Szilágyi Liliána viszi a magyar zászlót a záróünnepségen

Évindító ülésén elfogadta idei munkatervét a Magyar Olimpiai Akadémia

2019. 01. 23.
Megosztás


Új helyszínen, a Veritas Történetkutató Intézet tanácstermében tartotta évindító tanácsülését a Magyar Oimpiai Akadémia. A testület elfogadta tavalyi beszámolóját és idei munkatervét. Az ülésen születésnapja alkalmából köszöntötték a szervezet elnökét, dr. Aján Tamást.

Az új helyszín apropóját dr. Szakály Sándor történész-professzor meghívása szolgáltatta, a Veritas-intézet főigazgatója a Magyar Olimpiai Akadémia tagja 1985-től, a MOB - alapszabályában, annak 58-as paragrafusában is rögzített - szervezetének egyik alapítója, 2009-től - ma az olimpiai bajnok öttusázó Martinek János mellett - alelnöke. A MOA vezető testülete örömmel tett eleget a meghívásnak.

A Veritas Történetkutató Intézet idén öt esztendős, 2014. január elején alakult. Székhelye a „Közgáz” egykori, Zsil utcai könyvtárából, majd a református gimnáziumból lett kialakítva, ma mintegy 40, jellemzően tudományos kutatómunkatárssal dolgoznak. Magyarország 1867-től íródó történelmét kutatják, konferenciákat rendeznek, kiadványokat jelentetnek meg, levéltári feladatokat látnak el. Az intézetről annak vezetője, dr. Szakály Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora adott rövid tájékoztatást.

A január 22-ei tanácsülés résztvevői - Győr Béla ügyvezető előterjesztésére - elfogadták az olimpiai akadémia 2018-as tevékenységének beszámolóját, a 2019-es szakmai programot és költségvetést.

A MOA tevékenységéről Győr Béla a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének még decemberben számolt be. A MOA vezetése méltatta a MOB vezetésének és irodájának - kiemelten Kulcsár Krisztián elnök és Vékássy Bálint főtitkár - támogató együttműködését. Kulcsár Krisztián korábban többször kijelentette, hogy fontos a MOB számára az olimpiai mozgalomban a hagyományápolás, amiben fontos partner a MOA, ezért együttműködéséről biztosította a szervezetet.

Az idei kiemelkedő események közt szerepel a 72. és 73. vándorgyűlés, előbbinek április 27-én a tatai edzőtábor ad otthont, utóbbi helyszínegyeztetése még folyamatban van. Több nemzetközi esemény közül jelentős aktivitást remélnek a március végi, borsafüredi konferencián. A Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia döntőjére március 23-24-én kerül sor a tatai edzőtáborban. Az olimpiai körök értekezletét Kecskeméten kívánják megrendezni, az olimpiai iskolák vezetőinek találkozóját pedig a budapesti Csik-iskolában; mindkettőre áprilisban és októberben kerülne sor. A mintegy 80 fős iskolai tábort július első hetében tervezik.

A MOA tanácsának tagjai a jövőt illetően célként fogalmazták meg a Sportmúzeummal és a Testnevelési Egyetemmel történő szorosabb együttműködést. A személyi kérdések közt a főtitkár személyére tértek ki; a tisztség egyelőre betöltetlen, a hivatali ügyeket Győr Béla megbízott ügyvezetőként koordinálja. A MOA elnökének felkérésére és a tanács egyhangú támogatával a főtitkári pozíciót a jövőben Győr Béla elvállalja, de megbízásához a MOB elnökségének jóváhagyására van szükség; addig ügyvezetőként látja el feladatát.

Dr. Aján Tamás emlékeztetett, hogy már az akadémia alakulásakor azt a célt tűzték ki, hogy a szervezetben a tudományos kutatók mellett szervezőegyéniségek is tagjai legyenek annak, és ezt a célt azóta is szem előtt tartják. A sportdiplomata fontosnak ítéli a nemzetközi kapcsolatokat, így jelentőséget tulajdonít annak, hogy a MOA az Európai Olimpiai Akadémia megelekulásánál is jelen volt.

A tanácstagok az ülés végén 80. születésnapja alkalmából felköszöntötték a MOA elnökét, dr. Aján Tamást.

A Magyar Olimpiai Akadémia elnöke dr. Aján Tamás, tanácsának tagjai az alelnök Martinek János és dr. Szakály Sándor, ügyvezető Győr Béla; további tag dr. Bukta Zsuzsanna, dr. Csisztu Zsuzsa, dr. Hencsei Pál, dr. Jakabházyné Mező Mária, Kegyes Jenő, dr. Printz János, dr. Szabó Lajos, Szijj Lilla, dr. Szikora Katalin és Tilinger Balázs.

A MOA megalakulásától kezdve kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az olimpiai iskolákat országos hálózatba foglalja. Az intézmények olimpiai bajnokok, az olimpiai mozgalom kiemelkedő személyiségeinek nevét viselik. Jelenleg 26 iskola több mint 10 ezer diákja ismerkedik a hazai olimpiai mozgalommal nap mint nap. Az ország különböző vidékein működő, a MOA égisze alá tartozó olimpiai hagyományőrző körök és egyesületek szintén meghatározó szerepet töltenek be az olimpiai eszme hazai ápolásában. Jelenleg 22 körben folyik aktív munka az országban.

A Magyar Olimpiai Akadémia hírei ide kattintva olvashatóak.

(MOB-MOA, fotó: MOB/Szalmás Péter)