kezdett magához térni és fokozatosan növelte pontjait. Küzdöttek a hazaiak, de egyelőre az ellenfélnél volt a „labda”. Bjelica pontjával érkeztek a csapatok a második technikaihoz (10:16). 10:17-nél Jókay Zoltán időt kért, majd pályára hozta az Amerikában élő és játszó Szívóst, hogy egy kicsit felrázza a lányokat, de újra csak a rutin diadalmaskodott. A magyarok hárítva öt meccslabdát még mutattak néhány szép megoldást, ezzel is lelkesítve a csarnok közönségét, de végül a szerbek nyerték az utolsó szettet és ezzel hatodik meccsüket a tornán. (19:25)

MESTERMÉRLEG
Ratko Pavlicsevics:
– Játszhattunk volna jobban is, de a magyarok jobban küzdöttek, mint vártuk. Végül is megnyertük ezt a mérkőzést is, így aztán nem lehet okunk panaszra.
Jókay Zoltán:
– A harmadik játszmában a szerbek játszottak kapkodva, sokat hibázva. Mi előtte és utána tettük ugyanezt. A harmadik szettben mutatott teljesítményünket kell minden mérkőzésen minél hosszabb ideig megismételni.

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-LIGA, A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SZERBIA–MAGYARORSZÁG 3:1 (18, 15, –16, 19), Sportmax Hegyvidék, 300 néző. V: Kovar (cseh), Omari (albán)
SZERBIA: Lazarevics 9, Szavics 13, BJELICA 15, Lukics 3, NINKOVICS 18, Radenkovics 2. Cs: Rosics (liberó), Busa 5, Csikiriz 2, Mirkovics
MAGYARORSZÁG: Miklai 3, Milovits 6, LILIOM 12, Széles 8, Szívós 8, Dékány 16. Cs: Molcsányi R. (liberó), Dégi 1, Tálas 1
Románia–Spanyolország 3:1 (–23, 19, 14, 21)
Az állás: 1. Szerbia 18 pont, 2. Spanyolország 9 (11:10), 3. Románia 9 (10:11), 4. Magyarország 0

(Forrás: hunvolley.hu)