Fábián László: „Minden sportág legalább egyszer jusson ki Rióba az olimpia előtt”

Fábián László: „Minden sportág legalább egyszer jusson ki Rióba az olimpia előtt”

2014. 08. 05.
Megosztás

A MOB az érintett sportági szakszövetségekkel már megkezdte a konzultációkat a riói olimpiai felkészüléssel kapcsolatban. „A MOB terve, hogy minden sportág legalább egyszer jusson ki Rióba az olimpia előtt, hogy lássa a feltételeket” – hangsúlyozta Fábián László, két évvel a 2016-os játékok augusztus 5-ei megnyitója előtt.

A mob.hu arra kérte a MOB sportigazgatóját, hogy az olimpiai ciklus félidejénél sportszakmai szempontból adjon rövid összefoglalót a riói olimpiával kapcsolatos aktualitásokról.

„A Magyar Olimpiai Bizottság nyár közepén konzultációra hívta össze a riói olimpián érintett sportági szakszövetségek főtitkárait. A témában ez volt az első szakmai megbeszélésünk, melyen bemutattuk a helyszínt és tájékoztatásként alapinformációkat adtunk át a XXXI. Nyári Olimpiai Játékokkal kapcsolatban. Itt mondtuk el, hogy a MOB határozott célja, hogy minden sportág eljusson még az olimpia előtt Rio de Janeiróba, és az érintettek lássák a feltételeket, ismerkedjenek a körülményekkel, időjárással, infrastruktúrákkal, erre jövő tavasztól lehetne lehetőség. A MOB Sportigazgatósága folyamatosan egyeztet a szövetségekkel. A sportágak felkészülési terveit már ismerjük, hiszen a kiemelt sportágfejlesztés és a felzárkóztató program részben a riói, 2016-ig tartó időszakot is tartalmazza. Két szövetség, a labdarúgók és a gyeplabdázók a sajnálatunkra jelezték, hogy nem reális számukra a kijutás. Azonban színesedett a paletta, új sportágként lesz jelen a riói olimpián a golf, melynek versenyében Rózsa Csilla révén lehet magyar résztvevő” – mondta Szöul öttusázó bajnoka, aki tavaly novemberben járt helyszíni bejáráson Rióban.

Fábián László a kvalifikációról is beszélt.

„Vannak sportágak, melyekben már elindult a kvalifikáció, de a legfontosabb a jövő esztendő lesz. Például triatlonban és judóban lehet már világranglista-pontokat gyűjteni, melyek beleszámítanak az olimpiai kvalifikációba. Hamarosan triatlon világkupát rendeznek Tiszaújvárosban, ahol szurkolhatunk a magyar versenyzőknek. Fontos esemény lesz 2015 júniusában Bakuban az Európai Játékok, melyen akár nyolc sportágban is jelentős lépések lehetnek Rio felé, ilyen például a sportlövészet, melyben eldőlhet az olimpiai kvóta, de úszásban és taekwondóban is jelentős pontokat tudunk gyűjteni az azeri fővárosban.”

A MOB sportigazgatója bízik abban, hogy minél több csapatsportág képviselői utazhatnak majd a brazíliai városba.

„A női és férfi vízilabdacsapat a budapesti Európa-bajnokságon is bizonyította, hogy a kontinensen jelenleg is dominálnak, de a világ legjobbjai között is helyük van. A női kézilabdázóknak is minden esélyük megvan a kijutásra, és szurkolunk a férfiaknak is, reménykedünk abban, hogy kvótát szereznek” – mondta a sportigazgató, majd hozzátette, a londoni csapatlétszám nem elérhetetlen, akár még több versenyző is kvalifikálhat Rióra, mint a két évvel ezelőtti játékokra.

Szabó Bence, a MOB főtitkára a közelmúltban úgy fogalmazott, 150-200 magyar sportoló kvalifikációját tartaná reálisnak, és célként a nemzetek éremtáblázatán az első tíz helyezett közé kerülést jelölte meg.

Kapcsolódó cikkek:

Félúton Rio felé - két év múlva olimpia

Szabó Bence: A riói olimpia a MOB kiemelt projektje

A riói előkészületekről Nagy Zsigmond és Fábián László

A riói olimpia szervezőivel is tárgyalt a MOB elnöke és főtitkára

(MOB/Vasvári Ferenc, fotó: MOB/Kovács Anikó)