Február 28-án ismét Héraklész Gála!

Február 28-án ismét Héraklész Gála!

2014. 02. 18.
Megosztás

Mint a MOB sportági utánpótlásvezetőinek tartott február 4-ei tájékoztatón is elhangzott, az idei Héraklész Gálát február 28-án, pénteken rendezi a Magyar Olimpiai Bizottság A hagyományos ünnepségen az előző esztendőben, így a 2013-ban legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat díjazzák.

A Héraklész Bajnok- és Csillagprogram által támogatott sportolók legrangosabb eseményének egyik házigazdája Tóth József, a MOB utánpótlásért felelős osztályának vezetője, aki a programot a 2001-es indulás óta igazgatja. Az Utánpótlássport.hu munkatársa a sportvezetővel beszélgetett.

A gálát rendezték már a Papp László Budapest Sportarénában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, impozáns szállodában. Idén hol lesz?

– A Budapest Kongresszusi Központban tartjuk délután öt órától, és erről már értesítettük is az érintett sportolókat, akik két vendéget hozhatnak magukkal, gondolva a szülőkre, barátokra, barátnőkre. Meghívtuk edzőiket és természetesen a sportági szakszövetségek vezetőit, a partnerszervezeteink képviselőit, és a legmagasabb szinten képviselteti magát a hazai sportvezetés is.

Kiket díjaznak?

– A sportágak összesítésében a legjobb egyéni leány és fiú sportolók közül az első hat-hat kap díjat, a kiscsapatok (2-3-4 fős egységek) közül a három-három legjobb, továbbá egy nagycsapat.

Kik lesznek a díjazottak?

– Ezt természetesen nem árulhatom el, de annyit mondhatok, hogy a hagyományosan sikeres sportágaink legjobbjai közöttük lesznek. Az érintettek, kezükben a meghívóval, nyilván tudják, hogy díjat kapnak, de azt nem, hogy melyiket. Ez derüljön ki a helyszínen!

Az évek során megszokhattuk, hogy műsorral színesítik a díjátadót, hiszen ettől lesz gála. Idén is hasonlóra számíthatnak a meghívottak, de a szakember a fellépők névsorát meglepetésnek szánja, így ezt sem árulta el. Azt viszont igen, hogy úgynevezett ültetett fogadás lesz, tehát nem a színházakban megszokott módon állítják be a széksorokat, hanem asztaloknál foglalnak helyet a meghívottak, így háromszáznál valamivel több embert látnak vendégül.

Hosszú évekig magam is részese voltam a gála előkészületeinek és mindig azt tapasztaltam, hogy a szakemberek nehezen tudják eldönteni: végül kik legyenek a díjazottak, mert annyira kimagasló eredmények születnek. Idén is hasonló helyzetben voltak?

– Nos, egyéniben és a kiscsapatok kategóriájában is világ- és Európa-bajnokok sora várja, hogy ő legyen a díjazott. Gyengébb eredményekkel nem is nagyon lehetett bekerülni még a jelöltek közé sem. Nagyon erős év volt a tavalyi a magyar utánpótlásban.

Mit kapnak a díjazottak?

– Évek óta Botos Péter iparművész készíti azt az üvegplasztikát, mellyel mindenkit megajándékozunk. A visszajelzések szerint örömmel viszik haza, és teszik méltó helyre ezt a szép emléket.

– Ha már említi a méltó helyet, akkor mit tud arról, hogy mekkora a presztízse annak, ha valakit díjaznak ezen a gálán?

– Nem könnyű megítélni, és sok benne a szubjektív elem. De az biztos, hogy a célunk ezzel az volt, hogy maguk a sportolók szeressék a díjat, a rendezvényt, és az ő körükben legyen rangja elnyerni. Ezt a küldetését maradéktalanul betölti, amit az is bizonyít, hogy miután a megszokottnál később rendezzük, már nagyon sokan hívtak, illetve kérdezték levélben: mikor lesz a gála, és hogy „ugye nem marad el”? Később pedig, amikor megkapták a meghívót, néhányan elkeseredetten telefonáltak, hogy külföldi edzőtáboruk, versenyük miatt nem tudnak jönni. Hadd idézzek egy e-mailt: „…ez a legkedvesebb rendezvényem, ezért rendkívül módon sajnálom, hogy nem tudok ott lenni a Kongresszusi Központban, de abban az időben Mexikóban indulok a világkupán…”

A mob.hu beszámolója és képgalériája a 2013-as eseményről

Az Utánpótlássport.hu 2013-as gálát bemutató videója:

A 2013-ban díjazottakat bemutató videó:

(Utánpótlássport.hu-MOB)