Fábián László: Nem kell megijedni Riótól, de fel kell készülni!

Fábián László: Nem kell megijedni Riótól, de fel kell készülni!

2015. 11. 24.
Megosztás

A MOB az Országos Sportegészségügyi Intézettel (OSEI, Sportkórház) november 19-én a budapesti Danubius Health Spa Resort Helia Szállodában Mi vár ránk Rióban? címmel rendezett konferenciát az olimpiára és paralimpiára készülő sportolóknak, edzőknek, sportszakembereknek, sportegészségügyi szakembereknek. A fórum tapasztalatairól - a riói megnyitó előtt 256 nappal - Fábián László MOB-sportigazgató és dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgató-főorvosa az M4 Sport7fő című magazinjában beszélt.

A kongresszus azokra a hasznos tudnivalókra kívánta felhívni a kiutazók figyelmét, melyekre egy dél-amerikai országban érdemes odafigyelni: tárgyalta az európaitól eltérő klímát, gasztronómiát, egészségügyi és biztonsági vonatkozásokat, kockázatokat. Ebben nyújtott segítséget a MOB és az OSEI közös eseménye; az M4 sportműsora ezekre a témákra tért vissza a két szakértő segítségével.

A konferencia témakörei között az éghajlat, a várható időjárás, orvosmeteorológiai tanácsok, az UV-sugárzás, a páratartalom, az infektológiai problémák (fertőzések megelőzése), a védőoltások fontossága, a prevenció, a pszichés akadályok, edzéselméleti ajánlások szerepeltek. A hallgatóság a tesztversenyeken szerzett tapasztalatokból is meríthetett - hiszen azokról többek közt dr. Toman József, a kajak-kenusok orvosa is beszámolt -, és arra is választ kaphattak, hogyan alakul a teljesítmény a változó körülmények hatására.

A riói augusztus nagyon sok szempontból hasonlít a budapestihez. Ne igyunk csapvizet, alaposan mossunk kezet, védekezzünk a rovarok ellen, az utcán legyen nálunk aprópénz egy esetleges támadás esetére. Ajánlott a tífusz és a hepatitis B elleni védőoltás - hogy csak néhány "praktikumot" említsünk.

"Egyáltalán nem kell félni Rióban, és reménykedni kell, hogy nagyon sok érmet hozunk. Természetesen mi ott leszünk és teljes egészében felkészülünk arra, hogy az egészség és a sikerek is a helyén legyenek!" - jelentette ki Soós Ágnes.

Fábián László a kajak-kenu válogatott tagjaival járt a közelmúltban Rióban. "A magyarok sokat edzenek, az edzők sokat tudnak hozzá tenni szakmailag, de a sporttudomány nagyon fontos. Úgy gondolom, nüanszok fognak dönteni az eredményekben, helyezésekben, ezért nagyon fontos, hogy képben legyünk a feltételekkel. S, hogy mi vár ránk Rióban? Elméletileg klímában ugyan az, mint Magyarország, Budapest nyáron, sőt, talán egy kicsit kellemesebb, nincs akkora hőség. Ennek ellenére fel kell készülni, hogy más a levegő, más a víz, más a 'kaja'. Ott a gyomorra nagyon vigyázni kell, nehogy ez a banális dolog nehezítse a legjobb eredmény leadását. Nem kell megijedni, de fel kell készülni! - magyarázta Fábián László.

A két vendég többek közt a vizek tisztaságáról és az orvosi csapatokról is beszélt a magazinműsorban.

A Sport7fő november 24-ei adása ide kattintva tekinthető meg, a sportegészésgügyi beszélgetés 44 perc után kezdődik.

(MOB)